tiistai 30. joulukuuta 2008

Kinkku-perunalaatikko

Joulukinkkuun ei olla vielä kyllästytty. Syödäänhän sitä vain kerran vuodessa. Eihän siihen voi kyllästyä, kun sitä voi piilottaa erilaisten ruokien uumeniin. Tämä laatikkoruoka oli maistuvaa ja melkeinpä makeaa.

Kinkku-perunalaatikko

7-8 keskikokoista perunaa
1 iso sipuli silputtuna
100 g savustettua ylikypsää kinkkua kuutioina
50 g joulukinkkua kuutioina
2 dl ruokakermaa (10%)
1 dl rasvatonta maitoa
1 tl sormisuolaa

Viipaloi kuoritut perunat ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipulisilppu kevyesti. Kuutioi kinkut. Laita voideltuun uunivuokaan puolet perunaviipaleista, päälle sipulisilppu ja kinkkukuutiot. Levitä päälle loput perunaviipaleet. Kaada puolet kermasta ja maidosta, johon on sekoitettu suola, vuokaan.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Lisää loput kermasta ja maidosta vuokaan kypsymisen aikana.

sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Kinkkupizza joulukinkusta

Tänään tein lounaaksi pizzaa. Pakasteesta löytyivät valmiit pizzapohjapallot. Olin jemmannut ne sinne muutamia viikkoja sitten. Nyt päästiin oikein helpolla ruuanlaiton suhteen, kun täytteetkin saatiin jouluherkkujen jämistä, kinkkua, luumuja, herneitä. Kopsasin tähän pizzapohjaohjeen.

Pizzapohja a la Peter Reinhart
(3 pizzaa)

5 1/3 dl vehnäjauhoja
vajaa tl suolaa
vajaa tl kuivahiivaa
noin ½ dl oliiviöljyä (tämän voi jättää pois jos haluaa, silloin tulos on kuivempi pizzapohja)
2.1 dl jääkylmää vettä

Täyte















Kaulin pizzat ohuiksi suoraan Lekuen paisto/kaulinalustalle.
Levitä pohjille
Dion hunajasinappia ja tomaattiketsuppia
Suikaloituja kuivattuja meheviä luumuja
Vihreitä herneitä
Aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita (öljyssä)
Joulukinkkusuikaleita
Kuivattua oreganoa ja hieman juustoraastetta
Paista pizzoja 220-asteessa noin 8 minuuttia.

Hyvältähän pizza maistui ja kinkku sopi tähän kokoonpanoon hyvin. Sinappia ja ketsuppia olisin voinut levittää hieman enemmän, mutta eipä tämä varovaisuuskaan haitaksi ollut. Pohja oli sopivan ohut ja kevyt. Tosin paksu pannupizzakin sopisi toteutettavaksi.

lauantai 27. joulukuuta 2008

Mitä kinkusta nyt tehdään


Yleensä kinkusta se osa, joka jää syömättä, on potka. Siitä itse ruukaan tehdä hernekeittoa ja suosittelen sitä muillekin. Jos kinkusta jää lihaakin, niin sitä voi käyttää salaatissa tai tehdä kinkkukiusausta. Voit pyöräyttää myös pizzan ja laittaa siihen kinkkua, Kittilän Marttojen puheenjohtaja Inkeri Hämäläinen neuvoo. Hämäläinen muistuttaa, että kinkkua voi myös pakastaa. – Jos kinkun pakastaa, tulee se laittaa pakkaseen mahdollisimman nopeasti. Kinkku kannattaa paloitella pieniksi paloiksi, että sitä voi sieltä helposti ottaa. Pakasteestakin se kannattaa nopeasti käyttää. Joulupöydästä jäänyttä kinkkua voi syöttää myös koiralle, jos koira on tottunut syömään muutakin kotiruokaa. Hämäläinen antaa koiriin liittyviä vinkkejä varoen, sillä hänellä itsellään ei ole paljon kokemuksia koirista. Sen hän tietää sanoa kuitenkin varmasti, ettei kinkusta kannata laittaa mitään osaa linnuille joulumieltä tuomaan, sillä siihen tarkoitukseen se on liian suolaista.






