torstai 30. heinäkuuta 2009

Kasvisvuoka

Kasviksista taas maukasta ruokaa helposti ja aina onnistuen. Näiden kohdalla ei voi erehtyä ellei sekoa laskuista ja laita liikaa suolaa ruokaan. Kasviksethan tarvitsevat suolaa vähemmän kuin liharuuat. Vanha sääntö on, että parempi vähän kuin liikaa. Lisätä voi aina, mutta pois et voi ottaa.
Käytän ruususuolaa yleensä kaikkeen ruokaan. Se on hieman "miedompaa" kuin se perinteinen valkoinen hienojakoinen suola. Ruususuola maistuu myös paremmalta, pehmeämmältä, suolallakin on makunsa. Eikä sen tehtävä ole suolata, vaan antaa makua ruokaan.

Kasvisvuoka

400 g varhaiskaalta
2 porkkanaa
2 perunaa
2 kesäsipulia
1/2 prk Creme Bonjour Italian yrtit juustoa
2 dl maitoa
ruususuolaa, mustapippuria
1/2 isosta punaisesta paprikasta
juustoraastetta






Suikaloi varhaiskaali ja keitä sitä muutaman minuutin ajan suolatussa vedessä. Pilko kesäsipulit + vartta ja kuullota rypsiöljyssä hetki. Listi porkkanant penneiksi ja nostele pannulle hetkeksi.
Pese perunat hyvin, puolita pituussuuntaan ja viipaloi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nosta voideltuun uunivuokaan.
Sekoita tuorejuusto ja maito, lisää sekaan 1-2 tl ruususuolaa ja mustapippuria ripaus. Kaada seos vuokaan kasvisten joukkoon. Huuhtele ja poista paprikasta siemenet. Halkaise ja suikaloi puolikas. Asettele suikaleet vuoan pinnalle ja ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä uunin keskitasossa 175-asteessa noin 50 minuuttia.

tiistai 28. heinäkuuta 2009

Täytetyt kesäkurpitsat

Eilen oli päivä, jolloin halusin tyhjentää kaappeja. Kaupassa en käynyt. Löysin jääkaapista porkkanoita, kesäsipulia, kesäkurpitsaa keltaista ja vihreää, puolikas lasipurkillinen parsaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, puolikas ruokajogurttipurkki ja kuivakaapista sesaminsiemeniä.
Näistä syntyisi lämmin ruoka. Salaattiin ainekset löytyvät aina jääkaapista, niin nytkin.

Täytetyt kesäkurpitsat

2 kesäkurpitsaa (vihreä ja keltainen)
4 porkkanaa
2 kesäsipulia
8 parsapötkylää säilöttyä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 dl ruokajogurttia
4 rkl sesaminsiemeniä
suolaa, mustapippuria
juustoraastetta






Puolita kesäkurpitsat pituussuunnassa ja koverra siemensisus kokonaan pois. Laita odottamaan voideltuun uunivuokaan.
Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Pilko kesäsipulit ja vartta. Kuullota sipuleita tomaattipurkin öljytilkassa ja lisää joukkoon porkkanaraaste, jatka hetki kuullottamista.
Pilko parsat ja aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne pannulle.
Sekoita jogurtin joukkoon sesaminsiemenet, ripaus suolaa ja mustapippuria ja kaada pannulle. Sekoita tasaiseksi muutaman minuutin ajan. Nosta täyte kesäkurpitsoille ja kypsennä 175-asteessa keskitasolla 20 minuuttia. Levitä täytteen päälle juustoraastetta ja kuorruta uunissa 225-asteessa noin 10 minuuttia. Nauti vihreän salaatin kera. Salaattiin tyhjensin fetan, jota oli myös jääkaapissa.
PS. Ylijääneellä täytteellä tein kaksi lämmintä sämpylävoileipää. Täyte sopii hyvin leivällekin.

maanantai 27. heinäkuuta 2009

Lempeä luumutorttu

Torilta saa ennen sulkemisaikaa eurolla monenlaista hyvää. Nyt ostin kaksi litraa luumuja eurolla. Tietysti niitä syötiin sellaisenaan, mutta puolikkaasta leivoin suussasulavaa lempeää luumutorttua.
Kehuja sain muilta syöjiltä kovasti, joten en tätä arviota itse ole keksinyt. Kun kokeilette, tiedätte miten hyvää torttu on. Torttuun sopivat myös vadelmat ja mustikatkin ellei luumuja ole saatavilla.

