torstai 31. tammikuuta 2013

Punajuuripaistos

Punajuuresta en ole pitkään aikaan kokannut.
Tänään oli  punajuuren vuoro.
Keitin juurekset päivällä puolikypsiksi, jotta ne
ehtivät jäähtyä illan ruokakokkaukseen.
Aikomukseni oli paistaa pihvit, mutta koepaistoksen 
jälkeen en ryhtynyt siihen. Pihvit olivat sen verran murenevia,
 että niiden paistaminen olisi hidasta ja ulkonäkö vaihteleva.
Niinpä paistoin yhden ison punajuuripihvin uunissa.

Punajuuripaistos

500 g punajuurta 
1 rs (100g) mustapippuri-tilli tuorejuustoa Creme Bonjour
50 g sinihomejuustoa
1 kananmuna
ruususuolaa, meiramia, mustapippuria
3/4 dl tattarijauhoja
Keitä punajuuret puolikypsiksi. Anna jäähtyä. 
Kuori ja raasta karkeahkoksi.
Lisää raasteen joukkoon tuorejuusto, tattarijauhot ja sinihomejuustomuruste.
Sekoita ja lisää kananmuna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
Voitele matalareunainen laakea uunivuoka. Nostele punajuuriseos vuokaan.
Kypsennä kiertoilmalla 200-asteessa  noin 20 minuuttia.
Lisukesalaatissa on paprikaa, kurkkua ja sinihomejuustoa.

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Uunimunakas

Kävimme eilen syömässä lounaan intialaisessa ravintolassa.
Kuljen usein tuon ravintolan ohi ja joka kerta ajattelen, pitääpä mennä
joskus syömään ja kokemaan intialaista ruokaa.
Eilen se toteutui, pettymys oli suuri. Kaikki alkoi jo salaattipöydästä.
Vetistä punajuurta, kurkkua, tomaattia ja sitä iänikuista sitkeän nahistunutta jäävuorisalaattia.
Pelkäsin pahinta ja kun lämmin ruoka tuli, se oli käytännöllisesti katsoen lähes
syömäkelvotonta. Parasta oli lämmin vastaleivottu naanleipä.
Kana oli ylikypsää, kuivaa, kitkeräksi maustettua. Riisi "laihaa".
Ja ne aterimet, ne olivat seosmetallia, messinkiä enimmäkseen.
Joka kerta, kun haarukka kosketti makunystyröitä levisi metallinmaku suuhun.
Tähän ravintolaan ei meillä ole enää mitään asiaa. 
********
Takaisin tähän päivään.
Valmistin lounaaksi mehukkaan uunimunakkaan.

Uunimunakas 2:lle 
5 munaa
5 rkl kermaa
ruususuolaa ja mustapippuria
öljyä vuoan voitelemiseen
Sekoita ainekset ja kaada uunivuokaan.
125 g naudanlihaa kuutioina
125 g mozzarellaa pilkottuna
3 tomaattia kuutioina
kuivattua persiljaa
Lisää ainekset munamassan päälle vuokaan.
Kypsennä 180-asteessa noin 25-30 minuuttia.
 

tiistai 29. tammikuuta 2013

Linssisalaatti

Aki Wahlman kokkasi tänään K-kaupan mainoksessa linssisalaattia Waldorfin tapaan.
Innostuin salaatista, että tein lounaaksi tänään oman versioni.
Käytin niitä raaka-aineita joita kaapista löytyi.
Salaatti on siitä mukava toteuttaa, että melkeinpä kaiken voi korvata jollain
muulla ellei ole täysin ehdoton. Kauppaan en todellakaan lähde,
  vaikkapa varsiselleriä  etsimään. Toteutan usein salaatit oman kaappini mukaan.

