lauantai 5. syyskuuta 2009

Uunihaukea, juuressosetta ja paprikaa

Kalatiskissä oli kirjolohi tarjouksessa 5,80 euroa kilo. Ajattelin ottaa sitä, mutta huomasin hyvännäköiset haukifileet. Ne maksoivat 9,90 euro kilo. Siika taas oli 28 euroa kilo. Hieman siinä äimisteltiin toisen kalaostoksilla olevan kanssa siian hintaa. Hyvää kalaahan se on, mutta
hipooko hinta jo taivaita. Jos joku Pohjanmaan rannikkokaupungista oleva lukee tätä, kertokaapa paljonko tuore siika siellä maksaa. Otin siis haukifilettä Valmistin hauen uunissa. Vanhan keittokirjani mukaan (v:lta 1962) valitsin uunihauelle kumppaniksi hapankerman eli creme fraichen. Vanhassa ohjeessa uunihauen mausteena oli vain suolaa. Lisäsin mausteiksi valkopippurin ja tuoreen tillin.
Juuressose ja pannulla nopeasti kypsytetty paprika olivat uunihauen kumppaneina.

Uunihauki hapankermassa

600 g haukifilettä
1 rkl voita
suolaa
valkopippuria
tuoretta tilliä
korppujauhoja
1 kkp kiehuvaa vettä
1 dl creme fraichea

Voitele uunivuoka. Hiero kalafileen pintaan suola. Aseta filee vuokaan. Mausta valkopippurilla ja silputulla tillillä. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Kaada vuokaan kiehuva vesi.

Kypsennä filettä 200-asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on ruskettunut. Levitä fileelle ranskankerma ja tillisilppua. Kypsytä vielä uunissa noin 20 minuuttia.

Juuressose. Kuori ja lohko perunat, porkkana, pala juuriselleriä ja retikkaa. Mausta suolalla ja keitä pehmeiksi. Soseuta, jätä juuresten joukkoon hieman keitinvettä, jotta soseesta tulee mehukkaan pehmeää.

Paprikat pannulla. Huuhtele ja viipaloi keltaista ja vihreää paprikaa. Silppua mukaan purjoa, myös jonkun verran vihreää osaa. Kypsennä kasvikset öljytilkassa pannulla. Mausta lorauksella soijakastiketta.

2 kommenttia:

  1. Joo tuo kala-lihatiskin hinnoittelu on välillä ihan tähtitiedettä. Minäkin otan aina sellaista mikä kulloinkin on jostakin syystä tarjouksessa :) Annos näyttää niin herkulliselta, tulee ihan iltapalan nälkä tässä..

    VastaaPoista
  2. Risulinna,
    Kala on hyvää, mutta siitä ei pitäisi, siis siika, kuha ja ahven, maksaa ihan maltaita. Euroiksi muuttuminenko hinnat on pilviin nostanut.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.