perjantai 30. huhtikuuta 2010

Chilikatkraput ja broilerinuijat

Alkuillan päivällinen nautittiin auringonpaisteessa terassilla. Sopi erinomaisesti vappuaaton paikaksi. Nyt on jo kaikki toisin, vesisade puhkeaa minä hetkenä tahansa.  Broilerinuijat valmistin hyvin helpolla tavalla ja suosittelen sitä kaikille. Suosittelen myös ostospaikaksi kauppahallia, jos paikkakunnallanne sellainen on. Mietin, kuka on broilerintuottaja. Maun perusteella se ei voi olla tehotuontantoa, niin maistuvia olivat. Pitää kysyä seuraavalla kerralla. Muistakaa ainakin, että ostatte naturelina.
Ostin myös lihakauppiaan omaa lenkkimakkaraa, maisteltiin sitä myös ja  taisi käydä niin, että makkarakin ostetaan vastakin kauppahallista.  
Alkuruuaksi tein chilikatkarapuvoileivät. Katkaravut ovatkin sitten kauempaa  ja niiden ostamisen voi kyseenalaistaa. Mutta suotakoon nyt tämänkerran, ei tule usein tavaksi.

Chilikatkarapuleivät

500 g katkarapuja (pakaste)
1 sipuli
200 g/1prk Bonjour valkosipulituorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
2 tl chilijauhetta
1 tl mustapippuria
1 rkl tomaattisosetta
1/2 dl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
paahtoleipää/moniviljaleipää
dijon hunajasinappia 
salaattilehtiä, ruohosipulia
Ota katkaravut sulamaan huoneenlämpöön hyvissä ajoin, valuta ne kunnolla. Silppua sipuli pieneksi. Sekoita tuorejuusto, sitruunamehu ja hunaja notkeaksi. Lisää joukkoon mausteet ja tomaattisose sekoittaen tasaiseksi.
Lisää mukaan katkaravut.  Leikkaa leipäviipaleista kuorireunat pois, paahda halutessasi. Sivele leiville 
hunajasinappia . Levitä leivälle salaatilehteä ja nostele päälle chilikatkarapuseosta. Päälle ruohosipulia.

Broilerinuijat  soijakastikkeessa

8 kpl broilerinuijia naturel
1,5 dl soijakastiketta naturel
1 prk (227g) ananaspaloja liemineen
2 porkkanaa
Nosta broilerinuijat nahkapuoli alaspäin uunivuokaan limittäin (ei päällekkäin) levitä päälle soijakastike ja ananaspurkin sisältö liemineen. Levitä ananakset reunoile. Kuori ja suikaloi porkkanat tikuiksi ja asettele ne vuuan reunoille. Kypsytä  vuokaa 200-asteessa noin puoli tuntia. Käännä nuijat ja jatka kypsyttämistä alentamalla hieman lämpöä noin 20 minuuttia. Olen valmistanut tällä ohjeella aikaisemmin  myös broilerinkoipia.     Lisukkeeksi kypsensin ohrasuurimoita.

torstai 29. huhtikuuta 2010

Kaalilaatikko

Innostuin ostamaan varhaiskaalta, sitä oli tuotu Unkarista. Ei nyt mitään lähiruokaa, mutta oli pieni aikahyppäys kesään. Ohrasuurimot olivat kotimaisia, jos se nyt lohduttaa. Käytin soijarouhetta jauhelihan asemasta eikä mikään huono vaihtoehto ollutkaan. Soijarouhe vaatii kyllä mausteita, ettei aivan mauttomaksi jää. Aurinko paistoi jo niin lämpimästi, että tämä lounas syötiin  terassilla.

Kaalilaatikko

500 g varhaiskaalta
2 rkl siirappia
ripaus mustapippuria
2 tl meiramia, ripaus suolaa
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 dl soijarouhetta (tumma)
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl soijakastiketta
2 tl paprikajauhetta
2 sipulia
rypsiöljyä
2 dl ruokakermaa
Suikaloi kaali. Hauduta kaali rypsiöljyssä ja mausta mustapippurilla, meiramilla, suolalla ja siirapilla.
Liota ohrasuurimoita noin tunti. Silppua sipuli ja kuullota öljytilkassa. Huuhtele soijarouhe ja lisää sipulien joukkoon ja mausta tomaattipyreellä, soijalla, paprikajauheella. Jatka kuullottamista vielä hetki.
Lado voideltuun vuokaan kerroksittain haudutettua kaalta, liotetut ohrasuurimot, soijarouheseos ja loput kaalet. Kaada vuokaan ruokakerma. Kypsennä 175-asteessa noin tunti.

keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Broilericurry

Broilerin ohuleikkeitä en paistanut pihveiksi, vaan suikaloin leikkeet ja tein kastikkeen. Lisäkkeeksi olisi sopinut riisi, mutta päädyin puikulaperunoihin. Nekin sopivat aivan yhtä hyvin. Taatelin sain broileriruokaan salaatin kautta. Taatelin makeus sopii loistavasti broilerille.

Broilericurry
500 g broilerin ohutleikettä
1 rkl voita ja oliiviöljyä
2 sipulia hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä
ripaus inkivääriä
2 tl paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl sokeria
1 rkl soijaa
1/2 tl currya
3 dl kasvislientä fondista
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl maustamatonta jogurttia
Sulata voi ja lisää oliiviöjyä mukaan. Suikaloi ohutleikkeet. Lisää kasariin suikaleet, hienonnetut sipulit ja valkosipulit. Ruskista. Lisää mausteet. Sekoita kasvisliemeen vehnäjauhot ja lisää.
Anna kiehua viitisen minuuttia. Lisää lopuksi jogurtti, kuumenna, mutta älä keitä enää.
Unohdin persiljan, sitä voit ripotella pinnalle.
Salaattia ja puikulaperunoita oli broilerin seurana.

tiistai 27. huhtikuuta 2010

Jumboherkkusienet täytettynä omenakiekkoja uunissa

Iltaruuaksi hieman kevyempää tänään. Kaupassa houkuttelivat isot ja komeat jumboherkkusienet. Valmistin niistä täytetyt jumbot salaattipedille leivän päälle.  Olipa nopea illallinen. Eniten aikaa taisi mennä timjamin riipimisessä. Täytteeseen  riivin hennoista timjamin oksista vain lehdet, sitkeitä varsia ei nyt tarvittu.
Kypsytin uunissa samoilla lämpimillä jälkiruuaksi omenaa pullapedillä.