Linssisalaatti
Ensin kannattaa huuhdella ja keittää linssit jäähtymään.
Salaattina italialainen mix - rucola, salanova ja keräsalaatti.
pala purjoa suikaleina
kesäkurpitsaa kuutioina
neitsytoliiviöjyä ja ripaus ruusuuolaa - sekoitus.
Salaatinkastike, kermaviiliä, limenmehua, ripaus sokeria, paprikaa 
ja kuivattua persiljaa.
Ripottele kastiketta mukaan, kun kasaat salaattia.
Väliin ja päälle jäähtyneet linssit.
Päälle omenakuutioita ja tomaattilohkoja.
Salaatinkastiketta voi ripotella vielä annoslautasellekin.
Tämä salaatti sopii ateriaksi, linssit tekevät siitä täyteläisen.  

maanantai 28. tammikuuta 2013

Ranskalainen sipulikeitto

Sipulikeiton keitin tänään, en ole tätä muistaakseni ennen keittänytkään.
Ohje on Eero Mäkelän ja luin ohjeen Kotilieden sivuilta.
Yllättävää kuinka sipuli makeutuu kypsyessään, 
keitto oli pehmeää ja maukasta. 
Lihaliemi keittoon syntyi lauantaina lihaa kypsytettäessä.

Ranskalainen sipulikeitto

600 g sipulia viipaleina
1-2 rkl voita
ripaus vehnäjauhoja
1 l lihalientä tai vettä tai kanalientä
1 pieni valkosipulinkynsi
timjamia
1 laakerinlehti
patonkia tmv
emmentaljuustoa 
Kuumenna viipaloidut sipulit sellaisenaan ilman rasvaa kuivassa,
 laakeassa kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes niihin alkaa tulla hiukan väriä.
Lisää voita ja aavistus vehnäjauhoja ja kääntele nämä
sipuleiden joukkoon. Lisää lientä ja mausteeksi murskattu valkosipulinkynsi,
timjamia ja laakerinlehti. Keitä kannen alla 45 minuuttia.
Kuumenna uuni 250-300-asteiseksi tai mieluiten grilli.
Viipaloi patonki ja paahda palaset korppumaisen rapeiksi.
Annostele keitto liemikuppeihin, nosta keittoon muutama 
patonkiviipale ja ripottele pinnalle runsaasti juustoraastetta.
Kuorruta kuumassa uunissa tai grillissä, kunnes juusto saa kauniin värin.
Tarjoa keitto höyryävän kuumana saman tien.
Tein alkuperäisestä ohjeesta poiketen 8 dl keiton,
suhteutin ohjeen määrät käyttämääni nestemäärään.

sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Omenakakku - Salaatti lihalisukkeella

Tänään syötiin ateriana vain lounas ja sen jälkeen kyläiltiin.
Eilistä haudutettua lihaa käytin salaattiin ja sain sopivan lounaan.
Naudanlapa oli mureaa ja maukasta salaatissa.
Aamulla valmistin helpon omenakakun, se oli sopivasti jäähtynyt
lounaan jälkiruuaksi. Ohje on  MTV3-Makuja-sivulta.  
Sain omenakakkua syödessäni hyvän idean omenakakuksi, jossa on pohjana
myös leipää. Toteutan sen jossain vaiheessa.
Itsetekemääni omenasosetta on  pakasteessa yllin kyllin vielä.

Omenakakku
4 dl murennettua hapanimelää vuokaleipää
150 g voita + voiteluun
2 omenaa
3 dl kevyesti sokeroitua omenasosetta
Kuumenna uuni 200-asteeseen. Voitele vuoka tai paistinpannu.
Paista leivänmurut pienissä erissä 100 grammassa voita. Raasta omenat karkeaksi.
Painele puolet leivänmurusista vuokaan. Levitä päälle omenasose ja raastetut omenat.
 Painele loput leivänmurut päälle tasaiseksi kerrokseksi. Pane loppu voi nokareina
kakun päälle. Paista omenakakkua uunissa puoli tuntia.
Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.Tai ilman niitä.

