lauantai 23. kesäkuuta 2012

Sillikimara ja haudutettua kinkkua kasviksilla

Aurinkoinen sää on suosinut koko juhannuksen ajan ja näyttää jatkuvan. Siksipä tarvitaan janojumia ja suolaista. Tänään tein maistuvaa alkuruokaa, joka turvasi sopivasti myös suolansaantia.
Jouluun ja joulukinkkuun on vielä 6 kuukautta. Otin tänään vähän tuntumaa jo tulevaan jouluun. Ostin kaupan lihatiskistä tuoreesta, maustamattomasta kinkusta viipaloidun, reilun kilon kokoisen palan kinkkua. Haudutin sen kypsäksi miedossa uunin lämmössä. Lisänä oli lanttua, porkkanaa ja parsakaalia.
Mansikoita nautittiin mascarponen kera jälkiruokana.

Sillikimara
2 matjessillifilettä
1 punasipuli silputtuna
1 omena pieninä kuutioina
2 keitettyä munaa kuutioina
1/2 dl suolakurkkua kuutioina
Kastike
1 1/2 dl ranskankermaa (18%)
1 rkl dijon sinappia
ripaus sokeria
vajaa tl kuivattua tilliä
1/2 sitruunan mehu
Koristeeksi babypinaatin lehtiä
Huuhtele ja kuivaa sillit. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
Kuori ja silppua sipuli, kuori omena ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuutioi keitetyt munat.
Sekoita sipuli, omena ja munat yhteen. Lisää suolakurkkukuutiot.
Sekoita ranskankerma tasaiseksi ja mausta se.
Kokoa pieniin laseihin kerroksittain sipuli-omenaseos, silli ja kastike. Viimeisenä kerros kastiketta.

Haudutettu kinkkuviipale ja kasvikset
Ota kinkkupala huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen kypsentämistä. Laita uuni 200-asteeseen. Mausta kinkku suolalla molemmin puolin. Kaada 1 dl vettä uunivuuan pohjalle. Nosta kinkku vuokaan ja kypsennä 200-asteessa noin 15 minuuttia. Alenna lämpö 100-asteeseen ja anna kinkkupalan hautua uunissa. Välele kinkkua useaan otteeseen paiston aikana. Paistoin kinkun ylikypsäksi ja reilu kilon pala oli uunissa vajaa kolme tuntia.
Lanttu- ja  porkkanakuutiot sekä parsakaalin kantaviipaleet kypsensin  suolalla maustetussa, vähässä vedessä al denteksi. Aivan loppuvaiheessa lisäsin mukaan parsakaalikukinnot höyrystymään.
Annoksille sopii nostaa uunivuokaan kertynyt paistoliemi kastikkeeksi.
Tämä oli helppoa ja yksinkertaista kesäpäiväruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.