sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Parsa-pekonisalaatti Hirvenlihamureke kaalipedillä

Vappupäivä oli aurinkoinen, mutta kolean tuulinen. Aamulenkillä kohtasin joutsenpariskunnan uiskentelemassa  Aurajoessa. Kävelin samaa matkaa pariskunnan lipuessa  jokea alas kohti merta.
Nälkähän lenkillä tuli ja valmistin lounaaksi tukevan ateriasalaatin. Parsa ja pekoni sopivat hyvin yhteen. Aterioimme terassilla ja näin tuli terassikausi avattua.
Meillä on pakasteessa vielä jäljellä hirvenlihaa. Otin työn alle jauhelihan ja valmistin siitä murekkeen illalliseksi. Olin ostanut unkarilaista varhaiskaalta ja kypsensin lisukkeen murekkeelle.

Parsa-pekonisalaatti
Rapeaa pehmeää salaattia huuhdeltuna ja revittynä. Kevätsipulin valkoinen osa hienonnettuna. Sekoitetaan kulhossa ja mukaan pyöräytetään kastike, oliiviöljyä, puristettua limemehua, sokeria ja suolaa.
Luomupekoni pilkotaan kuutioiksi ja paistetaan kuivalla pannulla rapean ruskeaksi mukaan ripaus suolaa.  Lisätään hieman jäähtyneenä salaattiin.
Huuhdelluista parsoista katkaistaan tyven kova pala pois ja kuoritaan. Parsat paistetaan oliiviöljyssä laakeassa kasarissa noin 1,5 minuuttia, ripotellaan mukaan suolaa ja mustapippuria. Kypsät parsat paloitellaan ja lisätään salaattiin.  Lopuksi salaattiin puolitetaan kirsikkatomaatteja. Nautitaan kauraleivän kera.

Hirvenlihamureke kaalipedillä
600 g hirven jauhelihaa
100 g luomupekonia
1 tl suolaa
1 sipuli
musta/maustepippuria myllystä muutama kierros
6 katajanmarjaa murskattuna
1 tl timjamia
1 kananmuna
1 dl kermaa
3/4 dl korppujauhoja
Pilko pekoni kuutioiksi ja ruskista ne kuumalla pannulla. Ota jauheliha huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen valmistamista. Silppua sipuli ja kuullota rypsiöljyssä. Sekoita jauhelihaan suola, mausteet ja kuullotettu sipuli. Lisää taikinaan kananmuna. Sekoita kermaan korppujauhot ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
Levitä taikina leikkuulaudalle suorakaiteeksi. Nosta taikinalle pekonikuutiot ja rullaa  mureke tasaiseksi pötköksi. Ruskista rulla pannulla molemmin puolin pekonirasvassa. Nosta pötkö uunivuokaan, lisää hieman vettä pohjalle. Kypsennä 175-asteessa noin 40 minuuttia, valele vuokanesteellä muutaman kerran paiston aikana.

Kaalilisuke, tomaattisalaatti ja parsat
Suikaloi puolikas pienestä varhaiskaalesta. Leikkaa sipulit renkaiksi ja murskaa pari valkosipulinkynttä. Kuullota sipulit rypsiöljyssä, lisää kaalisuikaleet ja jatka kuullottamista hetki. Mausta suolalla ja meiramilla,
Anna kaalin hautua al denteksi.
Kirsikkatomaattilohkoille on pirskotettu oliiviöljyä ja maustettu sokerilla  ja suolalla. Muutama basilikanlehti sopii tomaateille.
Parsat on kypsennetty edellä salaatin tekovaiheessa paistaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.