lauantai 30. kesäkuuta 2012

Italialainen porkkanakakku

Löysin Kotilieden sivuilta herkulliselta kuulostavan kakkuohjeen.  Koska uudet porkkanat ovat nyt parhaimmillaan eli mehukkaita ja makeira, otin ohjeesta vaarin ja leivoin tämän porkkanakakun. Se kantaa nimeä Italialainen porkkanakakku, italiaksi Torta di caroteOhje on saatu keittiömestari Sergio Ferrarinilta Viking Linelta.
Kakku säilyy useita päiviä mehevänä viileässä tai pitempään pakastimessa. Kakusta riittää palan koosta riippuen 8-16:lle.
Muutin ohjetta hieman, käytin mantelijauhoja  ja vehnäjauhojen asemasta gluteenittomia Jytte täysjyväriisijauhoja. Taisipa sokerimäärä olla hieman pienempi.

Italialainen porkkanakakku
5 kpl  (300g) porkkanoita
4 kananmunaa
3 dl sokeria (alkuperäinen 3,3 dl eli 300g)
4 dl mantelijauhoja (alkuperäinen 300 g rouhittua mantelia)
1 dl täysjyväriisijauhoja (Jytte) (alkuperäinen 1,3 dl vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruususuolaa
Koristeeksi tomusokeria, muutakin voi keksiä vaikka manteleista
Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija 24 cm)
Voitele vuoka, minulla oli teflonvuoka, joten jauhotusta ei tarvittu. Muussa tapauksessa voit jauhottaa vaikkapa hienonnetulla mantelirouheella.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää vähitellen porkkanaraaste. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja lisää taikinaan.
Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti taikinaan. Kaada taikina vuokaan.
Paista 175-asteessa noin 60 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Alensin loppuvaiheessa lämpötilaa. Anna kakun jäähtyä ja kumoa vuosta.
Siivilöi ennen tarjoamista pinnalle tomusokeria. Ja jos olet innokas, voit käyttää aikaa ja mielikuvitustasi ja sommitella pinnalle manteleista ja mintusta koristeet. 
Suosittelen kakkua. Kuten huomasitte kakussa ei ole käytetty rasvaa.

torstai 28. kesäkuuta 2012

Kermaviilibroileri

Selailin vanhoja blogikirjoituksiani. Vuonna 2008 ennen Kotona-blogiani kirjoitin Arleenan Sanomiin ruokakokkailujani. Kun aloitin tämän blogin lokakuussa 2008, siirsin ruokaohjeita sisältävät blogilinkit tänne  sivupalkkiin. Nyt selailin niitä ja valitsin kakkosena valmistamani Kermaviilibroilerin.
Mausteiden kohdalla tein muutoksia, mutta muutoin noudatin aikaisempaa ohjettani. Broileri oli hyvää ja mehukasta, en edes muistanut tätä mehukasta broileriruokaa. 
Kermaviilibroileri


560 g broilerin sisäfilettä
2 tlk kermaviiliä
2 tl suolaa
1 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua rakuunaa
2 tl maustepaprikaa
Kermaviili ja mausteet sekoitetaan. Broilerifileet nostetaan voideltuun uunivuokaan. Kermaviiliseos kaadetaan päälle. Annetaan maustua kelmulla peitettynä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Kypsennetään  200-asteessa 40-50 minuuttia.
Sekoitin lisukkeeksi tomaatti-friseesalaatin, jossa mukana vuohenjuustokuutioita. Kastike oliiviöljy - mansikkavinegretti.

keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Paistettu siika ja naurisvuoka

Keskusta-asumisen mukava puoli on , että kauppatori on lähellä. Sieltä saa juuri nyt vastapyydettyä kalaa ja vastanostettuja juureksia.  Poikkesin aamupäivällä torilla ja tulin kotiin kassissa pikkusiikaa, nauriita ja porkkanoita. Paistoin siiat perinteiseen tapaan pannulla ehjinä, otin vain päät pois. Kalat oli perkattuja.
Nauriit pesin ja viipaloin ja siitä sitten vuokaan kypsymään.


Siika pannulla paistaen
Naurisvuoka

  Huuhtaise siiat nopeasti kylmän veden alla ja pyyhi. Poista päät (jos haluat). Ripottele sisään suolaa, mustapippuria ja tuoretta salviaa. Kuumenna pannu, sulata voinokare pannulle, lisää mukaan makua antamaan pari murskattua valkosipulinkynttä. Ripottele siian pintaa vielä hieman suolaa.  Paista siiat ensin minuutin verran kuumalla pannulla, alenna lämpö keskilämmöksi ja jatka paistamista, kunnes nahka on kauniin ruskea. Käännä ja jatka paistamista noin 5 minuuttia per puoli. Kypsyys selviää, kun kokeilet evän irtoamista. Jos se irtoaa heti koskettamalla, on kala kypsää. 