Luumutorttu

Pohja
125 g margariinia
3/4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 rkl appelsiinitäysmehua
Täytteeksi n 1 l luumuja
Sekoita pehmeä rasva, sokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe sekaisin. Lisää appelsiinimehu ja sekoita tasaiseksi. Kauli 30 sentin pyöryläksi. Nosta vuokaan ja hieman reunoille. Käytin irtopohjavuokaa.



Puolita luumut, poista kivet. Lado luumut torttupohjalle kupera puoli ylöspäin.
Muruseos
25 g margariinia, 1/2 dl vehnäjauhoja, 1/2 dl sokeria



Sekoita ainekset keskenään ja nostele luumujen päälle.
Kypsennä torttu 225-asteessa keskitasosa noin 20 minuuttia. Jos haluat, voit tarjota kermavaahtoa tai vaniljakastiketta Minä en tarjonnut kastiketta eikä sitä välttämättä tarvitakkaan.

lauantai 25. heinäkuuta 2009

Kalkkunapyörykät pastalla

Olin tarttumassa broilerijauhelihapakettiin, kun huomasin vieressä kalkkunasta jauhettua. Tämä on ensimmäinen kerta, kun valmistan kalkkunapyöryköitä. Niiden kera sopii sekä riisi että pasta. Äänestyksen jälkeen pasta voitti, mukana oli korkea-arvoinen pienten poikien raati.
Siispä taikinan tekoon. Mukavuussyistä paistoin pyörykät uunissa ja se kannatti. Uunipaisto on huomattavasti lempeämpi tapa kypsentää kalkkunaa. Ohjeen syntymiseen vaikuttivat jääkaapin ja kuivakaapin sisällöt. Mittayksiköt ovat ohjeellisia, mutta sopivia kuitenkin.

Kalkkunapyörykät

800 g kalkkunan jauhelihaa
1 kananmuna
1/2 prk ricottajuustoa
vajaa desi korppujauhoja
3 tl suolaa
sopivasti mustapippuria, chilijauhetta









Sekoita ainekset keskenään käsin. Pyörittele pyöryköiksi ja asettele uunivuokaan. Paista vajaassa 200-asteessa noin puolisen tuntia.
Keitä pasta al denteksi. Valmista pastakastike kuullottamalla 2-3 valkosipulin silputtua kynttä öljyssä. Lisää pastan keitinvettä ja Floran paksua ruokakermaa 1 prk. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehua hieman kasaan. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon.

torstai 23. heinäkuuta 2009

Fetajuustosalaatti

Kesänkevyttä ovat ateriasta käyvät ruokaisat salaatit. Olen tykästynyt roomansalaattiin. Se on vähän tanakkalehtisempi kuin pehmeälehtinen ruukkusalaatti. Sen maku on täyteläisen maistuva, sopii mielestäni hyvin fetajuuston seuraan.

Tänään oli mukava poiketa taas torilla notkuvien kasvis- ja vihannespöytien äärelle. Illalliseksi valmistin ruokaisan fetasalaatin, sen seuraksi Rostenin Crusta moniviljabaquettea. Juomaksi Sinerbrychoffin Nikolai - tumma lagerolut, joka sopikin hyvin tämän salaatin makuihin.








Fetasalaatti


Roomansalaattia, kesäsipulia runsaasti, kurkkua, retiisiä, tomaattia, kivettömiä oliiveja, fetajuustoa.
Huuhtele ja kuivaa salaatti. Suikaloi ja levitä laakealle salaattivadille. Huuhtele ja pilko kesäsipulit pienehköksi, pilko myös varsia, myös vihreää vartta mukaan. Pilko kurkkua puolikasviipaleiksi. Ripottele sipulisilppu ja kurkkuviipaleet salaatille.