Täytetyt jumboherkkusienet

6 kpl jumboja
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3 valkosipulinkynttä
2 cm punaista isoa chilipalkoa
tuoretta timjamia
ripaus mustapippuria
maalaisleipää
hunajasinappia
pehmeää salaattia ja rucolaa
Harjaa sienet puhtaaksi esim talouspaperilla. Poista kannat. Riivi timjamin oksista lehdet. Murskaa valkosipulin kynnet murskaksi. Murskaa chili. Sekoita ne tuorejuustoon ja lisää ripaus mustapippuria. Laita jumbot voideltuun uunivuokaan. Lisää täyte sienien kantakuoppaan. Kypsennä 220-asteessa noin 15 minuuttia. Voitele vaalea esim maalaisleipä hunajasinapilla. Levitä  leiville pehmeää salaattia ja rucolaa ja nosta päälle lämmin täytetty jumbo.

Uunissa kypsytetyt omenakiekot
 Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa kiekoiksi.  Täytä uunivuuan pohja omenamehuun kostutetuilla  pullaviipaleilla, murusta päälle piparkakkuja. Levitä pinnalle omenakiekot. Ripottele pinnalle kanelia ja ruokosokeria. Vaahdotettu vaniljakastike oli omenoiden seurana.

maanantai 26. huhtikuuta 2010

Porkkanapasta

Ajattelin valmistaa tänään ruokaa kaapista löytyvistä raaka-aineista. En siis käynyt ruokakaupassa. Kaapeissa on yllättävän hyvä valikoima, kun sisään kurkistaa ja hieman penkoo. Ensin oli aikomus keittoon, mutta käänsin ajatukseni pastaan. Sehän on nopeaa ja helppoa. Koska porkkanoita oli yllinkyllin, oli porkkanapasta mielessäni. Kurkistin netistä oliko joku valmistanut  tätä jo. Sillä sipuli-blogissa  oli tehty porkkanapastaa. Otin ohjeesta vaarin ja muokkasin sitä kaappeihini sopivaksi. Meillä ei ollut konjakkiakaan pastaan pantavaksi. Tämmöistä tuli ja syöty jo on.

Porkkanapasta 

3 pienehköä porkkanaa
1 valkosipulinkynsi
voinokare ja oliiviöljyä
3/4 dl sesaminsiemeniä
3 rkl aurinkokuivattua tomaattia silppuna
mustapippuria, ripaus suolaa
1 dl maitoa rasvatonta
1 dl maustamatonta jogurttia
pastaa



Kuori ja leikkaa porkkanat 5 cm:n tikuiksi. Pilko valkosipulinkynsi. Kuullota kypsyttäen porkkanatikut ja valkosipuli voi/öljyseoksessa pannulla. Lisää joukkoon sesaminsiemenet, aurinkokuivattu tomaattisilppu, mausteet ja maito. Kypsyttele kunnes porkkanat ovat sopivan al dentet. Lisää jogurtti ja sekoita.
Sekoita kastike kypsennetyn pastan joukkoon ja nauti.

lauantai 24. huhtikuuta 2010

Jauheliha-perunakurpitsalaatikko ja kinuskipannacotta

Ensiksi tahdon kiittää Kauppahallin R Jokisen lihakauppaa laadukkaasta jauhelihasta. Tunnen vieläkin täyteläisen  maun suussani. Valmistin tänään kasvispitoista jauhelihalaatikkoa, jossa isoa roolia näyttelivät myös kesäkurpitsa, perunat ja juustoinen valkokastike. Sovelsin ohjeen hieman moussakatyyppisesti, mutta tämä on aivan oma suomalaisversioni. Nimittäin raaka-aineet ovat Suomesta ja ohje oma.
Toiseksi tahdon kiittää vierastani Mariaa jälkiruuasta. Kun kysyin mitä hän haluaa jälkkäriksi. Niin vastaus oli - tee kinuskipannacottaa. Epäilin liivatteiden kanssa näpertämistä. Mutta Maria sanoi, että hän aamiaisella  huomasi Valion maitopurkin kyljessä ohjeen eikä siinä ollut liivatetta.  Hehkutan nyt, mutta tämä pannacotta oli jotain niin herkullisen hyvää. Koko viisihenkinen pöytäseurue oli täysin samaa mieltä. Ristin pannacotan Marian mukaan.
Samaan hengenvetoon kehuttiin peruna-jauhelihalaatikkoa - se oli niin hyvää, että tunnen maun vieläkin. 

Jauheliha-perunakurpitsalaatikko

8 perunaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä

600 g jauhelihaa

3 tomaattia
2 dl lihalientä fondista
 maustepippuria, timjamia, paprikaa, suolaa
n 2 kesäkurpitsaa
Juustokastike
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
6 dl rasvatonta maitoa
100 g Koskenlaskijajuustoa paprika
suolaa
juustoraastetta
Kuori ja viipaloi perunat. Huuhdo ja viipaloi kesäkurpitsat. Valmista tässä vaiheessa juustokastike, kuullota vehnäjauhot voissa ja lisää maito. Kuumenna kiehuvaksi ja murustele joukkoon juusto. Mausta ripauksella suolaa. Sekoita kastike sileäksi ja jätä odottamaan.
Silppua sipulit ja kuullota niitä rypsiöljyssä. Nosta sivuun kasariin..  Lisää pannulle jauheliha ja kypsytä hetki. Mausta ja jatka kypsyttämistä.  Lisää joukkoon  tomaattikuutiot ja lihaliemi. Kaada kasariin sipulien joukkoon ja anna hautua noin 15 minuuttia.
Aloita laatikon kasaus. Levitä voideltuun uunivuokaan pohjalle juustokastiketta, kesäkurpitsaviipaleet, perunaviipaleet, jauhelihaseos. Toista kerrokset kesäkurpitsa jne. Päällimäiseksi kesäkurpitsaa ja lopuksi loput juustokastikkeesta. Viimeksi sirota päälle juustoraastetta. Kypsennä uunin alatasolla 175-asteessa noin 40-50 minuuttia.