Pese nauriit hyvin. Poista kanta ja napa. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Raasta 3 kpl valkosipulinkynsiä naurisviipaleille. Lisää kuivattua rakuunaa 2 tl ja 1 rkl oliiviöljyä. Sekoita ja lado viipaleet voideltuun laakeaan uunivuokaan. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella.  Kypsennä 180-asteessa noin  20 minuuttia..
Kaada vuokaan 1 dl kuohukermaa ja jatka kypsentämistä 20 minuuttia. Lisää vuokaan hieman hunajaa ja auringonkukansiemeniä. Jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia.

tiistai 26. kesäkuuta 2012

Entrecotepihvi ja juurekset

On jo vierähtänyt aikaa suosikkipihvistäni. Korjasin tänään tilanteen. Ostin härän entrecoteta tai tarkemmin kyseessä on pihvikarjana kasvatetun  entrecotesta.  En ole ihan varma erotellaanko pihvikarjasta härkää tai hiehoa erikseen ja lopputuloksena puhutaan vain härästä. Tällä ei tietysti ole kovasti väliä, kyseessä on kuitenkin laadukasta lihaa karjasta, joka nimenomaan kasvatetaan lihan takia eikä maidontuotantoa varten.  Voitte korjata ja oikaista tämän asian, jos olen täysin hakoteillä.

Entrecotepihvi ja uunijuurekset
Pihvin paistaminen on kaikille varmaan tuttua touhua. Kertaan sen vielä.
1. Ota pihvit vähintään puolituntia mielellään tunti ennen kypsentämistä huoneenlämpöön.
2. Paras paistotulos saadaan valurautapannulla, se pidättää lämmön tasaisena. Kuumenna pannu ja lisää nokare voita. Käytin tänään valkosipulivoita.
3. Mausta pihvi mustapippurilla. Kun voin tirinä on hiljentynyt, laita pihvi pannulle ja alenna lämpö keskilämmöksi. Paista noin 2 minuuttia ja käännä pihvi. Ripota paistopinnalle suolaa  Paista toiset kaksi minuuttia.
4. Pihvi on oikein kypsennetty, kun se ei ole luovuttanut nesteitään pannulle. Pihvi on parasta nauttia heti, joten lisukkeiden tulee olla valmiita.
Lisukkeiksi valitsin lanttua, porkkanaa ja punasipulia. Aloitin niiden esivalmistelut samalla, kun otin pihvin jääkaapista.
Kuori lanttua ja porkkanaa. Viipaloi ne ohuiksi lähes lastuiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli.
Lado juuresviipaleet uunivuokaan. Ripottele pinnalle ruususuolaa ja rypsiöljyä. Nostele lopuksi pinnalle punasipulirenkaat. Kypsennä juureksia ensin noin 15 minuuttia 200-asteessa, alenna lämpö noin 100-asteeseen ja saavat kypsyä sopivan rapsakoiksi.
Annostele ruoka lautasille ja lisää mukaan esimerkiksi herkkukurkkua ja salaattia.

Kuten huomaatte olen lisännyt keittiöni kuvan yläpalkkiin. Keittiökuvassa ei näy saarekkeen ja keittiökaapistojen väliseen tilaan sijoitettu tarjoiluvaunu. Nyt siitä ei ollut parempaa kuvaa kuin tämä sunnuntaina ottamani. Tarjoiluvaunulla ovat hedelmä- ja vihannesvadit. En pidä niitä jääkaapissa,  hedelmät ja tomaatit hupenevat sellaista vauhtia, että ne säilyvät hyvin huoneenlämmössä.
Tarjoiluvaunun alla on kasat kulhoja ja laakeita vateja. Niitä käytän päivittäin.
Tänään hedelmiä oli juuri sen verran, että jälkiruokana syötiin aprikooseja ja persikoita. Enimmäkseen  hedelmiä kuluu aamiaisella.

sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Salaatteja

Salaatit sopivat juuri nyt ruokaohjelmaamme. Tänään aloitettiin jogurttiaamiaisella hedelmä-marjasalaatin kera. Salaattilinja jatkui  edelleen lounaalla.


Aamiainen
Salaatissa on kreikkalaista kermajogurttia (10%)  ja hyppysellinen stewiaa.  Päälle viipaloituna persikkaa, mansikoita ja melonia.