Salaatti lihalisukkeella
Salaatit ovat mieliruokaani.
Tässä salaatissa on,
kolmen salaatin sekoitus - rucola, salanova ja kerä.
purjosipulia, kurkkua, höyrytettyä kukkakaalia, paprikaa
ylikypsää naudanlapaa paloiteltuna
tomaattia, kastikkeena oliiviöljy-sitruunakastike.
 

lauantai 26. tammikuuta 2013

Ylikypsää naudankylkeä uunijuureksilla - Mysliomenapaistos

Kypsytin tunteja alhaisessa uunin lämmössä
naudankylkeä ja -lapaa. Tarkoituksena on syödä lapaosuus huomenna.
Näiden halpojen  ja luuta sisältävien palojen kilohinta on 
noin puolet paistilihan hinnasta.  
Hauduttamalla tulee hyvää ja luu antaa vielä oman makulisänsä liemeen.
Lisukkeeksi kypsyivät uunijuurekset  ja höyrytin kukkaalipuolikkaan.
Mysliomenapaistos jälkiruuoaksi syntyi hetken mielijohteesta. 
Uuni oli valmiiksi lämmin, joten samoilla sähköillä mentiin.

Haudutettua naudankylkeä
Uunijuurekset
Höyrytetty kukkakaali

n 600 g naudankylkeä luineen kahtena palana
n 600 g naudanlapaa luineen
3 sipulia, 4 valkosipulinkynttä
12 mustapippuria, 5 laakerinlehteä, meksikonmaustesekoitusta
ruususuolaa ja voita ruskistamiseen
kasvislientä
Ruskista kevyesti lihapalat paahtuneessa voissa, lisää pannulle valkosipulin kynnet.
Nosta lihapalat  kattilaan.Mausta suolalla ja lisää muut mausteet
sekä lohkotut kuoritut sipulit.
Kiehauta pannulla kasvisliemi ja kaada lihojen päälle. Lihat saavat juuri ja juuri peittyä.
Laita kansi päälle ja aloita hauduttaminen 150-asteessa, alenna lämpöä
tunnin kuluttua 120-asteeseen. Hauduta noin 4 tuntia.
Uunijuurekset
Kuori ja suikaloi juuriselleriä, palsternakkaa ja porkkanaa.
Sekoita mausteliemi oliiviöljyä, hunajaa, sitruunaa, suolaa, mustapippuria.
Kaada mausteliemi juureksille, sekoita ja nosta uunivuokaan.
Ripottele pinnalle paprikaa.
Kypsennä kiertoilmalla 200-asteessa noin 15 minuuttia.
Kukkakaalikukinnot höyrytin mikrossa mausteena vain ruususuolaa.
Kastike
Siivilöin lihan kypsennyslientä kattilaan. Suurustin maissitärkkelyksellä.
Tarkistin, että maku oli sopiva. Lopuksi tilkka kermaa.

Mysliomenapaistos
Kuori ja lohko omena uunivuokaan. Ripota päälle kanelia.
Sekoita hedelmämysliä voisulaan. Nostele omenoille.
Kypsennä 200-asteessa noin 15 minuuttia.
Tarjoa jäätelön kanssa.
Hyvää kannattaa kokeilla.

perjantai 25. tammikuuta 2013

Avokadosalaatti

Salaattia tänään. Salaatit ovat niin hyviä, että niitä ei voi tehdä liian usein.
Tämänpäiväinen salaatti oli erinomaisen hyvää.

Avokadosalaatti

Frisee- ja vuonankaalisalaattia
pala purjon valkoista osaa suikaleina
pala kurkkua kuutioina
suippopaprikaa suikaleina
avokadoa suikaleina
fetajuustoa paloina
saksanpähkinärouhetta
kastike; neitsytoliiviöljy, puristettu sitruunamehu, ruususuola ja sokeri

 

torstai 24. tammikuuta 2013

Lämmin salaatti entrecoteepihvillä

Entrecoteepihvit ovat minulle parhaasta päästä.
Valmistin pihveille lämpimän salaatin.
Oikeastaan puoliksi lämpimän, sillä vuonankaalisalaatti oli kylmää samoin feta.
Palsternakka ja kesäkurpitsa taas kypsennettyjä ja lämpimiä.