Edelläoleva teksti on Kittilälehdestä. Se oli mielestäni niin sopivaa luettavaa nyt, kun kinkuista ovat jäljellä enää potkapuoli eli vajaa puolet kinkusta.

Tänään on viipaloitu kinkkua ja nautittu ruisleivän kanssa, lisukkeina luumuja, herneitä ja rosollia.

Edelläolevien vinkkien innoittamana teen kinkusta pitsaa, salaattia, kinkkupiirakkaa ja lopusta eli potkapäästä hernekeittoa.






Kinkkua en pakasta, koska kokemukseni mukaan kinkun maku muuttuu pakastettaessa. Ei kuitenkaan parempaan suuntaan, vaan huonompaan. Kinkun rasva kärsii pakastuksesta ja muuttaa makua.
Mukavaa loppuvuotta kaikille. Vielä nautitaan hetken verran kinkkua eri muodoissa, sen jälkeen alkavat kevyemmät ruokaviikot.

tiistai 23. joulukuuta 2008

Suklaakakku - jouluna 2008

Nopeatekoinen suklaakakkujuhlistaajoulua tänä vuonna. Suklaahan kuuluu jouluunmonin eri tavoin.

Suklaakakku

5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2,5 tl leivinjauhetta
2,5 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
100g tummaa Brunbergin suklaata rouhittuna
2,5 dl kermaa
3 kananmunaa
150 g sulatettua jähtynyttä margariinia
1 dl puristettua appelsiinimehua

Sekoita kuivat aineet. Lisää joukkoon muut aineet sekoittaen. Paista 175-asteessa 50 minuuttia uunin alatasolla.

Hyvää ja herkullista joulua

maanantai 22. joulukuuta 2008

Silakkaa ja silliä jouluksi

Tiedän, että sinappi- ja valkosipulisilakoita sekä lasimestarinsilliä saa valmiina kaupasta. Usein olen niitä ostanutkin, mutta nyt jouluksi teen niitä itse omassa keittiössäni.

Silakoiden esikäsittely

Poista silakkafileistä (1kg) nahka.Valmista liotusliemi, 7 dl vettä, 2 tl suolaa, n. 1,5 dl väkiviina-etikkaa.
Laita silakkafileet noin 5 tunniksi etikkaveteen. Valuta fileet ja jatka jalostusta eteenpäin.

Valkosipulisilakat

n. 500 g valutettuja nahattomia silakkafileitä
1 dl kermaviiliä
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
ripaus sokeria
ripaus jauhettua maustepippuria
3 rkl tillisilppua
Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja laita fileet siihen maustumaan. Saavat maustua kylmässä n. vuorokauden.






Sinappisilakat


n. 500 g valutettuja nahattomia silakkafileitä
0,75 dl sokeria
4 rkl sinappia
2 tl suolaa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 dl vettä
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl tillisilppua
Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja laita fileet siihen maustumaan. Maustumisaika n 1 vrk.
Käytin molempien maustesilakoiden säilöntään puolen litran lasipurkkeja, joissa on tiiviit kannet. Ne sopivat myös nostettaviksi purkeissa suoraan pöytään.

Lasimestarin silli

2 matjessillifilettä
0,5 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
0,5 dl sokeria
puolikas punasipuli
puolikas porkkana
3 maustepippuria rouhittuna
1 laakerinlehti
1 tl sinapinsiemeniä

Leikkaa fileet reilun sentin viipaleiksi. Kiehauta etikka ja vesi, liota joukkoon sokeri ja suola. Jäähdytä. Lado sillipalat, sipuli- ja porkkanaviipaleet sekä mausteet kerroksittain lasitölkkiin. Kaada mausteliemi päälle. Saavat maustua jääkaapissa pari päivää. Tämä annos on puolitettu.

