sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Tapaninpäivämenuu

Tapaninpäivän illallisen valmistamisen aloitin jo päivällä. Ensimmäiseksi tein jälkiruuan  vadelma-homejuustokakun, jonka kokosin suoraan jälkiruokakulhoihin. Seuraavaksi esivalmisteluja riittävässä määrin, että varsinainen ruuanlaitto sujuisi luonnikkaasti. Tästä tulee nyt aika pitkä postaus, kun etenen koko menuun alkuruuista väli- ja pääruokaan ja lopuksi jälkiruokaan. Koettakaa jaksaa lukea loppuun saakka.

Kermainen kanakeitto
1 rkl rypsiöljyä
puolikas punasipulia silputtuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
150 g nahatonta, luutonta kypsää broileria/kanaa suupaloiksi leikattuna
4 dl kanalientä
1 dl valkoviiniä
1 dl kuohukermaa
suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 rkl kevätsipulia silputtuna
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipuli- ja valkosipulisilppu ja kuullota 5 minuuttia. Lisää kanapalat, kanaliemi ja viini ja kiehauta. Madalla lämpöä ja anna kie3hua hiljaa kannen alla 5 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja lisää keittoon kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Annostele lautasille. Koristele ruoho- tai kevätsipulilla.

Kalalautanen
Annostelin kalalautasille graavattua siikaa ja merilohta, kirjolohenmätiä, smetanaa ja kevätsipulisilppua.

Juustoleipäsalaatti
Tämä salaatti on väliruoka, jonka tarkoitus on johdattaa kalojen jälkeen ruokailijat pääruokaan.
Annostelin salaatin lautasille. Keräsalaatin rapea huuhdottu lehti, tuoretta viipaloitua aprikoosia ja kuutioitua leipäjuustoa lopuksi muutama pisara neitsytoliiviöljyä.

Uunissa gratinoitu perunavuoka, hunajaporkkanat,
lanttulaatikkoa, rosollihyytelöä, aaton joulukinkkua

Perunavuoka syntyi nopeasti vastakeitetystä perunamuusista. Muusi vuokaan, pinnalle muutama voi nokare ja päälle juustoraastetta. Gratinoidaan uunissa.
Hunajaporkkanat, porkkanaviipaleet kypsytetään niukassa suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Mukaan nokare voita sulamaan kuumiin porkkanoihin ja lopuksi loraus hunajaa.
Valmiin lanttulaatikon tuunasin lisäämällä hieman kermaa, mausteiksi meiramia ja mustapippuria. Sekoitus ja voinokareita pintaan. Gratinointi uunissa.
Rosollihyytelössä on kuutioitua etikkapunajuurta, kypsää porkkanaa ja perunaa, omenaa, herkkukurkkua,
punasipulia, suolaa ja mustapippuria. Hyytelöliemi; 4 dl kasvislientä, 1/2 dl punajuurenlientä, 1 rkl sokeria, 5 liivatelehteä. Hyytelöliemi kaadetaan vuokaan juureskuutioiden päälle ja annetaan hyytyä kylmässä vähintään 3 tuntia.Tätä hyytelöintitapaa voi soveltaa kasvislisäkkeisiin muulloinkin kuin jouluna.
Kinkku on paistettu aattona, se on luutonta viljapossua. Menossa ovat nyt kinkun viimeiset viipaleet.

Vadelma-homejuustokakku 4:lle
Pohja
100 g piparkakkuja murustettuna annoskulhoihin (jos teet kakun,tuplaa ohje ja käytä voita 80g)
Täyte
80 g sinihomejuustoa
1/2 dl sokeria
1/2 dl ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
2 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
Vadelmahyytelö
100 g vadelmia
3/4 dl hyytelösokeria
1/2 dl vettä
Murustele piparkakut annoskulhoihin. Murusta tai raasta homejuusto. Lisää joukkoon ranskankerma ja sokeri. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä ja purista kuiviksi. Liota sitruun amehuun.. Jäähdytä hetki.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää juustoseokseen. Lisää liivate nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos annoskulhoihin murusteen päälle. Anna jähmettyä hetki kylmässä. Laita hyytelöaineet kattilaan ja keitä, kunnes vadelmat ovat rikkoutuneet. Levitä vadelmahyytelö juustoseoksen päälle. Anna jähmettyä hetki kylmässä ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. OI mikä herkkuateria, onnellisia ne jotka pääsivät nauttimaan näistä ihanista ruuista. Oletko ammatiltasi kokki kun tällaisia ja monia muita herkkuja osaat loihti ja vielä tuo kauniisti tarjolle asettelu .Kiitos kun teet meille lukijolle näitä postausia, minä käyn päivittäin sivuillasi ja jaksan lukea sanatarkasti.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi,
    En ole kokki, vaan harrastelija. Sen kyllä huomaa :)
    Kiitos kun käyt lukemassa postauksiani.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.