Lounassalaatit
 Eilisestä jäänyt sillikimara nyt romainesalaatilla.
Kotimaiset tomaatit ovat jo mehukkaita ja sopivan makeita. Tomaateille on pirskoteltu neitsytoliiviöljyä, ripaus mustapippuria, babypinaatin lehtiä ja pilkottua kevätsipulinvartta. 
                    Seuraavaksi  raikkaat melonilohkot.
Juustosalaatissa makeaa friseesalaattia, kurkkuviipaleita, retiisiviipaleita  ja kovaa vuohenjuustoa kuutioina.
Päällä persiljasilppua. Hollantilainen vuohenjuusto oli erinomaista. Kastikkeena neitsytoliiviöljyä.
Jälkiruokasalaattina lohkottuja mansikoita mascarpone-kermavaahdossa.

lauantai 23. kesäkuuta 2012

Sillikimara ja haudutettua kinkkua kasviksilla

Aurinkoinen sää on suosinut koko juhannuksen ajan ja näyttää jatkuvan. Siksipä tarvitaan janojumia ja suolaista. Tänään tein maistuvaa alkuruokaa, joka turvasi sopivasti myös suolansaantia.
Jouluun ja joulukinkkuun on vielä 6 kuukautta. Otin tänään vähän tuntumaa jo tulevaan jouluun. Ostin kaupan lihatiskistä tuoreesta, maustamattomasta kinkusta viipaloidun, reilun kilon kokoisen palan kinkkua. Haudutin sen kypsäksi miedossa uunin lämmössä. Lisänä oli lanttua, porkkanaa ja parsakaalia.
Mansikoita nautittiin mascarponen kera jälkiruokana.

Sillikimara
2 matjessillifilettä
1 punasipuli silputtuna
1 omena pieninä kuutioina
2 keitettyä munaa kuutioina
1/2 dl suolakurkkua kuutioina
Kastike
1 1/2 dl ranskankermaa (18%)
1 rkl dijon sinappia
ripaus sokeria
vajaa tl kuivattua tilliä
1/2 sitruunan mehu
Koristeeksi babypinaatin lehtiä
Huuhtele ja kuivaa sillit. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
Kuori ja silppua sipuli, kuori omena ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuutioi keitetyt munat.
Sekoita sipuli, omena ja munat yhteen. Lisää suolakurkkukuutiot.
Sekoita ranskankerma tasaiseksi ja mausta se.
Kokoa pieniin laseihin kerroksittain sipuli-omenaseos, silli ja kastike. Viimeisenä kerros kastiketta.

Haudutettu kinkkuviipale ja kasvikset
Ota kinkkupala huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen kypsentämistä. Laita uuni 200-asteeseen. Mausta kinkku suolalla molemmin puolin. Kaada 1 dl vettä uunivuuan pohjalle. Nosta kinkku vuokaan ja kypsennä 200-asteessa noin 15 minuuttia. Alenna lämpö 100-asteeseen ja anna kinkkupalan hautua uunissa. Välele kinkkua useaan otteeseen paiston aikana. Paistoin kinkun ylikypsäksi ja reilu kilon pala oli uunissa vajaa kolme tuntia.
Lanttu- ja  porkkanakuutiot sekä parsakaalin kantaviipaleet kypsensin  suolalla maustetussa, vähässä vedessä al denteksi. Aivan loppuvaiheessa lisäsin mukaan parsakaalikukinnot höyrystymään.
Annoksille sopii nostaa uunivuokaan kertynyt paistoliemi kastikkeeksi.
Tämä oli helppoa ja yksinkertaista kesäpäiväruokaa.

torstai 21. kesäkuuta 2012

Salaatteja

Salaatteja on tullut tehtyä ja aamiaisia muiden ruokien ohella. Nyt olen hieman laiska ja kerron kuvin ja lyhyin lausein mitä keittiööni kuuluu. Juhannuksen menuut on laadittu ja niiden mukaan edetään. Huomenna vietämme juhannusta meren äärellä nautiskellen muiden tekemästä ruuasta. Minulla on vain pieni osuus ruuanlaitossa, paistan suussasulavia ohukaisia.


Uudistunut aamiainen on usein turkkilaista jogurttia maustettuna hyppysellisellä stewiaa. Päälle hedelmiä ja marjoja. Tänä aamuna viipaloituja persikoita, kiiwiä sekä mustikoita.  Olen kokeillut myös kirsikkatomaatteja, sekin sopii ihan hyvin.