Halusin samalla tehdä myös silliä pienen annoksen. Valmistuivat vaivattomasti samalla kertaa silakoiden kanssa.

perjantai 19. joulukuuta 2008

Taatelikakku

Tänään leivoin taatelikakun, ohje oli taatelipussin kyljessä. Tämä on ehkä helpoin taatelikakku, hyvin klassisen yksinkertainen ilman kahvia, suklaajauhetta ja rusinoita. Antaapa vain taatelien maistua. Kakku on myös tarpeeksi pieni saada sopivia viipaleita monen muun tarjottavan joukkoon. Kukapa jaksaisikaan mahtisuuria kakkupaloja jouluna. Perheemme perinne taatelikakkua jouluna on jo toteutunut.

Taatelikakku

1 pussi (250g) kuivattuja taatelipaloja
3 dl vettä
1 dl sokeria (tosin ohjeessa oli 1,5 dl)
200 g voita (ohjeessa margariinia)
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja










Keitä taatelipalat soseeksi veden ja sokerin kanssa. Sekoita joukkoon voi ja anna seoksen jäähtyä. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista 175-asteessa n 1 tunti.
Ripottele pinnalle tomusokeria tarjolle vietäessä. Nyt tämä kakku menee jääkaappisäilytykseen jouluun saakka.

torstai 18. joulukuuta 2008

Uuniohrapuuro

Uuniohrapuuro on minulle parasta puuroa, kaurapuuro on kakkonen ja riisipuuro vasta kolmonen.
En osaa selittää, miksi näin yksinkertainen ruoka on niin hyvää. Tosin tätä ei tule kovin usein tehtyä, mutta nyt on sen aika. Ruokahan kypsyy itsekseen uunissa. Samanaikaisesti voi tehdä kaikkea muuta kuin ruokaa. Käytin Myllyn Paras esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita. Laitoin edellisenä iltana ryynit likoamaan, jotta ne hautuisivat muheviksi uunissa.

Uuniohrapuuro

3 dl ohrasuurimoita esikypsytettyjä, rikottuja
1 1/2 l maitoa
1 tl suolaa

Laita ryynit turpoamaan veteen edellisenä iltana. Valuta vesi pois ryyneistä ja mittaa kaikki aineet uunivuokaan. Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 1 tunti 15 min.

Ohje on Myllyn Paras-paketista. Puuron voi valmistaa myös laktoosittomana. Maidon tilalla käytetään tuoremehua.

Vaikka puuroon syntymyt kuori näyttää ruskealta, se on pehmeää. Kuoren alla puuro on hautunut muhevaksi.





Meillä nautitaan lämmin puuro voimariinin ja kylmän maidon kera. Kylmänä se sopii nautittavaksi mehukeiton, pakastemansikoiden tai -mustikoiden kera.

keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Kasvislasagne

Kasvislasagnea olen tehnyt ennenkin ja täällä näyttää olevan siitä ohje, mutta nyt tein hieman uudella otteella. Nimittäin taas oli syynä kokoonpanossa ruokaappien sisältö. Se määräsi lasagnen koostumuksen.

Kasvislasagne

8 lasagnelevyä
1 kesäkurpitsa
1 pitkulainen punainen paprika
200 g tuoretta pinaattia
muutama kukkakaalinuppu
öljyä
2 tl kuivattua oreganoa, 1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
juustoraastetta

Juustokastike
7 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
100 g Bonjour Creme pippusekoitusjuustoa
1 tl suolaa
rouhittua valkopippuria

Pese kasvikset. Jalkaise ja viipaloi kesäkurpitsa. Poista paprikasta siemenet ja kanta ja paloittele.
Paloittele kukkakaalikukinnot pieniksi. Kuullota kasviksia hetki öljytilkassa pannulla. Paista huuhdeltuja ja valutettuja pinaatinlehtiä pannulla niin, että neste poistuu. Mausta kasvikset.
Valmista juustokastike. Sekoita kylmään maitoon vehnäjauhot ja kuumenna seosta koko ajan sekoittaen. Anna kiehua sekoittaen 5 min. Lisää kastikkeeseen sulatejuusto. Mausta. Sekoita kunnes juusto on sulanut.