Lämmin salaatti ja entrecoteepihvit  

Aloita salaatin valmistamisella.
Kuori ja leikkaa viipaleiksi palsternakka.
Huuhtele pala kesäkurpitsaa ja leikkaa viipaleiksi.
Aseta kiertoilmauuni 200-asteeseen.
Ripottele kesäkurpitsaviipaleille oliiviöljyä ja ruususuolaa.
Laita palsternakka- ja kesäkurpitsaviipaleet matalareunaiseen uunivuokaan.
Paahda kunnes ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
Paahda pannulla auringonkukansiemenet.
Huuhtele vuonankaali, kuutioi feta.
Laita salaatti tarjoiluvatiin, sekoita mukaan oliiviöljy-sitruunakastike.
Lisää muut ainekset ja lopuksi siemenet,
Ota pihvit huoneenlämpöön puoleksi tunniksi ennen paistamista.
Nuiji ja mausta pihvit mustapippurilla ja ruususuolalla.
Kuumenna voinokare pannulla paahteiseksi.
Paista ohuehkot pihvit kypsiksi, noin 2 minuuttia per puoli.

 

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Juustoinen kasviskaalilaatikko

Tämä vaikuttaa vähän kaaliviikolta. Mutta ei ole ollenkaan pahitteeksi. 
Suklaata, kinkkua ja muuta kaloripitoista on tullut syötyä jopa ahmittua 
joulun tienoosta tammikuun puoleen väliin saakka.
Kaali ja kasvikset saavat nyt tehdä tehtävänsä ja olla osana 
ruokapöydässämme. Tietysti myös ainaisena vieraana,
jotta herkuttelu pysyy kohtuudessa.
Siispä kasvisversiota tänään kaalista ja porkkanoista.

Juustoinen kasviskaalilaatikko

700 g valkokaalia suikaleina
6 porkkanaa keskikokoa karkeana raasteena
2 sipulia silputtuna
puolikkaat keltaista ja punaista paprikaa suikaleina
50 g voita
2 dl  riisiä  keitettynä
2 rkl tummaa siirappia
2 tl ruususuolaa
mustapippuria, meiramia
5 dl kasvislientä
3-4 dl juustoraastetta 
Sulata voi kasarissa, lisää silputut sipulit, paprikasuikaleet ja porkkanaraaste.
Lisää suikaloitu kaali ja mausteet. Hauduta  15 minuuttia.
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
Sekoita kaaliseos, riisi ja siirappi. 
Nostele vuokaan vuorotellen kaaliseosta ja juustoraastetta.
Kaada päälle kasvisliemi. Levitä pinnalle juustoraastekerros.
Kypsennä 175-asteessa noin 45 minuuttia.  
 

tiistai 22. tammikuuta 2013

Aamiainen, lounas ja päivällinen

Aloitan päivän turkkilaisella jogurtilla.
mukana marjoja ja hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä.
Tänään  lisäsin mukaan kuoritun päärynän lohkoja, turkkilaista jogurttia, 
saksanpähkinöitä murskattuna ja punaisia viinimarjoja.
Tällä mennään lounaaseen, se syödään noin klo 13.00.
Tänään lounaalla syötiin eilistä kukkakaali-palsternakkakeittoa.