Kastike, 2/3 neitsytoliiviöljyä, 1/3 vaaleaa balsamicoa, mustapippuria, sokeria ja suolaa.
Vispaa kastike sakenevaksi ja sekoita vihreiden salaattiaineksien joukkoon.

Viipaloi retiisit, puolita isot kivettömät oliivit, lohko tomaatit ja ripottele ne salaatille.
Kuutioi fetajuusto, esim Apetina 8%, ja ripottele salaatille. Anna salaatin vetäytyä noin tunti ennen ruokailua. Nauti.


Salaattiohjeessa ei ole ainesmääriä. Syöjien lukumäärä ratkaisee raaka-aineiden määrät.
Kastikkeen määrässä ei kannata pihtailla, roomansalaatti vaatii kastiketta hieman enemmän kuin pehmeälehtiset salaatit.
Jälkiruuaksi ostin torilta kirsikoita. Ne sopivatkin hyvin aterian päätteeksi.

keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Sardiinipasta

Muutama päivä sitten ostin sardiineja öljyssä- purkkeja. Silloin ajattelin niitä hätävaraksi kaappiin, kun pitää saada nopeasti ruokaa eikä kauppaan huvita lähteä.
Tänään koitti se päivä, kun keksin käyttöä sardiineille. Tein pastaa. Pienessä altaassa terassilla kukoistaa yrttejä. Persiljaa pitää leikata jo kovalla kädellä. Joten persiljaakin oli omasta takaa.

Sardiinipasta kahdelle

kierrepastaa
1 purkki sardiineja öljyssä
2 valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
kourallinen persiljaa
suolaa
mustapippuria
juustoraastetta







Kuullota valkosipulimurska. Lisää sardiinit, ne saavat murentua. Lisää sitruunamehu, suola ja mustapippuri ja lopuksi silputtu persilja. Keitä pasta al denteksi. Valuta ja sekoita joukkoon kastike. Raasta pastan pinnalle juustoa. Parmesaani olisi parasta, nyt raastoin edamia vaan.
Pastaa odotellessa sopii nauttia salaattia.

tiistai 21. heinäkuuta 2009

Broilerifileepihvit spagetilla

Olen innostunut tuohon painon alla foliossa kypsentämiseen. Sunnuntaina valmistin hitaasti kypsyttäen itsemarinoidut broilerifileet. Totta se on, että kylmällä kasarilla aloitettu kypsytys matalalla lämmöllä saa aikaan mehukkaan lopputuloksen. Kasarin huuhdeliemestä syntyi loistava kastike. Keitin täysjyväspagettia ja joukkoon höyläsin uusista porkkanoista soiroja, jotka sopivatkin yllättävän hyvin spagetin mukaan.

Broilerifileepihvit spagetilla

broilerin rintafileitä
marinadi:
oliiviöljyä, dijonsinappia, chilipippuria jauheena, mustapippuria, suolaa
Kieritä fileet marinaadiin kauttaaltaan.Aseta fileet kylmään kasariin.peitä tiukasti foliolla. Aseta päälle kulho, jossa on esim kiviä painona. Kypsennä liedellä levyn teho on asteikon puolivälissä.
Käännä filee noin 15. minuutin kypsennyksen jälkeen ja jatka toiset 15 minuuttia. Huuhtele ja siivilöi kasarin liemi kastikepohjaksi.



Lisää kastikepohjaan vettä ja suurusta maizenalla. Lopuksi tilkka kermaa. Tarkista maku.
Spagetin joukossa kypsyivät samalla porkkanasoirot.

sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Peruna- savusilakkasalaatti

Torilla pysäytti kalastaja kojuunsa, hänellä oli tuoreita vastasavustettuja silakoita. Ne näyttivät tuoreilta ja hyviltä, joten ostin pari "kourallista". Savusilakat olivat hyviä. Päätin valmistaa helteisen lauantaipäivän illaksi kylmän aterian. Peruna-savusilakkasalaatti terassilla nautittavaksi olikin hyvä valinta.