Kokoa lasagne voideltuun vuokaan. Ensin juustokastiketta, lasagnelevyt, pinaatti- ja kasvisseosta, kastiketta, lasagnelevyt, kasvikset ja kastiketta. Ripottele pinnalle juustoraaste.
Kypsennä 175-asteessa noin 45 minuuttia.

sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Broilerin minuuttipihvit ja viikunoita juuston kera

Broilerin minuuttipihvit ovat helppoa ja nopeaa ruokaa. Niiden seuraksi höyrytin ruusukaalia, keitin riisiä ja tein salaatin. Eikä jälkiruokakaan aikaa paljon vienyt, mutta oli kuitenkin hyvää.

Broilerin minuuttipihvit lisukkeineen

Broilerin ohutleikkeet kypsensin pannulla niukassa öljyssä kolme minuuttia per puoli. Mausteet paprikajauhe, mustapippuri, inkiväärihunaja ja suola.
Ruusukaalin puolikkaat höyrystin, maustoin vain sormisuolalla ja annoin muutaman voinokareen sulaa kaalien joukkoon.
Salaatti on tuiki tavallinen, pehmeää keräsalaattia, kuorittua kurkkua, tomaattilohkoja ja keltaista paprikaa. Päälle pirskottelin öljy-balsamico- maustepippuri-kastikkeen. Lopuksi ohuita päärynäviipaleita.






Briejuusto, gouda ja tuoreet viikunat, ovat jälkiruokana hyvä yhdistelmä.

perjantai 12. joulukuuta 2008

Hedelmäkakku - Napoleonin kakku

Työpaikalle saatiin joulutervehdyksenä Napoleonin kakku. Etsiskelin netistä ohjetta tälle kakulle. Eipä juuri tällä nimellä löytynyt mitään, jonka lopputulos olisi ollut saamani kakun kaltainen.
Kakku oli senverran hyvää, että hain hedelmäkakku- sanalla konjakilla kostutettua reseptiä.
Lähimmäksi osuivat Ruokamaailman Hedelmäkakku ja Finfoodin Englantilainen hedelmäkakku.

Hedelmäkakku (Ruokamaailma)

200 g margariinia
2 dl fariinisokeria
3 munaa
1 dl rusinoita
65 g hienonnettua appelsiininkuorta
65 g sukaattia
1 dl pilkottuja vihreitä ja punaisia kirsikoita
3 rkl konjakkia (viskiä, punssia, omenamehua)
1 dl hasselpähkinöitä
1 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta



Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen sekoittaen. Sekoita rusinat ja muut kuivatut hedelmät 1 dl vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää hedelmäseos, konjakki sekä rouhitut pähkinät margariini-munavaahtoon. Lisää mausteet ja vehnäjauhot.
Kaada taikina 2 litran voideltuun kakkuvuokaan. Paista 150-asteessa n 75 min.

Englantilainen hedelmäkakku (Finfood)

250 g margariinia
250 g siirappia tai fariinisokeria
4 kananmunaa
150 g rouhittuja manteleita
150 g rusinoita
150 g kuivattuja aprikooseja hienonnettuna
150 g säilykekirsikoita
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus kanelia
ripaus muskottipähkinää
3 rkl rommia (konjakkia)

Valmistustapa kuten hedelmäkakussa yllä.

Näistä ohjeista yhdistelemällä voisin kokeilla hedelmäkakun tekoa, aprikooseja eikä appelsiinia,
rouhittua mantelia eikä rusinoita, sukaatit pois ja kirsikoita tilalle. Tässä Napoleon-kakussa ei ollut rusinoita. Jos jollakin on Napoleonin kakku-resepti vinkatkaa siitä. Otan mielelläni vastaan, oli se kakku sen verran hyvää.

keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Perunalunta ja vohveleita


Ostin Ikeasta perunalumentekokoneen. En tiedä sille parempaa nimeä. Voisi se olla vaikka perunapuristinkin. Olen tyytyväinen tähän teräksiseen lumentekokoneeseen. Tänään, kun söimme loput kalkkunafileestä puristin vierelle pehmeän kuohkeaa perunalunta. Vaivatonta ja helppoa. Ajattelin, että loppuikohan nyt muusin teko.



