maanantai 13. elokuuta 2012

Kukkakaali-jauhelihagratiini - Hedelmiä

Eilen valmistin jauhelista ja kukkakaalista gratiinin. Sitä riitti vielä tälle päivälle lounaaksi.  Valko-  ja kukkakaali sopivat hyvin jauhelihan kanssa.  Savojinkaalta en ole kokeillut, mutta uskoisin senkin soveltuvan. Pitääpä kehitellä siitä jossain vaiheessa ruokaa  Kyssäkaalista olen jossain vaiheessa kerran tehnyt jotain, mutta en muista mitä. Sekin kiinnostaa ottaa kokeiluun. Kaupoissa on juuri nyt kaalta hyvin tarjolla.
Hedelmiä ja marjoja on tullut syötyä aamiaisella ja jälkiruokina. Tänään ostin pussilliset aprikooseja, luumuja, persikoita ja nektariineja. Ovat edullisia nyt sesonkiaikana. 

Kukkakaali-jauhelihagratiini

400 g naudan jauhelihaa
1-2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
suolaa ja maustepippuria
rypsiöljyä
1 kukkakaali isohko
3 tomaattia 
2 dl kermaa ja 1 dl vettä
1/2 pkt koskenlaskijaa paprikamaustettuna
2 kananmunaa
Huuhtele ja pilko kukkakaali lohkoiksi. Höyrytä vesitilkassa kannen alla napakaksi ei kypsäksi. Mausta ripauksella suolaa. Nostele kukkakaali voideltuun uunivuokaan.
Ruskista  jauheliha rypsiöljytilkassa. Lisää silputut sipulit ja jatka ruskistamista. Mausta suolalla ja maustepippurilla. Nostele jauhelihaseos vuokaan kukkakaalin päälle.
Viipaloi tomaatit ja lado ne vuokaan. (Unohdin tomaatit tässä vaiheessa ja lisäsin niitä vasta paistoksen loppuvaiheessa).
Kuumenna kermavesiseos kattilassa ja kuutioi mukaan koskenlaskija. Anna juuston sulaa. Anna jäähtyä hieman. Vatkaa kananmunat kevyesti ja sekoita kermajuustoseokseen. Mausta ripauksella suolaa ja maustepippurilla. Kaada seos uunivuokaan. Gratinoi uunin 200-asteessa noin 15 minuuttia.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aprikoosit ovat tällä hetkellä mehukkaita ja makeahkoja. Luumut myös parhaimmillaan. Tosin ne eivät ole kotimaisia vielä, mutta parasta aikaa ne kypsyvät täälläkin.Aamiaisella hedelmät maistuvat jogurtin tai viilin kanssa. Lisään mukaan pellavansiemeniä lusikallisen ja auringonkukka- ja kurpitsansiemensekoitusta.



Persikat ja nektariinit ovat myös huippulaatuisia.
Vuoroaamuin syömme niitä ja luumuja sekä aprikooseja.
Hedelmiä napsitaan myös jälkiruokana ja iltapalana.
Nyt on niiden parasta aikaa, joten kannattaa nauttia.
                                                                   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.