sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Juuresraasteella kuorrutettu lihapata

Maku-lehden ja lihatukku Tamminen Oy:n järjestämän liharuokakilpailun tulokset resepteineen oli julkaistu lehden sivuilla. Kaikkien viiden sijoittuneen reseptit kuulostitvat sen verran hyviltä, että kokeilen niitä jossain vaiheessa. Tänään valmistin raasteilla kuorrutettua lihapataa. Muutamia pieniä muutoksia tien, mutta pääpiirteittäin ohjeen mukaan.
Ehkä suurin muutos on paistolämpötila.  Ajattelin heti, että kiertoilmauunilleni 200-asteen lämpötila pitkän kypsytyksen pataruualle on aivan liikaa. Kypsytin 150-asteessa, seuraavalla kerralla 125-astetta riittää, kun kypsytysaika on 2 tuntia + puolituntia vielä loppuhaudutusta. Laskin haudutuslämpötilan 100-asteeseen tänään.
Annosten määrä oli minulla 4:lle eli puolikas alkuperäisestä.
Purjon asemasta käytin keltasipulia, pekonia en käyttänyt ollenkaan. Naudanlihan asemasta käytin voimakkaamman makuista härkää tarkemmin lavankärkipalaa, jossa oli luu. Se oli hyvä valinta, sopi haudutettavaksi ja maku oli täyteläisen pehmeä. 
Mitä tekisin toisin ?  En käyttäisi enää kermaa ja lisäisin kasvisfondin mukaan. Juuresraasteet maustaisin hunajalla ja mustapippurilla.

Juuresraasteella kuorrutettu lihapata

950 g härän lapaa, kärkipala luineen
voita ruskistamiseen
tilkka vettä pannun huuhtelemiseen
1 tl hienoa merisuolaa
1 tl kuivattua timjamia
mustapippuria muutama rouhaisu
2 pienehköä sipulia puolikasviipaleina
2 valkosipulinkynttä murskattuna
rypsiöljyä sipuleiden kuullottamiseen
2 pienehköä porkkanaa raastettuna
300 g lanttua raastettuna
1 dl kermaa
Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen valmistamista
Paloittele liha kuutioiksi. Ruskista lihat kahdessa erässä voissa. Kumoa lihat uunipataan ja huuhtele pannu välillä vesitilkalla ja lisää vesi pataan. Paahda irti otettu luu ja laita se pataan lihojen päälle.
Kuullota sipulit rypsiöljyssä ja lisää pataan. Annostele pataan mausteet.
Sekoita juuresraasteet keskenään ja kumoa pataan. Ripottele hieman suolaa ja leikkaa päälle muutama voinokare.
Peitä pata kannella ja nosta 150-asteiseen uuniin. Kypsennä noin 2 tuntia.
Kaada lopuksi kerma raasteiden päälle ja anna padan hautua uunissa puoli tuntia, alenna lämpö 100-asteeseen.

Tarjosin padan kanssa vihreää salaattia kastikkeena sitruunaoliiviöljy, mukaan viipaloituna kurkkua ja viikunoita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.