Perunalumi ja kalkkunafileet


Keitä perunat normaaliin tapaan. Kaada vesi pois ja lisää kattilaan voita mielesi mukaan. Anna voin sulaa perunoiden joukkoon pyörittämällä kattilan sisältöä kevyesti. Annostele lumikoneen kaukaloon perunaa ja purista joko annos suoraan lautaselle tai tarjoilukulhoon.
Perunoiden joukkoon voit lisätä mausteita mielesi mukaan. Tällä kertaa meillä oli perinteinen naturel lumi.
















Vohveleita jälkiruuaksi sen klassisen vohveliohjeen mukaan. Vohvelirauta on myös syrjäyttämässä lettupannun. Nopeampaa, rapeampaa ja rasvattomampaa riippuen siitä kuinka suuren määrän rasvaa on lisännyt taikinaan. Kermavaahto on jätetty tällä kertaa pois, mutta hyvältä maistuivat.

tiistai 9. joulukuuta 2008

Kalkkunafilee

Sunnuntaina valmistin kalkkunafileen uunissa. Punajuurikastike, jota oli jäljellä lauantailta, sopi fileelle hyvin.

Kalkkunafilee

1 kg kalkkunafileerulla maustamaton
0,5 dl sitruunamehua
2 rkl punaista pestoa
1 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl inkiväärisiirappia
2-3 valkosipulinkynttä murskeena
2 dl vettä uunivuokaan

Poista fileerullasta verkko ja aseta file uunivuokaan. Sekoita mausteet keskenään ja levitä fileerullan pinnalle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes lihan sisälämpötila on 70-astetta. Punajuurikastikkeen ohje Kuhafilee-blogissa.

Uuniperunat ja -porkkanat

Perunaa ja porkkanaa lohkoina, öljyä, suolaa, mustapippuria, chilijauhetta, inkiväärisiirappia
Sekoita mausteet ja sekoita juureksien joukkoon. Kypsennä samanaikaisesti uunissa kalkkunan kanssa.
Kalkkunafilee oli mehukas ja sopivasti maustettu. Jouluksi varaan kalkkunafilerullan kevyempänä vaihtoehtona.

maanantai 8. joulukuuta 2008

Meetwurstipasta

Tulipa ostettua chilillä voimakkaasti maustettua meetwurstia. Se maistui voileivän päällä hieman liian kitkerältä. Mietiskelin miten saisin sen käytettyä. Pasta pelastaa paljon. Siispä meillä syötiin tänään tulista meetwurstipastaa.

Meetwurstipasta

6-7 dl pastaa
valkosipulinkynsi
120 g chilimeetwurstia
oliiviöljyä
Flora ruokakermaa

Keitä pasta al denteksi.
Kuumenna oliiviöljy pannulla (asento 7). Pilko joukkoon valkosipulin kynsi ja kuullota hetki. Suikaloi meetwursti ja kuullota sitä pannulla muutama minuutti. Kaada joukkoon tilkka ruokakermaa.



Valuta pasta ja sekoita joukkoon kastike. Tomaattilohkot sopivat raikkaina tämän pastan kanssa.
Voimakas meetwursti teki pastasta tulisen, mutta maistuvan.
Jäätelö sopi hyvin jälkiruuaksi tämän jälkeen.

sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Kuharullat punajuurikastikkeella

Itsenäisyyspäivän päivällisen pääruoka oli kalaa. Olen hieman muuttanut Ruokalan sivuilla ollutta ohjetta. Kastike oli näin ensikertaa valmistettuna aikaavievä, mutta muutoin kala rullautui sutjakkaasti uuniin. Kannattaa käyttää hanskoja punajuuria kuoriessa, kädet säästyvät punnerrukselta.