Eilenkö se oli, kun syötiin pekonisalaattia. Mukaan pääsivät jäävuorisalaatti, pannulla kuullotetut palsternakkaviipaleet, kevätsipulisilppu, kurkkuviipaleet, kirsikkatomaatit ja rapeaksi paistetut pekonikuutiot. Päälle persiljaa. Kastikkeena vinaigrette.

Tänään pyöräytin lounaalle  varhaiskaalisalaatin. Varhaiskaalia hienoina suikaleina, kevätsipulisilppua, avomaan kurkkua. Kastike smetanaa maustettuna valkosipuliraasteella ja mustapippurilla. Päälle on lohkottu  tuoreita ja mehukkaita aprikooseja.

 Savustetun makrillin seuraksi tämänpäiväisen iltaruuan kanssa kokosin yksinkertaisen salaatin lisukkeeksi.
Makeita friseesalaattia ja babypinaattia tuoreena, kevätpunasipulia ja retiisiä. Kastike neitsytoliiviöljy-vaalea balsamico. Savumakrilli oli  hyvää, suosittelen.

Toivotan täältä KOTONA-keittiöstä aurinkoisen leppoisaa juhannusta kaikille teille, jotka piipahdatte täällä.
Kiitoksia käynneistä ja tervetuloa jatkossakin.  

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Kylmäsavulohta salaatilla

Tarkastin pakastimen tilannetta ja löysin sieltä joskus hätävaraksi ostamani  Finduksen kreikkalaisen salaatin. Sehän syötiin tänään.. Salaatti oli pienoinen pettymys. En oikein saanut selvää, mitä vihreää papujen lisäksi sinne oli ujutettu. Ei kai salaatinlehtiä, sillä se vihreä oli muussaantunut epämääräiseksi mössöksi.. Sieltä löytyi vielä oliiveja, kirsikkatomaatteja ja fetajuustoa, joka sekin melkein muusina. Kaikki ei vain sovi pakastettavaksi.
Perkasin muussaantuneet pois ja sekoitin mukaan freesiä jäävuorisalaattia.  Menihän tämä salaatti lohen ansiosta nälkäisiin suihin. Mutta oli viimeinen kerta, kun Finduksen pakastesalaattia ostan.
Huomenna taas kokkaillaan paremmalla tuurilla

Kylmäsavulohi sopii hyvin salaatteihin. Tällä kertaa tein smetanakastikkeen. Siihen sekoitin dijonsinappia, ja mustapippuria.  Kastike sopi lohelle mainiosti.

maanantai 18. kesäkuuta 2012

Täytetyt paprikat

Mehukkaat täytetyt paprikat salaatin kera olivat tänään vuorossa. Ohje on Karppaus-sivuilta.


Täytetyt paprikat

2 isoa paprikaa (ap ohje 3 paprikaa)
450 g naudanjauhelihaa
200 g tuorejuustoa (ap-ohje tomaatti-chilkijuustoa)
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä silputtuna
chilijauhetta
1 1/2  dl juustoraastetta
sipuli isohko silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
maustepippuria, chilijauhetta, ruususuolaa
Huuhtele paprikat ja leikkaa  kantaosa pois. Poista siemenet.
Kuullota sipulisilput oliiviöljyssä.
Lisää jauheliha ja mausta pippurilla, chilillä ja suolalla.
Sekoita tuorejuuston sekaan silputtu aurinkokuivattu tomaatti ja chilijauhe. Sekoita tuorejuusto kypsän jauhelihaseoksen joukkoon..
Täytä paprikat seoksella ja ripottele päälle juustoraastetta. Kypsennä paprikoita 200-asteessa 20-30 minuuttia.
Kuten arvasitte, minulle jäi täytettä reippaasti yli. Kääräisin lopun täytteen jäävuorisalaatin isoon lehteen ja kypsytin  nämä kääröt samassa uunivuossa. Ne syödään huomenna.
Tässä on aterian salaatti, jäävuorisalaattisuikaletta, friseesalaattia. kuivattua luumua, ruohosipulia,  avomaankurkkua ja vinaigrettekastiketta.

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Kukkakaalisose - Roomansalaatti täytteillä

Koska perunaa emme juuri nyt enää käytä, on perunasose korvattava muilla juureksilla tai vihanneksilla.
Tänään oli oikea lekottelupäivä, kulutin enemmän aikaa etsiessäni perunasoseelle seuraajaa kuin itse ruuan valmistukseen. Kun lopulta pohtimisen, selailujen ja muun etukäteisetsinnän jälkeen syntyi lopullinen ajatus  kukkakaalin jalostamisesta soseeksi, oli ruoka jo puoliksi tehty. Luulen, että kukkakaalisosetta syödään meillä usein pihvien, kalan, broilerin yms kanssa.
Lopuksi  hieman takaperoisessa järjestyksessä tämän päivän lounas eli roomansalaatti sisältöineen. Siihen upposi lauantain kesäkurpitsalasagnen loput ja kaalisalaatin jämät. Kesäkurpitsalasagneohjeen postaan myöhemmin.