Pannukakkua sienillä ja mustikoilla
3 kananmunaa ja yksi keltuainen
2 rkl ruokokidesokeria
6 dl maitoa
1/2 prk maitorahkaa
reilu tl ruususuolaa
4 dl tattarijauhoja
1 dl jytte jauhoja gluteeniton
2 tl psylliumia
50 g sulatettua voita

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää maito ja rahka.
Sekoita kuivat aineet ja suola ja lisää munamaitoseokseen.
Lisää lopuksi voisula. Anna taikinan vetäytyä 15 min.
Paista uunin 200-asteessa.
Sienimuhennos
Sulata pakastetut kangasrouskut  huoneenlämmössä. Siivilöi neste pois.
Silppua sipuli ja kuullota voissa pannulla, lisää sienisilppu ja jatka kuullottamista.
Lisää 2 rkl kermaa ja mausta suolalla.
Jälkiruokana pannukakkua ja fariinisokerilla makeutettuja mustikoita.
  

maanantai 21. tammikuuta 2013

Kukkakaali-palsternakkakeitto - Suomalaista voimaruokaa

Tänään lenkkeilin postiin hakemaan keittokirjaa.. Sen voitin Leena Lumen
arvonnassa. Olin  innoissani juuri tästä kirjasta. 
Suomalaista voimaruokaa, reseptit Virpi Kurjenlento, kuvat Sami Repo.
Jo selailussa tuli esille kirjan sanoma. Suomalaisen luonnon raaka-aineet, 
maalta ja vesistöistä, ovat ruuan voimaa, luonnonmukaisina ja perinteisesti.
Kunhan kevät koittaa ja ensimmäiset voikukat ja poimulehdet ovat poimittavissa,
saatte lukea täältä mitä olen niistä loihtinut, ehkä salaattia  yllä olevan ohjeen mukaan.
Sitä ennen teen marjamämmiä puolukoista, uunijuureksia ja vastuujauhoja ja siemenleipää.
Kirjan koko reseptiikka tulee keittiössäni  kokeiltua ja niistä kerron täällä.

Tänään oli keittopäivä. Pehmeän samettinen kukkakaali-palsternakkakeitto
maistui pakkaspäivänä hyvältä ruisnäkkärin kera.
Tämä keitto ei ole yllä olevasta kirjasta vaikka sopisi se sinnekin.

Kukkakaali-palsternakkakeitto
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
ripaus chiliä, 2 tl juustokuminaa, 1 tl korianteria, 1 tl kurkumaa
8 dl kasvislientä
1 prk kookosmaitoa
n 350 g palsternakkaa kuorittuna ja viipaloituna
n. 350 g kukkakaalia huuhdeltuna kukinnoiksi leikattuna
2 tl ruususuolaa ja mustapippuria rouhittuna
2-3 rkl sitruunan mehua
suurustamiseen 3 rkl maissitärkkelystä
tuoretta persiljaa
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulisilput ja kuullota 4 minuuttia.
 Lisää mausteet chili, juustokumina, korianteri ja kurkuma, jatka kuullottamista.
Kaada kattilaan kasvisliemi ja kookosmaito ja lisää palsternakkakiekot ja 
kukkakaalikukinnot. Kiehauta ja alenna lämpöä. 
Anna kiehua hiljakseen kannen alla n 15 minuuttia.
Kun kasvikset ovat kypsiä. Siirrä sivuun osa kukkakaalikukinnoista.
Soseuta keitto, mausta suolalla, sitruunamehulla ja mustapippurilla.
Sekoita maissitärkkelys tilkkaan kylmää vettä ja vispaa se keittoon.
Nosta sivuun otetut kukkakaalikukinnot keittoon.
Anna kiehahtaa. Tarkista maku. ripottele keiton pinnalle persiljaa


sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Hirvenlihakaalikääryleet - Uunuomenat

Tänään tein kaalikääryleitä. Vaikka varhaiskaalit ovat jo jämäköitä talvikaalia,
uskalsin kokeilla kääryleiden tekoa. Kääryleet syntyivät ihan hyvin..
Yllätyin positiivisesti kääryleiden sisällöstä. Täytteen koostumus oli
erittäin maukas ja mehevä. Kokeilen tätä ohjetta jossain 
vaiheessa naudan ja lampaanlihan kanssa.
Riisin kypsensi lisukkeeksi, sitä ei tullut täytteeseen.
Kaalia silppusin myös salaatiksi.
Kypsensin vielä uuninlämmössä uuniomenat jälkkäriksi.