Marian kinuskipannacotta

2 dl vispikermaa
1 dl fariinisokeria taisin laittaa 1,5 dl
1 tl vaniljasokeria
2 dl turkkilaista jogurttia luomu
Päälle Valion sokeritonta mansikkakeittoa
Valmista kinuski kattilassa yhdistämällä kerma ja sokeri. Anna kiehua sekoittaen, kunnes tippa kinuskia jähmettyy kylmään veteen pudotettuna, n 15 min. Anna jäähtyä, sekoita välillä. Lisää vaniljasokeri ja jogurtti kinuskin joukkoon.  Jaa seos 5 jälkiruokakulhoon. Peitä ja pidä kylmässä. Ennen tarjoilua kaada päälle mansikkakeittoa.
Vähän ennen mansikkakeiton lisäämistä kinuskit kulhossa.

perjantai 23. huhtikuuta 2010

Ahvenfileitä paistettuna

Kauppahallissa oli tänään kiitettävästi väkeä. Jonotin lihatiskillä pienen tovin.  Kuljin sen jälkeen kalatiskille. Tarkastin molemmat vierekkäiset tiskit ja palasin ensimmäiseen. Siellä oli hyvännäköistä ahvenfilettä. Reipas nuorimies kysäisi mitäs laitetaan. Kolmelle ahvenfileitä. Kolme filettä per syöjä oli myyjän arvio. Jospa saisi vielä yhden kaupanpäällisenä että riittää, sanoin ja kymmenes tuli kaupanpäälle. Kuin ohimennen kysäisin, mites paistaisit nämä fileet. Voissa, mukaan kaksi ehjää valkosipulinkynttä ja timjaminoksa. Valkosipulinkynttä ei saa rikkoa, maun tulee olla mieto.   Maustanko ? Kyllä, onpas hyvää palvelua sanoin. Hienoa merisuolaa, ripaus sitruunamehua ja tilliä.  Sain kuulla, että tämä ahven on tullut aamulla Vaasan seudulta, on kotimaista ja tuoretta  Kiittelin iloisesta ja hyvästä palvelusta. Tapaamme varmaan uudelleen.

Ahvenfileet ja lohkoperunoita

Kuumenna pannu ja leikkaa pannulle voinokare, lisää mukaan kaksi valkosipulinkynttä ja kaksi timjaminoksaa. Nosta suolalla, sitruunamehulla ja tillillä maustetut ahvenfileet pannulle ja paista muutama minuutti. Levy oli asennossa 7.
Lisukkeeksi kypsenisn uunissa ohuiksi lohkoiksi paloitellut perunat, mausteet mustapippuri ja paprikajauhe sekä suola. Öljynä rypsiöljy. Kypsymisaika noin 20 min uuttia 200-asteessa.

torstai 22. huhtikuuta 2010

Juustokeitto

Torstai oli keittopäivä. Katselin kaapeista raaka-aineet. Totesin, että tänään saan jättää kauppareissun väliin.
Olipas tämä keitto hyvää. Paprikalla maustettu Koskenlaskija-sulatejuusto on omiaan keittoon, paprika antoi oman säväyksensä juustonmaun lisäksi. Poimin pihapenkistä ensimmäiset ruohosipulit keiton mausteeksi.

MaijuS What ´s Up MaijuS-blogista on antanut tänne Kotona-blogiin aurinkoisen oranssin kukkatunnustuksen. Kiitos vielä kerran siitä. On mukava kuulla tämän ruokablogin lukijoista. Teitä käy täällä kiitettävästi, mutta harva kommentoi. Joten en tunne teitä montakaan. Siitä syystä lähetän tämän päivänpaisteisen kukkatervehdyksen kaikille täällä käyville.

Juustokeitto 
1 l lihalientä (fondista)
250 g Koskenlaskija-paprikasulatejuustoa
2 tl basilikaa
0,5 tl muskottipähkinäjauhetta
2-3 valkosipulinkynttä silputtuna
2-3 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
ruohosipulisilppua
Kiehauta lihaliemi ja lisää paloitellen juusto mukaan,anna kiehahtaa kunnes juusto on sulanut. Lisää mausteet basilika, muskotti ja valkosipulit. Sekoita vehnäjauhot kerman joukkoon ja lisää keittoon. Keitä 5 minuuttia. Silppua ruohosipulia valmiin keittoannoksen pinnalle. Keiton seurana oli paahtoleipää.

***********
Kiitos MaijuS

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Kesäkurpitsa-soijarouhelaatikko ja sämpylöitä

Elintarvikeliiton lakko on tyhjentänyt kauppojen liha- ja leipähyllyjä. Ei ollut kuitenkaan lakon ansiota, kun tänään päädyin soijarouheeseen. Lihakiintiö on tälle viikolle täyttymässä ja siksi valitsin soijarouheen osaksi ruokaa. Tein kesäkurpitsalaatikkoa, alkuperäinen ohje on Vegaani-lehdestä. Vegaanit osaavat valmistaa kasviksista maistuvaa ruokaa, eikä tullut pettymystä tänäänkään. Kaapeissani on raaka-aineita ruoaksi lähes pariksi viikoksi, joten lakosta ei ole haittaa. Täydennystä saan kauppahallista ja kauppatorilta. Leivoin myös pitkästä aikaa sämpylöitä.

Kesäkurpitsa-soijarouhelaatikko


2 kesäkurpitsaa
2 tl tomaattipyrettä
4 valkosipulinkynttä
1 iso sipuli
2 dl soijarouhetta huuhdeltuna
mustapippuria, paprikajauhetta
rypsiöljyä
2 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 litra kasvislientä (fondista)
kristallisuolaa
Huuhdo ja paloittele kesäkurpitsa kuutioiksi.  Kuullota kuutiot rypsiöljyssä. Lisää tomaattipyree ja silputut valkosipulinkynnet. ja kuullota hetki. Laita puolet kesäkurpitsasta voideltuun uunivuokaan. Silppua sipuli ja kuullota sitä rypsiöljytilkassa. Lisää huuhdeltu soijarouhe ja mausta mustapippurilla ja paprikajauheella. Jatka kuullottamista. Laita soijarouheseos vuokaan kesäkurpitsojen päälle.  Lisää soijarouheen päälle tasaisesti levittäen ohrasuurimot. Niiden päälle loput kesäkurpitsakuutioista. Ripota vuokaan 1 tl suolaa. Kiehauta kasvisliemi ja kaada se vuokaan. Kypsennä vuokaa 175-asteessa noin 1 tunti.

Sämpylät

5 dl maitoa, 50 g hiivaa, 8 dl hiivaleipä- ja sämpyläjauhoja, 2 tl suolaa, 4 rkl rypsiöljyä
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon . Sekoita maitoon 2 dl jauhoista ja kohota noin 15 minuuttia. Lisää loput jauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi rypsiöljy. Pyörittele sopivankokoisiksi pallukoiksi. Paista 250-asteessa 10 minuuttia.