Peruna-savusilakkasalaatti

400 g uusia perunoita
2 kesäsipulia
1 maustekurkku
3 keitettyä munaa
250 g savusilakoita
roomansalaattia
kirsikkatomaatteja
kastike
1 prk kermaviiliä
1 rkl dijonsinappia
1 rkl vaaleaa balsamicoa
3 tl sokeria
valkopippuria
suolaa





Pese ja harjaa perunat. Keitä kypsiksi ja jäähdytä. Lohko ne kolmeen/neljään osaan. Huuhdo kesäsipulit ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi, pilko mukaan myös vartta. Pilko kurkku kuutioiksi. Lohko kananmunat. Revi salaattivadin pohjalle pediksi huuhdeltua romana-salaattia ja sekoita
päälle muut salaatti ainekset, silakoita, kananmunia ja tomaatteja lukuunottamatta.
Valmista salaatinkastike sekoittamalla ainekset hyvin ja sekoita salaattiin. Lado salaatille peratut silakkafileet ja puolitetut kirsikkatomaatit. Asettele vadin reunoille lopuksi kananmunalohkot.
Nauti maalaisleivän ja kylmän oluen kera.

lauantai 18. heinäkuuta 2009

Mansikkakakku

Nyt ovat mansikat parhaimmillaan ja tarjontaa on runsaasti. Torilta on ostettu jo yksi kymmenen litran satsi ja ne ovat jo pakastimessa. Tänään ostin kauppareisulla kaksi litraa kakkua varten. Pakastimessa oli valmis kakkupohja. Nopeasti mansikkaherkku valmistuikin pöytään. En ole mikään pikkutarkka koristuksien ja kuorrutuksien nyprääjä, vedän vain ronskilla kädellä. Maun pitää olla hyvä ja kosteus oikea. Niissä piilee kakun sielu.

Mansikkakakku

3 munan kakkupohja
2 appelsiinia
2 litraa mansikoita
200 g appelsiinituorejuustoa
125 g maitorahkaa
sokeria ja vaniljasokeria
4 dl kermaa

Halkaise kakkupohja. Raasta yhden appelsiinin kuori raasteeksi. Purista kahden appelsiinin mehut kostutusta varten. Kostuta pohja appelsiinimehulla, Soseuta yli puolet mansikoista haarukalla ja levitä kostutetulle alustalle.



Sekoita tuorejuusto notkeaksi lisäämällä siihen tilkka kermaa, mausta ripauksella sokeria ja appelsiiniraastetta. Levitä mansikoiden päälle. Notkista maitorahka kermalla, lisää vaniljasokeria ja appelsiiniraastetta. Levitä juustotäytteen päälle.
Minulla oli vain yksi juustorasia, joten korvasin täytettä maitorahkalla. Jos haluat käyttää vain tuorejuustoa, tarvitaan 400g. Nosta toinen levy täytteen päälle ja kostuta se appelsiinimehulla. Vatkaa noin 3 dl kermaa vaahdoksi, mausta sokerilla ja levitä ronskisti kakulle. Koristele mansikoilla.

perjantai 17. heinäkuuta 2009

Kesäkeitto

Mitä olisi kesä ilman kesäkeittoa. Nyt kuulen monesta suusta, en pidä kesäkeitosta. Mikä siinä on, että niin moni moittii tätä keittoa. Vastakypsyneet kasvikset ja maito yhdistettynä keitoksi.
Ei ainakaan raaka-aineissa ole mitään vikaa. Perunaa, kukkakaalia, porkkanaa, sipulia ja herneitä kaikki kesällä parhaimmillaan. Kannattaa kokeilla uudelleen tätä keittoa ja unohtaa hetkeksi kuinka pahalta se koulun ruokalassa maistui.

Kesäkeitto

500 g perunoita (uusia)
1/2 litraa vettä
1 1/2 litraa maitoa
300 g porkkanoita
pieni kukkakaali
2 kesäsipulia varsineen
herneitä
3 tl suolaa
ripaus valkopippuria
3 rkl voita
persiljaa



Pese ja harjaa perunat ja lohko pienehköiksi. Kiehauta vesi ja lisää perunat. Kypsennä puolikypsiksi. Pese porkkanat ja viipaloi lanteiksi. Puhdista ja huuhdo kukkakaali ja paloittele. Kuori ja silppua sipulit, pilko vihreää varsiosaa mukaan.
Lisää maito ja porkkanat, kukkakaali sekä sipulit. Kypsennä noin 10 minuuttia. Riivi ( litra) herneet lisää ja kypsennä viitisen minuuttia. Mausta ja lisää voita. Silppua pinnalle persiljaa.