Hirvenlihakaalikääryleet

n 10 kpl keräkaalin lehtiä
ruususuolaa ja vettä
Irrota kerän pari ulointa poisheitettäväksi.
Irrota varovasti kaalista lehdet, puolita ja leikkaa kova kanta pois.
Laita kaalinlehdet kattilaan lisää vettä, lehdet saavat nipin napin peittyä.
Lisää suola ja kiehauta kannen alla keskilämmöllä noin 10 minuuttia. 
Säästä keitinliemi. Jäähdytä.
600 g hirvenjauhelihaa
2 tl suolaa
1 rkl kuivattua timjamia ja rosmariinia
4 valkosipulinkynttä raastettuna
1 iso sipuli pieniksi silputtuna
mustapippurirouhetta
2 dl juustoraastetta (käytin emmentalia)
kaalin keitinlientä
tummaa siirappia
Sekoita jauheliha, sipulit, mausteet ja juustoraaste tasaiseksi.
Leikkaa jäähtyneistä kaalinlehdistä  palaset.
Aseta jauhelihatäyte kaalinlehtipalalle, kääri rullalle.
Siistin rullien päät, en taitellut. Massa on kiinteää eikä valu.
Voitele rypsiöljyllä uunivuoka ja nostele kääryleet tiiviiseen riviin vuokaan.
Lisää keitinlientä vuokaan, ei liikaa sen ei tarvitse peittää kääryleitä.
Lopuksi lisää  nauhana siirappia kääryleille.
Kypsennä 200-asteessa noin 40 minuuttia.
Keitä riisi . Sekoita salaatiksi ohueksi suikaloitua kaalia, puolukoita. 
Makeutin puolukat lisäämällä hieman makeaa mansikkahilloa. 
Päälle persiljaa.

Uuniomenat
Pese omenat. Poista omenaporalla siemenkota. 
Lisää porattuun reikään. kanelia, vaniljasokeria, mantelirouhetta, ruokosokeria ja voita.
Kypsennä omenat omissa kulhoissaan (kuvassa) 200-asteessa, kunnes ovat pehmeitä.
Anna jäähtyä haaleiksi.
Vatkaa kerma ja jogurtti löysäksi vaahdoksi. Nauti.
Omenat juuri uunista tulleina.

lauantai 19. tammikuuta 2013

Pähkinäinen pinaattimunakas

Nyt on menossa sianlihatauko eli aika jälkeen joulukinkun.
Siksipä tänään syötiin munakkaat. Babypinaatit näyttivät raikkailta
kaupan hyllyllä, ostin rasiallisen. Pinaatti ja kananmuna
sopivat hyvin yhteen. Munakas tuli nyt ensimmäiseksi mieleen.
Lisäsin mukaan pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä
Suklaa ei ole kiellettyä, uskottelin itselleni,
kun avasin Paradis-laatikon. Ihanaa jälkiruokaa, suosittelen.
Suosittelen myös pinaattimunakasta.
Meillä kumpikin syöjä paistoi samoista raaka-aineista omat versionsa.
Ylin on minun, ei aivan osunut lautasen keskelle. Päädyin avonaiseen versioon.
Alimman, kolmen munan munakkaan, paistoi mies konservatiiviseen tyyliinsä.
Näyttää herkullisemmalta ja muhkeammalta.
Hän valitsi myös perinteikkään lautasen. Maku on molemmissa sama   

