tiistai 15. kesäkuuta 2010

Ahvenkeitto ja kerroskiisseli raparperista

Pitkästä aikaa oli mukava kokata omassa keittiössä. Ostin pikkuahvenia, jotka oli perattu, päät ja kidukset poistettu sekä nahka. Ruodollinen pikkuahven on haastava syötävä, joten valmistin siitä keiton.  Jos ruodot pelottavat, kannattaa valmistaa keitto ahvenfileistä. Niistä on ruodot poistettu. Keitto on hyvää, suosittelen kokeilemaan sitä. Valmistan seuraavalla kerralla keiton fileistä.
Ostin raparperia ja valmistin kerroskiisselin. Oikeastaan kyseessä on vain yksi kiisseli, kookosmaitokiisseli. Raparperin höyrytin hunajalla makeutettuna mikrossa. Kokosin kerrokset kiisselistä ja höyrytetystä raparperista.

Vihreä ahvenkeitto

400 g perattuja pikkuahvenia tai ahvenfileitä
1 sipuli
10 maustepippuria
vettä n 2,5 dl
reilu tl merisuolaa


2 kpl kesäsipulia varsineen
200 g fenkolia suikaleina
rypsiöljyä
8 dl vettä +1 kasvisliemifondipala
5 keskikokoista perunaa
200 g pakasteherneitä tai sokeriherneitä
2 laakerinlehteä
2 timjaminoksaa
pippusekoitusta rouhittuna n 1 tl
persiljaa (jos pidät tillistä se käy)
Pese, kuori ja lohko perunat. Huuhdo fenkoli ja suikaloi se. Suikaloi sipuli. Pilko kesäsipulien valkoiset osat. Pilko vihreät varret.
Keitä ahvenet kypsiksi merisuolalla, sipulisuikaleilla ja maustepippurilla maustetussa vedessä. Pilko ahvenet kypsinä isoiksi paloiksi ja poista samalla ruotoja. Käytä kalaliemi siivilöitynä keittoon.
Kuullota kesäsipulin valkoiset osat ja fenkolisuikaleet rypsiöljyssä.  Lisää ne, perunalohkot, laakerinlehdet, kesä sipulin vihreät osat ja timjami kala- ja kasvisliemeen. Anna kiehua viitisen minuuttia.  Lisää joukkoon herneet. Kypsennä vielä. Nostele joukkoon ahvenpalat ja rouhaise mukaan pippurisekoitusta. Tässä vaiheessa nostat  fileet kypsymään, jos käytät fileitä. Ripottele keiton pinnalle persiljaa. 

Raparperi-kookoskerroskiisseli

Kiisseli
3 dl kookosmaitoa
2 rkl ohrakasta
2 rkl sokeria
Sekoita sokeri kookosmaitoon kattilassa. Sekoita ohrakas vesitilkkaan ja sekoita maitoon. Anna kiehua koko ajan sekoittaen 2 minuuttia. Nosta jäähtymään.
Raparperisose
4 raparperivartta
4 rkl luomuhunajaa
kanelia
1 dl kaurahiutaleita
juoksevaa beceliä tmv
tummaa suklaata
Huuhdo ja paloittele raparperivarret. Laita ne kannelliseen silikoniastiaan. Liruta päälle hunaja ja ripottele mukaan kaneli. Sekoita kaurahiutaleet  juoksevaan margariiniin. Nostele seos raparpereille. Kypsennä mikron täysteholla noin 3 minuuttia. Sekoita tasaiseksi.
Kokoa jäähtyneet ainekset kerroksittain annoskulhoihin. Alimmaksi raparperia, kiisseliä, raparperiä ja kiisseliä. Raasta pinnalle tummaa suklaata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.