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Feta-taatelisalaatti ja Arleenan hätävara

Appelsiinipuun alla-bloginYaelian kirjoitti taatelien terveellisestä vaikutuksesta sydämmelle ja verisuonistolle. Pidän taateleista ja olen käyttänyt niitä ruuanlaitossa ja juustojen seurana sekä jälkiruuissa. Kaupoista saa tällä hetkellä aika hyvin meheviä taateleita pussitettuna tai irrallisena. Tänään ostin lähikaupastamme pienen taatelipussin. Vaikka taatelit ovat kuivattuja, ne ovat pehmeitä ja tuoreen meheviä. Ateriasalaatiksi valmistin feta-taatelisalaatin. Salaatin seuraksi vielä tsatsikin. Pengoin pakastinta ja sieltä löytyi sekä ranskanleipää että pullapitkoa. Innostuin tekemään niistä jälkiruuan, Pappilan hätävara oman inspiraationi mukaan ja nimesin sen Arleenan hätävaraksi.

Feta-taatelisalaatti

Huuhdeltua pehmeää salaattia revittynä, punasipulia suikaleina, kuorittua kurkkua viipaleina, mangoldia, luumutomaatteja puolitettuna. Ripaus neitsytoliiviöjyä ja sekoitus. Päälle feta-juustokuutioita ja taateleita pilkottuna. Lopuksi pinnalle salaattisiemeniä.
Tsatsiki
Kuori ja raasta kurkkua. Sekoita luomujogurttiin hunajaa, mustapippuria, suolaa ja murskattua valkosipulia. Lisää joukkoon kurkkuraaste. Sekoita ja anna vetäytyä muutama tunti. Sopii  salaatin seurana.

Arleenan hätävara
 Viipaloi pullapitko-ja ranskanleipäjämät. Voitele uunivuoka. Kasta pulla/leipäviipaleet omenamehuun upottaen. Lado viipaleita uunivuokaan. Levitä pinnalle hilloa. Minulla oli karviaismarjahilloa juuri sopivasti ja käytin purkin lopun tyhjäksi. Sujautin mukaan vielä tähteeksi jääneen jogurtti-vaniljakastikevaahdon. Lado päälle loput pulla/leipäviipaleista. Kuorin ja viipaloin  ison pehmeän päärynän ja ladoin viipaleet pinnalle. Ripottele pinnalle kanelia ja palmusokeria. Kypsennä 200-asteessa noin 20 minuuttia. Nauti vaniljakastike-jogurttivaahdon kera.

sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Entrecoteepihvit

Tänään nautiskelimme pitkästä aikaa pihveistä. Entrecotee on erikoisesti makuuni. Eikä se pettänyt nytkään, herkullista. Lohkoperunat uunissa kypsytettynä ovat hyvää seuraa pihveille. Valkosipulin otin mukaan kylmään kastikkeeseen, sen pohjana oli ranskankerma. Ikäänkuin kevennyksenä salaattia aluksi ja vielä pihvin kera.
Kevyen jälkiruuan runkona oli meloni.
Ruoka odotti lautasella syöjää, joten kuvat näpsäistiin kiireessä ja ne epäonnistuivat. Sain kuitenkin yhdistettyä jonkinmoisen kuvan. Päivällisen jälkeenhän ei ole enää mahdollisuutta uudelleen kuvaukseen.

Entrecoteepihvit ranskankermakastikkeella 
Ota pihvit huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistamista. Nuiji pihvit  vaikkapa nyrkillä. Sipaise pihveille rypsiöljyä. Mausta suolalla, mustapippurirouheella ja paprikajauheella. Lämmitä pannu, lisää ripaus rypsiöljyä. Nosta pihvi pannulle ja kypsennä molemmin puolin noin  2-3 minuuttia per puoli. Levyn lämpö oli  asennossa 6-7.  Pihvini olivat niin isoja, että pannulle mahtui vain yksi pihvi.  Nosta pihvit uuniin jälkikypsytykseen noin 10 minuutiksi, 200-asteeseen.
Lohkoperunat valmistin kiinteistä perunoista. Kuori perunat ja lohko ne pitkittäin. Nosta voideltuun uunivuokaan. Ripauta perunoille rypsiöljyä, paprikajauhetta ja suolaa. Kypsennä 200-asteessa, kunnes ovat sopivan kypsiä.  
Kylmä kastike, sekoita ranskankerma sileäksi, lisää mausteiksi suolaa, mustapippuria, paprikaa ja ripaus  sokeria. Purista mukaan vielä valkosipulin kynsi. Sekoita.
Salaattina se tavalliseni, mukana oli myös mangoldia.
Jälkiruokana hedelmäsalaattia  kuutioitua melonia, banaania ja päärynää.

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Lohta kinkkukääreessä

Aamulla katselin YLEn Aamuteeveen Voita ja sokeria. Siinä kypsytettiin lohifilettä uunissa ilmakuivatussa kinkkukääreessä. Koska en ole tätä versiota tehnyt, nyt piti kokeilla. Tosin muilta osin ateria-annoksen kokoonpano oli aivan erilainen. Ostin melonia ja sehän sopi salaattiin ja lohen kanssa nautittavaksi hyvin.

Lohta uunissa ilmakuivatussa kinkussa 
800 g meriilohta 
8 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
Maustetahnaan
2 rkl dijon-sinappia
3 tl hunajaa
2 rkl rypsiöljyä
suolaa
valkopippuria
Poista lohifileestä nahka. Leikkaa neljään osaan. Sekoita maustetahnan ainekset. Aseta kinkkusiivut kaksi per lohiviipale leikkulaudalle ja päälle lohiviipale. Levitä lohelle maustetahnaa. Kääri kinkkuviipaleet lohen ympärille.Kypsennä lohiviipaleet uunissa 200-asteessa noin 15 minuuttia. Kypsensin riisin lohen seuraksi.

Melonisalaatti sopi mehevänä annokseen. Mukana oli jääsalaattia, pehmeää salaattia, mangoldia, punasipulia, melonikuutioita ja salaattisiemeniä, loraus oliiviöljyä.

perjantai 16. huhtikuuta 2010

Kielisalaatti ja omenatrifle

Salaattia taas. Se syntyy niin nopeasti työpäivän jälkeen, siinä syy. Tärkein syy on tietysti että pidämme salaateista. Tänään tehtiin vähäiset ruokaostokset kauppahallissa ja torilla, kieltä ja salaatteja. Ruokakauppojen ovia en edes kolkutellut. Oikeastaan pärjäisin ilman niitä. Kauppahallin yrittäjät eivät lakkoile, eivätkä torikauppiaatkaan. Torilla on jopa huokeampaa kuin ruokakaupassa. Kauppahallin kalat ja lihat ovat laadukkaampia ja maistuvampia. Torilla on myös kalakojut läpi vuoden.

