perjantai 21. tammikuuta 2011

Purjogratiini ja kukkakaalisalaatti

Löysin aamulla Keskipohjanmaa-lehdestä houkuttelevan ruokaohjeen. Ohje oli ilman kuvaa, mutta purjogratiini kuulosti luettuna hyvältä ja kokeilemisen arvoiselta. Samaisella ruokasivulla purjo nimettiin köyhän parsaksi ja kasvisten kuningattareksi. Purjo sisältää rautaa, C- ja B6-vitamiinia, magnesiumia, kuparia, kalsiumia,  sekä muita hivenaineita. Se on myös runsaskuituinen ja vähäkalorinen. Eivätkä nämä ylistyssanat pettäneet, gratiini oli todella hyvää. Valmistin lisukkeeksi vielä kukkakaalisalaatin, jonne saksin mukaan herneenversoja. Sekin sopi oivallisesti. Jos haluat kokonaan kasvisversion, voit korvata pekonin vaikkapa pavuilla.

Purjogratiini 
 
3 purjoa
150 g kinkku- tai pekonisuikaleita
(2rkl voita/margariinia) 2 rkl pekonirasvaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl purjon keitinlientä
2 dl maitoa rasvaton
2-(3) dl juustoraastetta
valkopippuria, suolaa
Huuhdo purjot huolellisesti halkaistuna. Paloittele pesty purjo parin sentin paloiksi. Keitä ne puolipehmeäksi miedosti suolatussa niukassa vedessä. Suikaloi kinkku/pekoni (käytin amerikanpekonia). Ruskista suikaleet hetki pannulla -( ap-ohje puhui kuullottamisesta). Valuta purjot ja lado voideltuun uunivuokaan. Säästä keitinlientä kastiketta varten. Ripottele rapeat kinkkusuikaleet purjojen päälle. Säästin hieman rasvaa kastikepohjaa varten. 
Lisää pannun rasvalle 2 rkl vehnäjauhoja, kiehauta niitä hetki. Lisää 1 dl purjon keitinlientä ja maito. Anna kastikkeen kiehua muutama minuutti. Mausta valkopippurilla ja miedosti suolalla. Lisää osa juustoraasteesta kastikkeeseen. Anna sulaa. Kaada kastike purjoille ja kuorruta 250-asteessa 10-15 minuuttia.Ripottele lopuksi juustoraaste pinnalle. Minä ripottelin juustoraasteen ennen uuniin laittoa.

Kukkakaalisalaatti

Höyrytä kukkakaalikukinnot al denteksi. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä jäähtyneiksi. Sekoita salaattiin kukkakaalikukinnot, viipaloitua kesäkurpitsaa, kurkkua ja pilkottua herneenversoa. Ripottele mukaan hieman sokeria ja suolaa.

Jälkiruokana turkkilaista jogurttia makeutettu hunajalla ja soseutettua mansikkaa  ja sekoitus. Päälle muutama mansikkalohko ja mantelilastuja.

3 kommenttia:

  1. Aivan ihana tuo purjo gratiini. Vesi herahti kielelle.

    VastaaPoista
  2. Tupu,
    Se on tosiaan hyvää. Mies tykkäsi kovasti ja minä tietenkin.

    VastaaPoista
  3. Tätä kukkakaalisalaattia teen heti, kun kaupasta kaalia tuodaan. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.