torstai 16. heinäkuuta 2009

Salaattiateria

Taas on takana helteisen aurinkoinen päivä. Kun kotiudun työpäivän jälkeen, ei ruuanlaitto innosta kauniina kesäiltana.
Siksi mahdollisimman kevyttä ja nopeasti valmistuvaa. Salaattiateria on kesään sopivaa. Valmistin salaatin totuttuun tapaan ja lisäsin joukkoon hillosipuleita. Raikas öljy-viinietikkakastike mukaan ja siinä se on.





Pääruuaksi salaatti sopi lisukkeidensa ansiosta. Paahdoin amerikanpekonia ja niiden jälkeen pannulla paahtuivat maalaisleipäviipaleet, joihin pyyhkäisin valkosipulia. Siinä tämän päivän illallinen.

tiistai 14. heinäkuuta 2009

Katkarapusalaatti

Kesän päivälliseksi sopi kevyt salaatti tuoreen täysjyväpatongin kera tänään. Nopeaa ja kevyttä.

Ota aamulla katkaravut jääkaappiin sulamaan ja
illaksi ne ovat juuri sulaneita.

Valuta katkat hyvin. Revi laakealle vadille huuhdeltua jääsalaattia ja pehmeää ruukkusalaattia.
Paloittele joukkoon kuoritut kurkut ja tomaattilohkot. Silppua mukaan kesäsipulia.
Levitä pinnalle katkaravut.



Kastike: maustamatonta jogurttia, dijon-sinappia, sokeria, suolaa, mustapippuria ja silputtua ruohosipulia. Nostele kastike katkaravuille.

maanantai 13. heinäkuuta 2009

Pekonipasta

Sunnuntaina en halunnut viettää aikaa keittiössä. Pasta on nopea ruoka, joka syntyy hetkessä mielikuvitusta käyttäen. Tai nyt ei tarvittu edes mielikuvitusta, niin helppoa on pastan teko.
Pekonia, valkosipulia, chiliä, mustapippuria ja kipparijuustokermaa siinäpä se.

Pekonipasta

pastaa
suolaa
valkosipulinkynsiä
chiliä, mustapippuria
kipparijuustokermaa

Keitä pasta al denteksi. Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi ja ruskista niitä omassa rasvassaan. Lisää mukaan valkosipulinkynsiä viipaloituna sekä mausteet. Anna kypsyä hetki, jotta valkosipulin maku taittuu. Kaada joukkoon kipparijuustokermaa (15%) ja hauduta hetki.



Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon. Salaattina tomaattiviipaleita, joille on ripoteltu sokeria makua pyöristämään sekä mustapippuria.
Tämän jälkeen sopiikin jälkiruuaksi kylmä mansikka-jäätelökakku.

Mansikka-jäätelökakku

Vierailin Sillä Sipuli-blogin Hyppysellinen oli valmistanut suussasulavan näköistä mansikka-jäätelökakkua, joka koottiin isojen kauralastujen lomaan. Pakkohan sitä oli tehdä sunnuntain jälkiruuaksi. Oli melkein liian hyvää. Suklaan puuttuessa tuli pieni muutos akuperäiseen. Vaniljakastikevaahto korvasi sulatetun suklaan. Kokosin kakun myös eri tavalla, kauralastut jäivät yllätykseksi kokonaan kakun sisään.

Mansikka-jäätelökakku

vaniljajäätelöä
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
mansikoita
isot kauralastut
1,5 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
75 g voita sulatettuna
Sekoita kaikki aineet keskenään. Muotoile leivinpaperin päälle uunipellille kaksi isoa lastua. Paista 200-asteessa 10 minuuttia. Jäähtyessään lastuista tulee kovan rapeat.