Kielisalaatti, ruokaisa ateriasalaatti.
Possunkielet keitetään kypsiksi. Keitinveteen lisäsin kristallisuolaa, maustepippuria, laakerinlehtiä. Kypsät kielet  kuoritaan ja viipaloidaan.
Salaatiksi sekoitin rapeaa jääsalaattia, punasipulisuikaleita.  Keltaista kurpitsaa, joista poistin siemenet ja viipaloin. Kurkkua, jonka kuorin ja viipaloin. Sekoitin joukkoon neitsytoliiviöljyä ja ripauksen vaaleaa balsamicoa. Puolitin päälle kirsikkatomaatteja. Salaattilautaselle nostin salaatin päälle puolitetut kieliviipaleet.

Omenatrifle

Kuorin kaksi isoa omenaa, poistin siemenkodat ja kuutioin omenat reilunkokoisiksi. kuutioiksi. Lorautin rypsiöljyä pannulle ja nostin omenakuutiot sinne. Ripautin kuutioille kanelia ja vaniljasokeria, kuullotin hetken. Vähensin lämpöä ja lisäsin mukaan ruokosokeria. Sitä humpsahti vahingossa reippaasti, ei ollut tarkoitus. Kuullotin omenakuutiot melkein pehmeiksi. Ruokosokeri suli ruskeaksi nesteeksi, jonka aion käyttää hedelmäsalaattiin myöhemmin. Omenat eivät olleetkaan liian makeita, just sopivasti. Ruokosokeri on miedompaa ja pehmeämpää kuin putsattu valkoinen sokeri.
Vatkasin Flora-vanillan vaahdoksi. Sekoitin vaahtoon maustamatonta luomujogurttia. Molempia suht saman verran. Kasasin annokset. Annosmaljan pohjalle murensin piparkakkua (joulun jäännöksiä), jäähtyneitä omenakuutioita ja vanilja/jogurttiseosta. Päälle vielä omenaa ja lopuksi salaattisiemeniä ( kurpitsa, pinja, auringonkukka, meloni). Jälkiruoka maistui terveellisen hyvältä.
 

torstai 15. huhtikuuta 2010

Parsaa

Nyt on parsan aika, siitä pitää nauttia. Valmistin päivällisen  parsasta lähes perinteiseen tapaan. Ei kuitenkaan majoneesipohjaisella kastikkeella, vaan jogurttia käyttäen. Ensin harkitsin parsapiirakkaa, mutta se olisi ollut juuri nyt aivan liian raskas rasvamäärän takia.

Parsaa jogurttikastikkeella


Vihreistä parsoista poistin kovan kantaosuuden ja kuorin parsat. Haudutin 5-6 minuuttia  vedessä, jonne ripautin suolaa, sokeria ja puristin sitruunamehua.
Kastikkeeksi sekoitin turkkilaiseen luomujogurttiin (maustamaton) hunajaa, dijonsinappia, mustapippuria, suolaa ja sokeria. Sopiva koostumus selviää maistamalla.
Lisukkeiksi kuullotin punasipulisilppua ja keitetyt kananmunat murustin hakkelukseksi.

 Jälkiruokana  iloisen oranssit Ingmannin appelsiinijäätelöt, joista nautittiin nyt ensimmäistä kertaa. Pidin  kermajäätelön ja appelsiinin makuyhdistelmästä. Näitä ostan jatkossakin.

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Riisivanukas

Kun vastasin Arleenan Sanomien puolella  kuudes bloggaukseni-haasteeseen, silmäilin myös seitsemättä bloggaustani Sydän karrella. Siinä kerroin elokuvasta, joka käsitteli Markin (Jack Nicholson) ja Rachelin (Meryl Streep)  avioliiton tarinaa. Ruualla oli oma merkityksensä päähenkilöiden avioliitossa. Riisivanukas oli yksi elokuvan ruokalajeista, jota työkaverit veivät Rachelille sairaalaan toisen lapsen synnyttyä. Ja josta Mark lausui tapansa mukaan, olen aina halunnut syödä riisivanukasta. Tuolloin elokuvan aikaan valmistin vanukasta. Kun palasin takaisin tuohon ajanjaksoon, halusin tehdä uudelleen tätä maistuvaa riisiruokaa.

Riisivanukas 

1 litra löysähköä riisipuuroa
1 dl ruokakermaa
1 dl rusinoita
1 sitruunankuoriraaste
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1/2 dl sokeria
Keitä riisipuuro ohjeen mukaan. Sekoita muut ainekset keskenään ja lisää jäähtyneeseen riisipuuroon.
Laita seos uunivuokaan ja kypsennä vuoka uunin alatasolla 200-asteessa puolisen tuntia. Tarjoa vanukas soseutettujen mansikoiden kera.

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Salaattia ja isoja ohukaisia

Salaatit ovat lempiruokaani. Niitä on kovin helppo kasata mielensä mukaan, onnistuvat aina. Ja teen salaatteja päivittäin. Koskaan ne eivät ole täsmällisen samanlaisia, koostumus on aina salaattikohtainen  Tämänpäiväinen fetasalaatti oli taas pikkasen erilainen kuin aikaisemmat. Kun löysin vuohenjuustoa jääkaapista hyödynsin sen vielä maalaispatongin päälle. Salaattiaterian jälkeen voi hyvällä omatunnolla herkutella ohukaisilla tai lättyjä ne minulle aina ovat.

Fetasalaatti, romainesalaattia, jääsalaattia, punasalaattia, punasipulia, kevätsipulia, kirsikkatomaatteja, vihreitä oliiveja ja naturel fetaa. Kastike vinegrette.

Maalaispatonkia, vuohenjuustokiekkoja, kypsytys 250-asteessa, kunnes juusto on valuvan pehmeää. Seurana salaattia ilman fetaa.  