Kukkakaalisose ja grillattu makkara
1 isokokoinen kukkakaali
1 1/2 dl kermaa ja 1/2 dl vettä
ruususuolaa ja 30 g voita
50 g Philadelphia juustoa
Huuhtele ja irrota kukkakaalin kukinnot ja leikkaa varsi pieniksi paloiksi. Kiehauta kerma/vesiseos  kattilassa. Lisää kukkakaali, voi ja suola. Anna kiehua kannen alla noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.  Ota kansi pois ja anna kiehua, kunnes neste on hieman haihtunut.  Ota kattila liedeltä ja soseuta kukkakaali vaikkapa sähkövatkaimella.  Lisää juusto ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku, mausta halutessasi musta- tai valkopippurilla.
Kesään kuuluu makkara, joten grillasin  Snellmanin A-luokan (86% lihaa) Iivari makkarat, ne eivät sisällä fosfaattia eikä natriumglutamaattia eikä kamaraa.

Roomansalaatti täytteillä

Roomansalaatti on  kerälle kietoutunut salaatti, jonka lehdet ovat kuperia ja pitkulaisia. Ne sopivat hyvin täytettäviksi. Valmistin salaatin lounaaksi tänään. Täytin lehdet eilisestä jääneellä  kesäkurpitsalasagnella, postaan ohjeen myöhemmin. Tänään aamiaiseksi sekoitin kaalisalaatin, jonka jämät käytin myös tähän salaattiin. Hienoksi silputun varhaiskaalisalaatin kastikkeeksi sekoitin ; 
turkkilaista jogurttia, loraus notkistamiseksi kermaa, dijonsinappia, mustapippuria ja paprikajauhetta sekä silputtua ruohosipulia.  Kaalisalaatti oli muuten hyvää rapeaksi paistetun pekonin kanssa.

Tiedoksi, jos ette ole lukeneet aikaisempia postauksiani. Emme käytä viljatuotteita, siitä johtuen viljatuotteet korvataan usein salaateilla.     

lauantai 16. kesäkuuta 2012

Raparperipiirakka ja mansikat

Leivoin tänään ensimmäistä kertaa ilman perinteisiä vehnäjauhoja. Lopputulos oli sen verran hyvää, että jäin miettimään kuinka en ole ennen kyseenalaistanut  jauhojen käyttöä. Ajattelin ensin käyttää stewiaa sokerin asemasta, mutta valitsin kuitenkin palmusokerin. Enkä kadu valintaani. Big Tree Farms palmusokerista voitte lukea enemmän linkin takaa.  Viljaton ruokaremonttini on alkanut lupaavasti ja tähän remonttiin kuuluvat myös monityydyttamättömien rasvojen vaihtaminen eläinrasvoihin, oliiviöljyyn ja kookosrasvaan.

Raparperipiirakka ja mansikat

125 g voita
1/2 dl palmusokeria
1 muna
3 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
Päälle
1/2 l raparperipaloja
1 prk kermaviiliä
1 dl palmusokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin sekoittaen. Sekoita leivinjauhe mantelijauhoihin ja sekoita seos voivaahtoon.  Nostele taikina irtopohjavuokaan  ja tasoita.
Huuhtele ja kuori raparperien pinta. Leikkaa raparperit pätkiksi ja kypsytä ne niukassa vesitilkassa kattilassa melkein pehmeiksi.
Sekoita kermaviiliin sokerit ja muna sekä lopuksi jäähtyneet raparperit. Levitä seos vuokaan pohjataikinan päälle. Kypsennä 175-asteessa noin 30 minuuttia.
Mansikat sopivat hyvin piirakan kanssa. Tarjosin niitä kuvissa näkyvällä tavalla. Kermavaahto sopii kastikkeeksi.

