lauantai 17. maaliskuuta 2012

Possun uunipaisti - Suklaapannacotta

Katselin Sumarin Ruokaa rakkaudella ohjelmaa, siinä hän valmisti possupaistia keittäen ja paistaen. Tänään se ei enää ollut mielessäni, kun kauppaan lähdin. Kun kävelin lihahyllyjen ohi, osui silmiini muhkea viljaporsaan uunipaisti. Otin paketin käteeni ja siinä komeili -40%, viimeinen myyntipäivä 19.3. Olemme jo oppineet sen, että luun vieressä on maukkain liha ja myös edullisin. Niinpä tänään meillä hautui kattilassa liedellä possupaisti, jonka siirsin lopuksi vielä uuniin saamaan sopivaa rusketusta.  Kyllä tämä paisti joulukinkun voitti, se oli mehevää ja murenevaa. Keitinliemestä valmistin kastikkeen ja loput liemestä pakastan myöhempää tarvetta varten.
Tosin mielessä häivähti suklaakastikekin, mutta teen sen joku toinen kerta. Uunissa kypsyivät myös peruna, palsternakka ja päärynä, joka sopi erittäin hyvin possunlihalle.


Jälkiruuaksi tuli sitten suklaata, kun sitä ei kastikkeeksi tullut. Kaakaon ja suklaan terveellisyyttä verisuonistolle ja sydämelle on taas tällä viikolla hehkutettu lehdissä. Siitä innostuin sen verran, että tänään syötiin terveellistä jälkiruokaa. Kokeilkaapa.

Possupaisti keittäen ja paistaen
Uunijuurekset
Kevätsipulinen salaatti

Noin 800 g possupaistia luineen ja rasvoineen. Pilko kattilaan porkkanoita 2-3, sipuleita 2, mausteiksi 5 laakerinlehteä, runsaasti kokonaisia mustapippureita, korianterinsiemeniä ja suolaa. Leikkaa possun kamaraan viillot ja laita kattilaan. Lisää vettä juuri sen verran, että liha peittyy.. Kiehauta ja poista mahdollinen vaahto. Jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä kannen alla noin kolme tuntia.
Ota paisti uunivuokaan ja siivilöi liemi talteen.  Paista paistia uunissa, jossa kypsyvät juurekset, noin 10 minuuttia. Peittele paisti foliolla, jotta se pysyy lämpimänä.   
Uunijuurekset ja päärynät
Kuori ja viipaloi perunat ja palsternakat, kuori ja lohko päärynä. Sekoita niille sesamöljyä ja ripottele mausteiksi paprikaa, suolaa ja reippaasti kanelia. Kypsennä 200-asteisessa uunissa.
Kastike
Valmista perinteinen kastike. Ruskista voissa vehnäjauhot ja lisää keitinlientä sen verran, että kastike on sopivan notkeaa. Mausta paprikalla.
Salaatti
Hyvin yksinkertainen versio, keräsalaattia pilkottuna, runsaasti kevätsipulia pilkottuna ja kurkkua viipaleina, ripaus neitsytoliiviöljyä.
Suklaapannacotta (2:lle)
 
1 dl kermaa
1 1/2 dl rasvatonta maitoa
 1-2 rkl kaakaota jauheena
1/2 dl Multi hyytelösokeria
maitosuklaarouhetta
nokare kermavaahtoa ja tomusokeria
Mittaa kerma, maito ja kaakao kattilaan hyvin sekoittaen. Lisää hyytelösokeri kiehauta, anna kiehua puoli minuuttia.  Kaada seos annosmaljoihin. Jäähdytä ja nosta sen jälkeen jääkaappiin hyytymään 2-3 tunniksi.
Rouhi maitosuklaa ja lisää se pannacotan pinnalle. Lopuksi nokare kermavaahtoa ja hieman tomusokeria.

2 kommenttia:

  1. Näyttää tosi hyvältä tuo ruokanne! Tällaista ylikypsää uunilihaa minunkin on alkanut tehdä mieli. Vielä kerran keksin kaupassa, mikä on oikea pala tällaiseen.

    Ja jälkiruoka, ihanaa!

    VastaaPoista
  2. Minäkin katsoin kyseisen ohjelman, kuten kaikki Siken ruokaohjelmat.. Tuo paisti, sitä voisi tosiaan vaikka pääsiäiseksi ajatella.
    Hyvältä näyttää lautasella ja uunijuureksia minulla on ainakin 2 krt viikossa, mutta ne kun ovat NIIN hyviä :-)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.