 Ohukaiset eli lätyt,  ranskankermaa, maitoa (yht 5 dl), suolaa, kananmuna, 2 tl vaniljasokeria, 3 dl vehnäjauhoja, leivinjauhetta ja ruokasoodaa, sulatettua beceliä. Paksuhkot lätyt paistoin rypsiöljyssä.
Päällä mustikka-vadelmahilloa.

maanantai 12. huhtikuuta 2010

Lämmin broilerisalaatti

Työpäivän jälkeen piti lähikaupasta hakea broilerin maustamatonta filettä tai ohutleikettä. Hyllyt ammottivat melkein tyhjinä broilerituotteiden kohdalla. Ei yhtään tuoretta marinoimatonta tuotetta. Piti valita marinoituja nuijia eli koipipaloja. Salaatti oli muuten hyvää, mutta ensikerralla en valmista koipipaloista, vaan fileestä ja marinoimattomasta. Valmiiksi marinoitu  ei vain suussani maistu hyvältä. Teollinen ja lisäaineellinen maku ikäänkuin syöpyy kitalakeen.

Lämmin broilerisalaatti

6 kpl koipipalaa tai 400 g filettä suikaleina
2 punasipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
 rypsiöljyä
6 keskikokoista keitettyä perunaa lohkoina
2 isoa omenaa viipaleina 
1 sitruunan mehu
kevätsipulisilppua
suolaa ja mustapippuria
Laitamarinoidut koipipalat uuniin 200-asteeseen noi 20 minuutiksi kypsymään. Jos käytät filettä, paista suikaleet yhdessä sipulien kanssa.  Kuullota sipulisilput rypsiöljyssä. Lisää joukkoon omenaviipaleet, jatka kullottamista. Lisää mukaan  perunalohkot. ja anna lämmetä keskilämmöllä. Purista lopuksi mukaan sitruunamehua ja ripauta joukkoon suolaa ja mustapippuria. Vihonviimeiseksi saksi mukaan kevätsipuli.
Tarjoa kanasalaatin lisukkeeksi tuoretta salaattia.

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Makkara-kermakastike

Onko joskus ja jossain määritelty, että sunnuntaina täytyy olla  ns "parempaa " ruokaa. Myönnän, että jo kotonani noudatettiin tätä perinnettä ja itsekin olen pysytellyt samalla linjalla. Omalla kohdallani syynä on ollut se, että sunnuntaina on aikaa ruuantekemiselle. Siksi tulee valmistettua ns työläämpiä ruokia. Tänään oli poikkeus tähän traditioon. Valmistin arkista ruokaa ja vielä sitä mitä kaapissa oli. Siis ylijääneistä raaka-aineista. Kastikeaineksetkin olivat Ikean kermakastiketta suoraan pussista. Makkarakuppien berliinmakkaraa oli jäänyt kaappiin, siis sen käytin pois. Samoin jumboherkkusieniä oli pari jäljellä.
Aioin ensin otsikoida tämän ruuan Syntisen hyvä makkarakastike. Sysäyksen antoi mies, joka  ylisti ruokaa. Oli valmis tämän ruuan ottamaan vastaan säännöllisin ajoin ruokapöytään. Saa nyt nähdä.

Makkara-kermakastike

berliininmakkaraa pala (syöjien lukumäärä ratkaisee)
sipulia
herkkusieniä
kermakastiketta pussi esim Ikea tmv
rypsiöljyä

perunasosetta, salaattia, herkkukurkkuja

Kuori makkara ja suikaloi. Silppua sipuli. Paloittele herkkusienet. Kuumenna rypsiöljy pannulla. Lisää sipulisilppu. Kuullota hetki ja lisää makkarasuikaleet ja jonkin ajan kuluttua herkkusienet. Makkarat saavat ruskistua. Siirrä seos odottamaan.  Valmista kermakastike ohjeen mukaan ja lisää se makkaraseokseen.
Soseuta perunat.

Sekoita salaatti. Minulla oli rapeaa jääsalaattia, punasalaattia, kuorittua kurkkua viipaleina, keltaista kesäkurpitsaa. Kastikkeeksi sekoitin luomujogurttiin kirpeää karviaishilloa, dijonsinappia, mustapippuria ja suolaa. Nostelin kastikkeen salaatin sekaan sekoittaen.

lauantai 10. huhtikuuta 2010

Paistettua siikaa

Kalatiskillä ratkesi lopullisesti tämänpäiväinen ruoka. Valinnanvara tuoreesta kalasta oli suppea. Lohen lisäksi harkittavaksi jäi vain kasvatettua siika. Vaaka kääntyi saariston kasvatetun siian hyväksi. Tuoreen siikafileen valmistaminen ruuaksi on simppeliä. Siinäkin on vaihtoehtoja vähänlaisesti, ainakin meidän perheen makumittarilla mitattuna.  Paistettu siikafilee vaan on parasta. Myös nahka on rapeaksi paistuneena syötävän hyvää.
Luomutiskissä oli italialaista punasalaattia pikkukeränä. Tein siitä salaatin. Jumboherkkusieniäkään  en voinut ohittaa, niitä kypsensin ikäänkuin kalalle kastikkeeksi. Perunaksi valitsin puikulaperunat.  Pehmeä lehtisalaatti pääsi myös mukaan. Isolle lautaselle kokoontui oikein hyvä ateriakokonaisuus.

Paistettu siika ja lisukkeet
Siikafileet paistetaan sopivaksi kuumentuneessa voissa kypsäksi muutamassa minuutissa. Nahka saa rapeutua kauniin ruskeaksi. Paiston aikana maustetaan kristallisuolalla ja rouhaistaan pinnalle valkopippuria- ei liikaa.
Herkkusienet puhdistetaan serlalla ja pilkotaan. Sipuli silputaan. Sopivan kuumassa rypsiöljyssä kuullotetaan sipulisilppu. Lisätään herkkusienet ja kuullotetaan yhdessä sipulin kanssa, ripotellaan mukaan kristallisuolaa. Herkkusienet imaisevat aika nopeasti öljyn itseensä. Sienet saavat jäädä napakoiksi, kun ne siirretään liedeltä.
Puikulaperunat on pesty hyvin ja ne laitetaan kylmään raikkaaseen veteen, joka on maustettu suolalla. Puikulat saavat kypsyä sopiviksi. Annosta kasattaessa ne kuoritaan.