perjantai 15. kesäkuuta 2012

Yrttejä ja ruokia viikon varrelta

Mitä löytyy tällä hetkellä keittiöni ikkunalaudalta. Siitä kerron muutaman sanasen. Ensin totean, että omaa ruukkuviljelmää en ole saanut aikaiseksi. Vanhassa lasissa on meiramia ja timjamia, Kosta Bodan sinisessä lasissa on rehevää persiljaa. Sain nämä yrtit tuliaiskimppuna. Niistä on napsittu erilaisiin ruokiin, mutta vielä riittää muutaman päivän.
Samaan tuliaiskimppuun kuuluivat myös lipstikka ja ruohosipuli, jossa on kukkanuput. Nekin voi käyttää salaateissa.
Melkein loppuvaiheessa olevat ruohosipuli ja  magnoldi sinnittelevät viimeisiään. Löytyy vielä jokunen freesi lehti ja varsi näistäkin.
Tyhjää on taas kolmen lasin verran. Basilika, rosmariini ja sitruunamelissa sopisivat tälle ikkunalaudalle. 
Nurkassa rehottaa ilmanpuhdistaja eli rönsylilja.  Mariskoolissa on kanelitankoja.
Sitten ruokaa. Keskiviikkona kävin ostamassa torilta sieviläistä perinnejuustokeittoa, jonka nimi on Punainen hera. Tätä juustokeittoa haudutetaan Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoelta ylöspäin.  Asun Keski-Pohjanmaalla, jossa perinteinen juustokeitto taas  keitetään possun/naudanlihaliemeen. Lihakuutiot ovat leipäjuuston kanssa mukana keitossa. Keitto on erittäin hyvää. Jossain vaiheessa valmistan tätä keittoa ja postaan sen tänne. Mummoni keitti lapsuudessani riisutumpaa versiota. Juustokeittoon ei tullut lihaa, vaan maitoa ja leipäjuustoa.   
Tässä salaatissa on keräsalaattia eli salanovaa, kurkkua, kevätsipulia, päärynää ja kuivattua luumua. Kastikkeena kermaviilikastike erikseen tarjottuna.
Tällä viikolla tein broileripihvejä sen verran runsaasti, että niitä syötiin parina päivänä. Uudelleen lämmitettyjen pihvien seuraksi tein lämpimän varhaiskaali-porkkanasalaatin  mukana on myös sipulia.
Tänään syötiin loput nieriästä salaatin ja keitetyn parsan kera. Kastike smetanaa, ruohosipulia ja paprikaa. 
 

torstai 14. kesäkuuta 2012

Uuninieriä, kesäkurpitsapaistos ja mansikoita

Kalapäivä tänään. Suomalaista ehjää lohta sai kaupasta 4,95 kilohintaan. No lohet olivat aika isoja, en päätynyt niihin vaikka halvalla olisi saanut.  Päädyin lempikalaani, ehjä nieriä maksoi 16,10 kilo. Paistoin nieriän ehjänä uunissa. En pettynyt, edelleen nieriä on parasta kalaa.
Lisukkeeksi valmistin kesäkurpitsapaistoksen. Erinomaista sekin.
Ostin belgialaisia mansikoita. Ne maistuivat kermavaahdon kera ihan suomalaisilta mansikoilta.


Uuninieriä
Kesäkurpitsapaistos
Pyyhi nieriä. Ripota nieriän sisään merisuolaa ja mustapippuria. Seuraavaksi sisään menee tuoretta timjamia ja ohuina viipaleina sitruunaa. Ripottele nieriän pinnalle rypsiöljyä ja merisuolaa. Lisää vuokaan puolitetut sipulit. Kypsennä kala uunissa 175-asteessa noin 20-30 minuuttia.  
Huuhtele ja leikkaa juustohöylällä kesäkurpitsa viipaleiksi. Lado viipaleet voideltuun vuokaan. Ripottele pinnalle ruususuolaa. Sekoita voi notkeaksi ja raasta mukaan reilusti valkosipulinkynsiä Sekoita ja nostele nokareina kurpitsavuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Huuhdellut ja lohkotut belgialaiset mansikat maistuivat makeilta vaniljalla maustetun kermavaahdon kera.

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Broilerijauhelihapihvit salaatilla

Broilerin jauhelihasta  valmistin pihvit tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Korppujauhot korvasin mantelijauhoilla. Mietin, että onkohan kukaan aikaisemmin kokeillut tätä vaihtoehtoa. Mitäpä sitä ei tekisi jauhoboikotin takia. Odotin kovasti lopputulosta. En huomannut maussa mitään erikoista, lopputulos oli oikein hyvää ja maistuvaa. Parempaa kuin korppujauhoilla. 
Lisukkeeksi kokosin salaatin. Siitäkin tuli ruokaisa ateriasalaatti juuston ansiosta.  Ateria syötiin lounaaksi ja ihmettelin alkuillasta, kun tarvetta ilta-ateriaksi ei ollut. Joimme vain kahvit  ja sen seuraksi  isohko pala leipäjuustoa.
Olen lueskellut Antti Heikkilän kirjaa Ravinto & Terveys ja entistä vakuuttuneemmaksi olen tullut tämän aloittamani ruokaremontin suhteen. Tämä päivä yllätti positiivisesti. Seuraavaksi remontteeraan aamiaisen eli luovun kaurapuurosta ja korvaan sen munakkailla, jogurtilla, pekonilla jne.