Kuharullat punajuurikastikkeella 4:lle

4 kpl kuhafileitä, nahaton ja ruodoton
150 g tuoretta pinaattia
maldon suolaa
valkopippuria myllystä

uunivuokaan:
2 dl kuivaa valkoviiniä, käytin kasvislientä
1 sitruunan mehu









Punajuurikastike


50 g voita
2 dl kermaa, käytin 15% Floraa
2 dl valkoviiniä
1 rkl hunajaa
1 rkl etikkaa
valkopippuria myllystä
maldon suolaa

Valmista ensin kastike. Kuori ja kuutioi punajuuret. Kuullota niitä hetki voissa. Lisää kerma ja valkoviini. Keitä kunnes punajuuri on pehmennyt ja kastike kiehunut vähän kasaan. Soseuta kastike . Lisää hunaja, etikka ja ripaus valkopippuria.

Mausta kuhafileet, Nosta pinaattia kuhan päälle ja kääri kala rullalle. Kiinnitä cocktailtikuilla. Nosta kalarullat uunivuokaan, kaada vuokaan valkoviiniä ja purista sitruunamehu. Kypsennä rullia 180-asteessa noin 15-20 minuuttia, riippuen kalan paksuudesta.
Irrota tikut ennen tarjoamista.

perjantai 5. joulukuuta 2008

Karjlanpiirakat ja puolukkapiirakka

Karjalanpiirakoita en ole koskaan tehnyt itse. Kaupan valikoimista löytyvät ne parhaat piirakat, mitäpä niitä itse kokeilemaan. Tänään syötiin Kartanon karjalanpiirakoita ja maistuvia olivat.
Helppo oli myös puolukkapiirakan teko. Ostin Myllyn Paras piparkakkutaikinaa. Päätinkin valmistaa siitä puolukkapiirakkaa. Hyvä valinta tämäkin.

Karjalanpiirakat ja raejuusto-munavoi

Valmiit karjalanpiirakat lämmitetään uunissa
Munavoi:
1 prk raejuustoa
2 kovaksi keitettyä munaa
50 g oivariinia

Hienonna keitetyt munat haarukalla. Sekoita mukaan raejuusto ja oivariini. Nauti karjalanpiirakoiden kera.








Puolukkapiirakka

1 pkt piparkakkutaikinaa
4 dl puolukoita pakasteesta
vaniljasokeria
Muruseos
50 g voita sulatettuna
3/4 dl ruokosokeria
2 dl kauralesettä







Anna piparkakkutaikinan sulaa puoli tuntia huoneenlämmössä. Kauli hieman taikinalevyjä ja muotoile taikina voideltuun piirakkavuokaan. Paista pohjaa noin 8 minuuttia 200-asteessa.
Ripottele päälle hieman sulaneet puolukat ja ripaus vaniljasokeria, voit lisätä myös perunajauhoja. Itse en niitä lisännyt, mutta seuraavalla kerralla sen teen.
Sekoita muruseoksen aineet ja lisää muruseos puolukoiden pinnalle. Paista piirakkaa 200-asteessa noin 15 minuuttia.

torstai 4. joulukuuta 2008

Katkarapusalaatti

Kevyt salaattiateria oli vuorossa tänään. Sysäyksen tähän ruokaan sain, kun pakasteesta löytyi pussillinen jättikatkarapuja. Siitä sain alun salaatintekemiseen. Lähikaupasta löytyivät myös muut puuttuvat ainekset, salaatit, purjo ja smetana. Smetana sopii hyvin pyöristämään katkarapujen kalaisan kirpeän maun. Valmiit pikkupatongit paistettiin hieman ennen tarjoilua.