Punasalaatti suikaloidaan ja nostetaan suoraan salaatikulhoon. Mukaan viipaloidaan keltaista kesäkurpitsaa. Mukaan lorautetaan vinegrette-kastike ja sekoitellaan. Lopuksi lohkotaan pinnalle klementiiniä.
Pehmeä lehtisalaatti huuhdellaan, kuivataan ja revitään lautaselle, mukaan lohkotaan tomaattia.
Näistä elementeistä kasataan lautaselle illallinen, hieman salaatinomaisella tavalla
Mansikka-clafoutis oli jälkiruokana, mutta siitä postaan ensi viikolla.

perjantai 9. huhtikuuta 2010

Makkarakupit

Ihana piha ohjelmassa MTv3:lla valmistettiin makkarakuppeja. Innostuin tietysti niistä ja pitihän niitä tehdä.
Makkarakuppeihin tärkeintä on valita juuri oikea makkara ja tätä makkaraa ei löydy aivan joka kaupasta.
Makkaran tulee olla luonnonsuoleen puristettua pötköä, paksumpaa kuin esimerkiksi lauantaimakkara. Lauantaimakkara on nykyään muovikuoressa harvemmin luonnonsuolessa.  Oikea makkara on berliininmakkara ja sitä oikeaa löytyi vain kauppahallista.  Muut tarvittavat raaka-aineet ateriakokonaisuuteen löytyivätkin kodin kaapeista.


Makkarakupit

Berliininmakkaraa varataan syöjien lukumäärän mukaan. Yksi kuppi syntyy puolen sentin siivusta. Jos syöjä haluaa kolme kuppia, varataan yhdelle 1,5 senttiä, neljälle 6 senttiä. No aivan näin tarkasti ei tarvitse mittauttaa, ylijääneen makkaran voi paistaa kuutioina seuraavana päivänä vaikka salaattiin.
Loraus rypsiöljyä, jossa ruskistetaan makkaraviipaleet, käännetään ja annetaan ruskistua, kunnes on saatu viipale käpristymään kupiksi. Viipaleesta ei saa poistaa kuorta, muuten ei kupertumista tapahdu.
Vihreät herneet kiehautetaan nopeasti tai kypsytetään lävikössä pastakattilan päällä höyryssä.  Kupit voi täyttää muillakin kasviksilla tai olla täyttämättä.

Pasta oli fusilipastaa, se kypsennetään normaaliin tapaan lisukkeeksi.
Kastike turkkilaista luomujogurttia maustettuna dijonsinapilla, mustapippurilla ja suolalla. Maistuu sekä pastan että makkaran seurana.
Salaatti, pehmeälehtistä salaattia, artisokansydämiä, tomaattia. ja ripaus oliiviöljyä, suolaa.
Berliininmakkara maistuu paistettuna erinomaiselta, se ei ole siis mikään leikkelemakkara.  Mielestäni voittaa lenkkimakkaran makunsa puolesta.
Tämä ateriakokonaisuus oli makkarakuppeja lukuunottamatta täysin erilainen kuin Ihanan Pihan, jota voitte käydä katsomassa MTV:n nettisivustolta.

keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Salaatti ateriana

Luin Eeva-lehden Anu Kylvenin Makupalat-palstalta Nautiskele bistrossa- juttua. Siinä on herkullinen Pääkaupungin salaatti-ohje. Joka on taas Fran Wardenin kirjasta Bistroherkut-Parhaiden ranskalaisbistrojen suosikit. Tietysti salaatti   houkutteli heti ja sen valmistin tänään illalliseksi. Tapani mukaan tein muutoksia. Lisäsin keltaista paprikaa ja jätin pois tuoreen kirvelin. Kirveliä en olisi löytynyt tällä hetkellä. Vaihdoin enddiivisalaatin jääsalaattiin ja pienensin hieman salaatinkokoa salaattiaineksia vähentämällä.

Pääkaupungin salaatti

250 g kiinteitä perunoita
3 munaa
170 g amerikanpekonia
oliiviöljyä
1 kerä rapeaa jääsalaattia
1/2 isosta keltaisesta paprikasta
200 g artisokansydämiä
Vinegrettikastike
2 tl dijonsinappia

1 murskattu valkosipulinkynsi
2 rkl vaaleaa balsamicoa
 kristallisuolaa ja mustapippuria
 4 rkl oliiviöljyä (neitsyt)

Viipaloi keitetyt perunat. Keitä munia 5 minuuttia. Huuhtele ja kuori jäähtyneinä. Ruskista kuutioiksi paloiteltu pekoni niukassa öljyssä. Pese ja suikaloi paprika, kuullota hetki pannulla. Revi salaatti salaattivadille. Mittaa kastikeainekset kulhoon, valuta joukkoon öljy nauhana ja vatkaa kastike sakeaksi. Sekoita kastike salaattiin. Lisää puolet perunoista, pekonista ja paprikasta salaattiin sekoittaen. Lisää pinnalle loput perunoista, pekonista sekä artisokansydämet. Puolita munat ja asettele salaatin päälle, myös loput paprikasta.

tiistai 6. huhtikuuta 2010

Broileripihvi ja haudutettua kaalta

Muutama kypsä broilerin ohutleikepihvi oli jäänyt jääkaappiin sunnuntailta. Mietiskelin pihvien seuraksi erilaisia vaihtoehtoja ja päädyin makeahkoon haudutettuun valkokaaliin. Ripaus soijakastiketta pihveille ja ne höyryttyivät kaalihaudukkeella kypsyttämisajan loppuvaiheessa.

Haudutettu kaali ja broileripihvit

1/4 valkokaalta suikaleina
pala palsternakkaa
1 sipuli
 pala purjoa
rypsiöljyä
1 1/2 dl kasvislientä fondista
3 rkl vaaleaa siirappia
ripaus suolaa, rouhaisu valkopippuria




Suikaloi kaali,. Kuori ja suikaloi palsternakka. Silppua sipulit.  Kuullota rypsiöljyssä sipulit ja palsternakka. Lisää muutaman minuutin jälkeen valkokaalisuikaleet ja kuulota hetki. Lisää kasvisliemi ja hauduta kannen alla puolisen tuntia välillä sekoittaen. Lisää siirappi ja mausteet sekoittaen ja hauduttele puolisen tuntia, kunnes kaali on kypsää. Lisää pinnalle pihvit ja anna niiden höyrystyä lämpimiksi

maanantai 5. huhtikuuta 2010

Parsamunakas

Pääsiäinen on aivan kohta ohi. Pöydällä kukkivat vielä pääsiäisen keltaiset tulppaanit. Keltainen kimppu sopii tähän postaukseen, koska väristä ajatukset kiirivät keltaiseen munakkaaseen. Sen sisällä on vihreää parsaa. Just oikea ja helppo illallinen pääsiäisruokien jälkeen. Helppo siinä mielessä, että mies paistoi munakkaan.