Kokoa jäätelökakku, alimmaiseksi kauralastu, mansikoita viipaloituina, jäätelöä ohuina viipaleina ja toinen kauralastu, mansikkaviipaleita ja jääteölä. Valuta lopuksi päälle vaniljavaahtoa.

lauantai 11. heinäkuuta 2009

Broileria pannulla ja salaattia appelsiinikastikkeella

Maanantaina katselin LIV-kanavalta, kun Rachael Ray valmisti kotiruokaa kanasta kahden tiilen alla. Ihastuin ruokaan heti ja päätin valmistaa mukaellulla ohjeella ruuan, mutta ilman tiiliskiviä. En lähtenyt niitä rautakaupasta ostamaan, vaan menin ruokakauppaan. Tarvittava paino löytyi kotoa. Painava metallilaatta painoi kahden tiilen verran.
Ostin broilerinkoipia, maustamattomia tietysti. En erehdy marinoituihin ja ihmettelin taas, kuka niitä ostaa. Hyllyt notkuivat marinoitua broileria, sain jopa hetken etsiä, että löysin naturellit. Appelsiinimarmeladia piti muistaa myös ottaa hyllystä, siitä tehdään kastike salaatille.

Broileria pannulla painon alla

maustamattomia broilerinkoipia
oliiviöljyä
dijon-sinappia
mustapippuria, chilipippuria, suolaa
säilöttyä paahdettua paprikaa
Lisäksi tarvitset kaksi pannua, foliota, painoksi tiilet tai kiviä tmv.

Sekoita broilerille marinadi, öljy, sinappi ja mausteet. Kääntele broilerikoivet marinadissa.
Laita pannu liedelle ja aseta kauttaaltaan marinadiin peitetyt broilerikoivet kylmälle pannulle peitä pannu foliolla.


Laitoin päälle pienemmän pannun - vuoka tmv käy myös. Painot asetetaan pannuun/vuokaan. Napsauta levy päälle. Levy saa olla hetken lähes täysillä, käännä levyn lämpö noin puoleenväliin tehosta. Pannulta kuuluu herkullista pihinää, kun koivet kypsyvät.
Noin 20 minuutin kuluttua käännä koivet. Ne ovat nyt herkullisen ruskeat, mutta mehukkaat.
Kypsennä noin 10-15 minuuttia painon alla edelleen.
Lisää pannulle paloiteltu paahdettu paprika ja hieman purkin säilöntänestettä. Vähennä lämpö lähes kokonaan ja anna koipien hautua ilman kantta hetki.
Keitin pitkäjyväistä riisiä ja valmistin rucolasalaatin lisukkeeksi.

Rucolasalaatti appelsiinikastikkeessa

rucolaa huuhdottuna
hieman jääsalaattia huuhdottuna
kurkkua viipaleina
tomaattia paloina
kastike
appelsiinimarmeladia
unikonsiemeniä
Levitä rucola vadille ja revi mukaan hieman jääsalaattia. Lisää kurkut ja tomaatti.
Notkista kuumentamalla appelsiinimarmeladi ja lisää mukaan unikonsiemenet. Ripsottele kastiketta reippaanlaisesti salaatille.



Ainesosien määriä ei ohjeessani ole, mausteet voi arvioida kukin oman makunsa mukaan.
Broileri oli hyvää ja mehukasta. Kirpeän makeahko appelsiinikastike sopi sekä rucolaan että broileriin. Ajattelin käyttää seuraavalla kerralla fileepihvejä. Kypsennystapa pitää fileenkin mehukkaana.

keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Kasviskuorrutettu kala

Olen hukannut ohjeen, jossa pakastekalan kuorrutteeseen tulee anjovista. Kun etsin sitä, törmäsin taas Siwan ohjeeseen ja se kuulosti ihan hyvältä. Käytin kalavuokaan pakasteseitä vain sen takia, että sitä oli pakasteessani. Mukaelin ohjetta tapani ja kaappini mukaan. Lisukkeeksi valmistin perusvihersalaatin, mutta sen kastike oli vahvaa valkosipulin ansiosta ja sopi erinomaisesti miedon kalaruuan kaveriksi.