Broilerijauhelihapihvit
Salaatti
800 g broilerin jauhelihaa
reilu 2 tl ruususuolaa
mustapippuria, paprikajauhetta, kuivattua persiljaa ja tuoretta basilikasilppua
3/4  dl mantelijauhoja
3/4 dl kermaa
3 kananmunaa
paistamiseen voita
Sekoita jauhelihaan mausteet. Sekoita mantelijauho kermaan ja lisää jauhelihan joukkoon sekoittaen.
Vatkaa munat kevyesti ja sekoita jauhelihaseokseen. Anna taikinan vetäytyä hetken aikaa.
Muotoile kahdella lusikalla taikinasta pihvit  pannulle. Paista molemmin puolin  noin 6 minuuttia. Nosta pihvit uunivuokaan ja siirrä 120-asteiseen uuniin odottamaan siksi aikaa, kun valmistat salaatin.

Salaatti
Revi, huuhtele ja kuivaa friseesalaattia. Leikkaa pari kevätsipulia varsineen silpuksi ja lisää ne salaatille. Lisäksi vielä suikaloitua vihreää paprikaa ja kuorittua kurkkua viipaleina.  Sekoita kastike salaattiin, tummaa balsamicoa, neitsytoliiviöljyä, ruususuolaa ja mustapippuria.
Nostele salaatti vadille.  Puolita kirsikkatomaatit ja paista niitä hetki pannulla öljyssä, lisää mukaan timjamia ja raastettua valkosipulia. Nostele tomaatit salaatille. Lisää lopuksi pinnalle  arkijuustokuutioita.
 

maanantai 11. kesäkuuta 2012

Uunikasvikset - Ananas-päärynäsmoothie

Kasvikset kypsyvät maustettuina uunissa herkullisiksi.  Niitä on ilo syödä. Pyöräytin tehosekoittajalla raikkaan smoothien,  tuoretta ananasta ja päärynää, jogurttia ja piimää.


Uunikasvikset
Porkkanat ja palsternakat ovat vanhaa satoa. Uutta odotellaan vielä hetken aikaa. Siksipä kuorin  ne. Leikkasin pitkiksi soiroiksi ja sivelin pinnalle rypsiöljyä. Mausteiksi ripottelin mustapippuria, paprikajauhetta, muskottipähkinää, rakuunaa ja ruususuolaa. Palsternakoille sopii kaneli niin hyvin, että niille vielä kanelia.
Sitten uuniin 175-asteeseen. Noin viiden minuutin kuluttua lisäsin pellille vielä kesäkurpitsaa puolikasviipaleita. Poistin halkaistusta kesäkurpitsasta siemenet. Päälle ripaus rypsiöljyä ja mausteiksi ruususuolaa ja mustapippuria.
Annoksille ripottelin tuoretta basilikaa.

Ananas-päärynäsmoothie
Tuore ananas sopii hyvin smoothieen. Jääkaappikylmänä se on raikas ja sopivan makea jogurtin seurana.
Lisäsin ananaspalojen lisäksi päärynäkuutioita mukaan, turkkilaista jogurttia ja hieman gefiluspiimää.
Muuta ei tarvittu kuin tehosekoittajan pyöräytykset.
 

sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Moussaka

Siitä on pitkä aika, kun viimeksi olen moussakaa tehnyt, ainakin muutamia vuosia. Nyt innostuin sitä väsäämään, kun yritän keksiä ruokia, joissa ei ole perunaa. Täytyy myöntää, että kotimaisten uusien perunoiden saapuessa lankean niihin ja ainakin muutaman kerran kypsennän perunoita entiseen tapaan. Enkä ole aivan varma onko tämä perunaboikotti lopullisen pysyvää, aika näyttää.

