tiistai 12. huhtikuuta 2011

Omena-leipävanukas

Kuljin leivän reitin. Ostin valmistuttajan Perheleipurit Oy:n luomupaahto-leivän. Leivässä on käytetty luomuvehnäjauhoja, luomukaurajauhoja, luomukaurahiutaleita,  luomuauringonkukansiemeniä, luomupellavansiemeniä, luomutattaria, luomukaurarouhetta, luomuhirssiä, luomuruishiutaleita, luomuvehnähiutaletta,  luomuohrahiutaletta, luomuperunahiutaletta, kasvisrasvaa,  kasvisöljyä, suolaa, hiivaa, emulgointiaineita. 
Hengästyin tämän pitkän luomuaineluettelon jälkeen. Kuinka moniviljapaahtoleipään voikin mahtua näin paljon luomua monessa muodossa, ripaus sitä, ripaus tätä. Kotileipuri olisi jo luovuttanut muutaman jauhoseoksen jälkeen. Kun valmistuttaja on tiedossa, katsoin kuka leivän lopulta on leiponut. Se on Pulla-Pirtti Oy Raahesta.
Leipä on kotimaista ja hyvä ostos. Tosin muovipussi hieman ihmetytti, paperipussi olisi luomulle ollut parempi vaihtoehto. Reitin kulkeminen päättyi siis leipomoon, raaka-aineita on työläs jäljittää. On vain uskottava, että ne ovat kotimaisia ja luomua.
Perheleipurit on viiden leipomon  yhteenliittymä, joka ilmeisesti hoitaa markkinoinnin ja logistiikan.
Tästä leivästä valmistin omena-leipävanukkaan. Leivällä oli tärkeä osa lopputulokseen. Hyvää oli, suosittelen 

Omena-leipävanukas
 1 kananmuna
4 dl täysmaitoa
2 tl kanelia
8 kpl luomupaahtoleipäviipaletta
75 g voita tai levitettä
Täyte
3 omenaa vihreitä
2 rkl voita/margar
2 rkl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
Kuutioi kuoritut omenat. Sulata rasva pannulla, lisää sokerit ja omenakuutiot. Paista miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Halutessasi voi soseuttaa omenakuutiot.

Vatkaa maito ja munat, mausta kanelilla. Voitele voilla leipäviipaleet. Kasta munamaitoon. Lado voideltuun vuokaan voipuoli ylöspäin. Lusikoi omenaseos leiville. Nosta toinen kerros voideltuja ja kostutettuja leipiä päälle. Kaada loppu munamaito vuokaan. Paista 200-asteessa noin 20-30 minuuttia.
Nostin annokselle  nokareen appelsiinimarmeladia.

3 kommenttia:

  1. Hei,

    Huomasin kirjoituksesi luomusta blogilistan etusivulla ja sitä kautta päädyin ensimmäistä kertaa blogiisi.
    Itseäni kiinnostaa luomu ja ekologiset asiat ja olen pohdiskellut omaa kuluttamistani. Halusin kommentoida kirjoitustasi, jossa mietit muovipussin kuulumista luomuleipään ja muutenkin leivän tietä.
    Eräästä kirjasta sain "herätyksen", jonka haluaisin jakaa kanssasi. Ekologisin vaihtoehtohan on leipoa leipä itse, jolloin leivän tiestä jää monta välikättä pois. Ei tule pakkausmateriaalien valmistus- ja kuljetuskuluja, ei leivän kauppaan kuljetusta, ei markkinointia yms. En ollut ajatellut koskaan näin pitkälle vaan ajattelin, että luomua jee. Välillä leivoin paljon leipää itse luomuaineksista, mutta kiireiden keskellä tulee ostettua kaupastakin. En siis halua mitenkään kritisoida kuluttamistasi. Toivon, että minulla olisi taas aikaa leipomiseen ja voisin siten vähentää niin roskan määrää, kuin hiilijalanjälkeänikin. Plus, että itsetehty leipä on ihanaa :) Vinkkaan, että jopa kuivahiivaa saa luomuna www.ethicalsuperstore.com:ista.

    VastaaPoista
  2. Näyttää hyvältä ja maistuu varmaankin myös. Pikkuleipomoista saa muutenkin aina hyvää leipää, meidän kaupalla on monasti leipureita, jotka itse tekevät ja myyvät paikallisen marketin käytävällä leipää.
    Leipä on vaan tällä hetkellä monelle kirosana. Nääs kun vähähiilihydraattiseen leipä ei kuulu, minusta leipä on hyvää, kunhan se on tehty hyvistä aineksista.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi,
    Kiitos kommentistasi.
    Olen samaa mieltä, että olisi luomua leipoa itse leipä.
    Minun täytyy myöntää, että en osaa leipoa kunnon leipää. Oikeastaan en ole vielä ehtinyt edes opetella. Jotain sämpylää ja rieskaa olen joskus tehnyt.
    Jos löydän kaupasta hyvää luomua tai lisäaineetonta leipää, ostan sitä hyvällä omatunnolla. Tämän ko leivän kohdalla minua ärsytti muovipussi. Pyrin ostamaan paperipussi- tai irtoleipää.

    Olisi mukava opetella leipomaan leipää, olen harkinnut jopa leipäkonetta. Aika on vain niin rajallinen.

    Tuija,
    Vähän samaan tapaan minäkin leipäni etsi ja ostan.
    Hyvät ainekset ovat kaiken a ja o
    Tosin syön leipää suht vähän. Tämä vanukas oli poikkeus ja oikeastaan parempi poikkeus kuin paljon rasvaa ja sokeria sisältävä piirakkataikina.

    Joskus pitää kuitenkin suoda n iitä herkkuhetkiä, sen jälkeen on hyvä syödä salaattiaterioita.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.