Kasviskuorrutettu kala

400 g seikalafileetä, muukin kala käy
suolaa, valkopippurirouhetta, muskottipähkinää
3 dl porkkanaraastetta
170 g bonjour Creme pippurijuustoa
1,5 dl ruokakermaa (omenamehua)

Sulata pakasteseifileet ja levitä voideltuun uunivuokaan ja mausta. Levitä porkkanaraaste ja ruokakermalla notkistettu tuorejuusto kalafileiden päälle. Kypsennä uunissa 200-asteessa noin 30 minuuttia.
Ruokakerman asemasta käy omenamehu ja bonjour cremen voi korvata tuorejuustolla, porkkanan voi korvata kesäkurpitsalla.



Vihreä salaatti, pehmeälehtistä salaattia, paljon kirsikkatomaatteja puolitettuna, kuorittua kurkkua viipaleina. Kastike, oliiviöljyä, omenaviinietikkaa, reippaasti murskattua valkosipulia, sokeria vähän enemmän kuin ripaus, suolaa ja mustapippuria. Vatkaa salaatinkastike sakenevaksi. Sekoita salaattiin ja nauti.








Jälkiruuaksi sopi erittäin hyvin vaniljajäätelö, päälle makeaa lakkahilloa ja vielä loraus vaniljakastiketta. Miten yksinkertainen vähällä vaivalla syntynyt onkaan niin hyvää.

tiistai 7. heinäkuuta 2009

Vihreä kasvissosekeitto

Kesään sopivat keitot. Ne ovat kevyitä ja nopeita, raaka-aineet tuoreita juuri kasvimailta kerättyä.
Eilen tein ensimmäistä kertaa tätä vihreää keittoa kukka- ja parsakaalista. Kyllähän siihen vähän muutakin tuli. Ohje löytyi haulla Siwan sivuilta. Yrttien kohdalla tein pieniä muutoksia. Avokadoja olisi saanut olla vain yksi. Seuraavalla kerralla vaihdan avokadon fenkoliin.
Vohveleita oli viimeisten pakastemustikoiden ja jäätelön kera jälkkärinä.

Vihreä kasvissosekeitto

400 g parsakaalia
200 g kukkakaalia
2 kpl kesäsipulia (vaalea osa purjoa 1)
8-10 dl vettä
suolaa, mustapippuria, muskottipähkinää
100 g pakastepinaattia
2 avokadoa pientä tai vain yksi
tuoretta basilikaa (1 ruukku minttua)
oreganoa kuivattua (1 ruukku tuoretta)
1 dl kermaa tai ruokakermaa




Puhdista kaalit ja sipulit. Paloittele ja laita kattilaan, lisää vesi ja mausteet. Keitä kypsäksi. Lisää pinaatti, kuorittu ja paloiteltu avokado, yrtit ja kerma. Soseuta keitto. Kuumenna kiehuvaksi.
Nautitaan maalaisleivän kera.

Vohvelitaikinaan
1 muna 1 dl maitoa, 1,5 dl kermaa, vajaa 2 dl vehnäjauhoja, vajaa 1 tl suolaa, sekoitetaan ja annetaan turvota hetki. Paistetaan vohvelipannulla tietysti ilman rasvaa. Tästä tuli 4 vohvelia eli juuri sen verran, että ei tullut syötyä liikaa. Tarjotaan mustikoiden ja jäätelön kera.

sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Mozzarellasalaatti

Matkan jälkeen mieleni teki kevyttä, mutta silti ruokaisaa salaattia. Mikäpä sen sopivampaa kuin mozzarellasalaatti. Suomalaisten uusien perunoiden kera se maistui todella hyvältä. Nopeaa kesäruokaa.

Laakealle vadille revin pehmeälehtistä salaattia.
Ripaus suolaa, sokeria ja oliiviöljyä päälle.
Runsaasti silputtua kesäsipulia, viipaloitua kesäkurpitsaa, kuorittua kurkkua, puolitettuja suomalaisia kirsikkatomaatteja, ripaus mustapippuria, lopuksi puolitetut mozzarellapallot ja vihon viimeiseksi paljon persiljaa.




Salaatin seuraksi sopi hyvin keitetyt uudet perunat ja päälle
oivariinia sulatettuna.

Nyt lähden paistamaan vohveleita seuraksi jäätelölle ja mustikoille.