Moussaka
1 kpl  n 500 g munakoiso
suolaa
500 g viljapossun jauhelihaa
2 sipulia silputtuna
4 valkosipulinkynttä silputtuna
2 tlk tomaattimurskaa
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, oreganoa, chiliä
rypsiöljyä
muutama lehdykkä lipstikkaa tai pinaattia silputtuna
emmentaljuustoraastetta
1 dl kerma/maitoa
juustoraastetta
1 kananmuna
Leikkaa munakoiso pituussuunnassa viipaleiksi. Suolaa ja itketä viipaleita noin 1/2 tuntia. Kuivaa  talouspaperilla. Paista viipaleet öljyssä molemmin puolin noin 2 minuuttia.
Ruskista jauheliha öljytilkassa. Lisää silputut sipulit  ja jatka ruskistamista hetki. mausta suolalla ja muilla ohjeessa luetetuilla mausteilla.
Lisää tomaattimurskat ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä.
Kokoa moussaka uunivuokaan. Ensin hieman jauhelihakastiketta, munakoisoviipaleet, jauhelihakastiketta, lipstikkasilppua  ja juustoraastetta. Toinen kerros samoin. Lopuksi kerros jauhelihakastiketta.
Valmista vaalea kastike. Kuumenna kerma ja maitoseos kattilassa, lisää joukkoon juustoraaste ja anna hautua hetken aikaa. Ota kattila liedeltä.  Vatkaa kananmuna ja sekoita kastikkeen joukkoon, lisää hieman suolaa. Kaada kastike moussakavuuan päälle.

 Kypsennä vuokaa uunissa 175-asteessa noin 20 minuuttia.

Mustikoita herajuustolla
Näyttää ensi katsomalta että kyseessä on jäätelö, vaan ei ole. Ostin tuorejuustoa eli Riitan Herkun Hoikkis herajuustoa. Täytyy tässä kehaista vähän tätä juustoa. Se on nimittäin parempaa kuin jäätelö. Eikä ole sokeria eikä jäätelön lisäaineita.  Sopi mustikoiden kanssa oikein hyvin. Lisäsin tyrnimarjoja myös mukaan, niin on päivän c-vitamiinit otettu.

lauantai 9. kesäkuuta 2012

Kukkakaali-kinkkugratiini

Tänään ostin torimarkkinoilta paistettuja pikkumuikkuja, ne syötiin lounaaksi. Illaksi paistoin kukkakaaligratiinin. Lisäsin mukaan kinkkua. Gratiini oli todella hyvää. Tätä versiota en ole ennen tehnytkään. Varmaa on, että kesän mittaan tulee tehtyä vielä useasti..
Nyt postasin erikseen jälkiruuan, raparperipaistos löytyy tuosta alempaa, jos haluat tsekata sen ohjeen.

Kukkakaali-kinkkugratiini
1 (650g) kukkakaali
suolaa
150 g ylikypsää perinnekinkkua suikaloituna
mustapippuria
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
rypsiöljyä
2 isoa tomaattia viipaleina
timjamia
2 dl kermaa ja  kukkakaalin keitinvettä
120 g koskenlaskijajuustoa voimakas
1 kananmuna
Keitä kukkakaali suolalla maustetussa vedessä melkein kypsäksi. Voitele uunivuoka ja paloittele kukkakaali vuokaan. Lisää pinnalle mustapippuria.
Silppua sipulit ja kuullota niitä hetki rypsiöljyssä. Lisää suikaloitu kinkku ja jatka kuullottamista. Kaada seos vuokaan kukkakaalien päälle.
Lisää pinnalle tomaattiviipaleet ja ripottele niille kuivattua timjamia.
Kuumenna kerma ja tilkka keitinlientä kattilassa. Kuutioi joukkoon koskenlaskijajuusto. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto on sulanut. Anna jäähtyä hieman ja vatkaa sekaan kananmuna.  Kaada kastike vuokaan.
Kypsennä gratiini 175-asteessa noin 20-30 minuuttia.




Raparperipaistos

Raparperista syntyi tänään jälkiruuaksi paistos. Käytin ruisjauhoja ja vain hitusen vehnäjauhoja. Vehnäjauhot olisin voinut korvata mantelijauholla. Viimeisenä lisäsin kaurahiutaleet. Rapea ja hyvä lopputulos.

Raparperipaistos
 Pohjalle
5 dl raparperipaloja
1 dl fariinisokeria
1/2 tl stewiaa
Päälle
75 g voita tai margariinia
3/4 dl palmusokeria
2 kananmunaa
1 dl ruisjauhoja
1/2 dl vehnä- tai mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 dl kermaa
1/2 rkl kardemummaa
2 dl kaurahiutaleita, myös kookoshiutaleita voi käyttää
Voitele vuoka. Levitä pohjalle raparperipalat. Sekoita stewia fariinisokeriin ja ripottele sokeri raparperien päälle.
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää keskenään sekoitetut  jauhot, leivinjauhe ja kardemumma sekä kerma.
Sekoita taikinaan kaurahiutaleet. Nostele seos vuokaan raparperin päälle.
Paista 175-asteessa noin 15 minuuttia.
Tarjoa  jäätelön tai kermavaahdon kera.