Parsamunakas

Sekoita kaksi munaa ja kolme ruokalusikallista vettä. Ripauta joukkoon hieman suolaa. Kuori parsat, leikkaa tyven kova osuus pois. Kypsennä esimerkiksi laakeassa kasarissa, jonne parsat sopivat suorina, 6-8 minuuttia. Lisää keitinveteen suolaa ennen kypsennystä.
Kahden munan munakkaaseen käytin neljä parsaa. Kaada munamassa pannulle ja nosta toiselle puolelle parsat. Kun munakas on kypsä, käännä munakkaan toinen puoli parsojen päälle. Liuta munakas lautaselle ja nauti heti.

sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Kuningatarkakku

Pääsiäiseksi leivoin taas pitkästä aikaa. Kuningatarkakkua tein ensimmäistä kertaa. Se oli pidetty kakku, kului kuin kuumille kiville. Samoin kävi rahkakierteiden, kanelikierteiden ja bostonkakun. Enää ei ole mitään jäljellä ja huomenna on vielä viimeinen pyhä. Hyvä asia kuitenkin, ei makeaa tarvitse olla liikaa, vaan sopivasti.

Kuningatarkakku

Pohja
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
1 rkl vaniljasokeria
125 g sulatettua rasiamargariinia
1 dl ruokakermaa 10%
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos siivilän läpi vaahtoon. Lisää sulatettu margariini ja ruokakerma. Sekoita kaikki aineet nostelemalla varovasti. Kaada puolet taikinasta voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Levitä marjat päälle ja peitä ne lopulla taikinalla.
Vuokaan;  rasiamargariinia ja korppujauhetta
Täyte; 1 1/2 dl mustikoita ja 1 1/2 dl vadelmia
Paista 175 asteen uunissa noin 45 minuuttia. Ota kakku uunista ja irrota se vuoasta täysin jäähtyneenä.
Päälle   
200 g maustamatonta kevyttuorejuustoa
1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl raastettua sitruunankuorta ja -mehua
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

3 dl mustikoita
 2 dl vadelmia
Mausta tuorejuusto sokerilla, vaniljasokerilla, raastetulla sitruunakuorella ja -mehulla.  Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita maustetun tuorejuuston joukkoon. Levitä seos kakun päälle ja koristele kakku marjoilla.
Käytin pakastemarjoja, jotka saivat sulaa kohmeisiksi. Kakun voi paistaa myös tasapohjaisessa kakkuvuoassakin. Vuoan halkaisija oli minulla 27 cm.

lauantai 3. huhtikuuta 2010

Poronkäristys

Poronliha on riistaa, aitoa luomua, koska käsittääkseni porot elävät luonnossa  ja luonnon antimilla. Tänään valmistin  suomalaista ruokaa suoraan Lapista, poronkäristystä. Kaikki ruuan ainesosat olivat  kotimaista, salaattiainekset, puolukat ja perunat sekä jälkiruoka mämmi. Eikä tarvitse hävetä, ruoka oli hyvää.

Poronkäristys

750 g poronkäristyslihaa pakasteena
100 g suomalaista voita
3 dl vettä
suolaa, mustapippuria
puolukkasurvos
salaatti
perunasose

Ota pakaste huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Sulata voi kasarissa ja lisää kuumaan kasariin kohmeista lihaa vähitellen useassa osassa. Ruskista

Lisää mausteet ja vesi Hauduta kannen alla kypsäksi noin 1,5 tuntia. 
Valmista salaatti - pehmeää lehtisalaattia, rapeaa jääsalaattia, rucolaa, kevätsipulia, kurkkua. Sekoita salaattiin jogurttikastike, joka on maustettu dijonsinapilla, hunajalla, mustapippurilla ja suolalla. Levitä pinnalle viipaloituja tomaatteja.
Survo puolukat soseeksi, lisää joukkoon hieman sokeria.
Soseuta perunasose, lisää mukaan hieman voita ja tilkka maitoa.
Täyteläinen, voimakas punaviini sopi tämän ruuan ruokajuomaksi.
Mämmi jälkiruokana vaniljakastikkeen kera.
Yksinkertaisen selkeää ja hyvää. 

perjantai 2. huhtikuuta 2010

Lohiperhoset kasvispedillä

Pitkänäperjantaina tänään valmistin seitsemän annosta ruokaa. Ruoka uunissa kypsyen tuntui hyvältä ajatukselta, kyllä liettäkin tarvittiin. Merilohiperhoset  parsan, fenkolin ja porkkanoiden kera  olivat maistuvan loistava ateria. Puolikuiva hedelmäinen valkoviini ruokajuomana juhlisti ateriaa. Koska hiljennyimme ruokapöytään, kuvat olen ottanut  kiireessä hetkellä, kun ruoka on otettu uunista.

Lohiperhoset, parsaa, fenkolia ja porkkanoita

7 kpl merilohiperhosta
nippu parsaa
3 isoa porkkanaa
pieni fenkoli
1,5 rasiaa kirsikkatomaatteja
 2 rkl hunajaa
1,5 dl parsan keitinlientä + 0,5 dl vaaleaa balsamicoa
1 sitruunan mehu
suolaa, mustapippuria



Kuori parsat, porkkanat ja suikaloi fenkoli. Keitä parsaa noin 8 minuuttia. Valuta ja jäähdytä kylmässä vedessä. Suikaloi porkkanat ja kuullota niitä pannulla oliiviöljytilkassa, lisää hunajaa.  Kuullota samoin parsat ja fenkolisuikaleet. Voitele iso reunallinen uunipelti. Laita kasvikset pellille ja kypsennä niitä 200-asteessa uunissa 10 minuuttia. Nosta pelti uunista, lisää kasviksille puolitetut kirsikkatomaatit. Mausta lohiperhoset suolalla ja mustapippurilla ja lado ne tomaattien päälle pellille.
Sekoita joukkoon 2 dl  parsankeitinlientä+balsamicoa ja sitruunan mehu. Kypsytä uunissa 200-asteessa 15 minuuttia.
Lohiperhosille valmistin kylmän luomujogurttikastikkeen, jonka maustoin dijonsinapilla, mustapippurilla,
hunajalla  ja ripauksella suolaa. Lisänä oli myös keitettyjä perunalohkoja. Alkuruokana mozzarellasalaatti