Katkarapusalaatti

500 g kuorittuja jättikatkarapuja
3 kotimaista tomaattia tai kirsikkatomaatteja
0,5 purjoa
kurkkua
ruukku- ja tammenlehväsalaattia

Kastike:
2 dl smetanaa
2 tl Dijon-sinappia
tilkka omenaviinietikkaa tai valkoviiniä
valkopippuria





Huuhtele ja kuivaa salaatit. Revi ne sopiviksi kulhoon. Pilko tomaatit isohkoiksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi kurkku. Leikkaa purjo ohuiksi suikalerenkaiksi. Sekoita salaattiainekset kevyesti kulhossa ja annostele lautasille.
Sekoita kastikeainekset keskenään ja lisää joukkoon katkaravut. Jätä muutama katka koristeeksi. Nostele kastike annoksen keskelle ja ripottele päälle muutama katkarapu.
Tarjoa lämpimien patonkien kera.

Katoin pöytään vesilasit, mutta mieheni muistutti että kaapissa on avattu punaviinipullo, joten laseihin vaihtuikin punaviini. Tämä salaatti oli raikasta ja kastike katkoineen oli erinomaista.

Salaatti sopii alkuruuaksi, meillä runsas salaattiannos oli nyt pääruokana.

keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Purjo-palsternakkakeitto

Viikonlopun raskaiden possuliharuokien jälkeen mieleni teki kevyempää ruokaa, keittoja ja salaatteja. Luin Omenapuun alla-blogia ja ihastuin heti Katriinan valmistamaan keittoon. Lukiessani tiesin, että tästä keitosta pidän. Sitä tein tänään enkä pettynyt, keitto on nyt siirtynyt meidän keittojemme joukkoon. Katriinan ohjetta mukaellen yksilöin ohjeen keittiössäni. Keitto sopii alkukeitoksi ja omenaisen makunsa takia erityisesti joulun aikana. Me nautimme tänään sitä pääruokana vaalean vastapaistetun leivän kera.

Purjo-palsternakkakeitto


1 purjo
2 palsternakkaa
2 hapokasta omenaa
öljyä
7 dl kasvislientä = vettä+1 kuutio
4 rkl Bonjour Creme pippurisekoitus-tuorejuustoa
1/2 sitruunan mehu
mustapippuria
Maldon suolaa, tarvittaessa







Huuhtele purjo ja leikkaa renkaiksi vihreää huippua lukuunottamatta. Kuullota purjorenkaat öljytilkassa. Kuori ja kuutioi palsternakat ja anna niiden kuullottua hieman purjon seurassa.
Kuori ja kuutioi omenat. Lisää purjo, palsternakka ja omena kasvisliemeen. Keitä kasvikset pehmeiksi ja soseuta. Lisää keittoon tuorejuusto, sitruunamehu ja ripaus mustapippuria. Anna keiton pulpahtaa. Ota kattila liedeltä ja odota, että juusto on sulanut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Nauti vaalean leivän tai paahtoleivän kera.
Oli hyvää keittoa.

maanantai 1. joulukuuta 2008

Joulutortut

Katselin sunnuntaiaamuna Jamie Oliverin ruokaohjelmaa Neloselta. Hän valmisti piirakkaa ja muffinseja. Mieluisalta kuulosti lausahdus: Voitaikinaa ei kannata itse valmistaa. Valmiit voitaikinat ovat verrattoman hyviä. Minulla oli pakasteessa ostettuna Myllyn Paras- voitaikinalevyjä, vähälaktoosisia, sokerittomia, eivät sisällä kananmunaa. Valmiiksi kaulittuja makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin, 100 g sisältää 385 kcal.

Pikkujouluna eli ensimmäisenä adventtisunnuntaina meillä leivottiin ensimmäiset joulutortut.
Valmis taikina on hyvää ja lehtevää. Leipominen on myös helppoa ja nopeaa. Minusta joulutortut pitää paistaa samana päivänä kuin ne tarjotaan. Pakastetaikinasta voi paistaa juuri sen verran kuin kerralla tarvitsee.
Torttujen täyte on klassinen luumumarmeladi. Sen levitän tortuille viimeisenä, kun sakarat on jo käännetty.