Pähkinäinen pinaattimunakas yhdelle
n 60 gr babypinaattia
4 rkl kuorittuja maapähkinöitä murskattuna
3 rkl auringonkukansiemeniä paahdettuna
1/2  punasipulia silputtuna
2 kananmunaa
2 rkl kermaa
ruususuolaa
rypsiöljyä
Huuhtele ja kuivaa pinaatit ja leikkaa rouheasti paloiksi.
Murskaa pähkinät ja paahda auringonkukan siemenet.
Silppua punasipuli
Sekoita munat ja kerma, mausta suolalla.
Levitä pannulle rypsiöljyä ja kuumenna.
Kaada munamassa pannulle ja levitä lastalla.
Lisää sipulisilppu ja anna kypsyä muutama minuutti kuumalla pannulla.
Lisää pinaattirouhe, pähkinät ja auringonkukansiemenet, kypsyttele muutama minuutti.
Alenna lämpö , nosta päälle kansi ja anna kypsyä kannen alla sopivaksi.
Kolmen munan pinaattimunakas taitettuna.
Hetken kuluttua lähdemme illastamaan ystävien luokse.

perjantai 18. tammikuuta 2013

Kalkkunapihvit riisillä ja kasviksilla

Kalkkunansisäfileeleikkeet sujahtivat tänään ostoskoriini.
Toivoisin kovasti, että broilerin lisäksi löytäisin kalkkunaa, ankkaa
viiriäisiä ja villilintuja kaupan tiskiltä.
Muistelen aikaa, jota vietin enoni luona. Hän metsästi
lintuja, kuten teeriä, metsoja, pyy-lintuja, erilaisia vesilintuja.
Nyt lienevät metsästyssaaliit lintujen osalta aika vähäisiä myyntiä ajatellen.
Ravintolat kai ostavat kaiken sen, mikä myyntiin riittää.
Tänään söimme kalkkunaa, kasarissa kypsennettyjä kasviksia  ja jasmineriisiä.

Kalkkunapihvit, kasvikset ja riisi

n 500 g kalkkunan fileepihvejä
2 rkl rypsiöljyä
3 tl mausteseosta ( korianteri, kumina,inkivääri,chili,mustapippuri jne) 
currya ja 1 tl suolaa
Kasvikset kasarissa
1 punasipuli lohkoina
4 porkkanaa lantteina
pala purjoa suikaleina
1 omena viipaleina
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
mustapippuria ja ripaus suolaa
Kastike
2 dl turkkilaista jogurttia
paprikaa, mustapippuria, sokeria, suolaa

Sekoita öljy ja mausteet. Levitä seos pihvien pintaan.
Anna maustua 15 minuuttia. Paista pihvit keskilämmöllä pannulla.
Kuori sipuli, porkkanat ja omena, pilko .
Huuhtele purjo ja leikkaa paloiksi.
Kuumenna öljy ja hunaja kasarissa. Lisää kasvikset, kypsennä keskilämmöllä, 
sekoita välillä.  Mausta. 
Sekoita kastikkeen ainekset sekaisin.
Kypsennä jasmineriisi   pakkauksen ohjeen mukaan. 

torstai 17. tammikuuta 2013

Juustotorttu vadelmakastikkeella, Päärynätortut,Tomaatti-metwurstipiiras

Tänään  ja eilen leivoin sekä makeaa että suolaista.
Pieni juustotorttu vadelmakastikkeella  syntyi näppärästi.
Pohjataikina oli rahkalla kevennetty voitaikina.
Täytteen pääaines oli philadelphiajuusto, lisäsin sitruunamehua
 ja  sokerina tomusokeria.
Päärynätortut  syntyivät Myllyn Paras voitaikinasta ja tuoreista päärynöistä.
Metwurstipiiras syntyi samalla ohjeella kuin aikaisemmin tekemäni kinkkupiiras.
Metwurstipiiras oli suosittu, sitä santsattiin.

Päärynätortut
Puolita valmiit voitaikinalevyt neliöiksi.
Voitele reunat kananmunalla. Paina keskiöön esim lasilla pyöreä rengas.
Kuori päärynät, poista siemenkota. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Aseta keskiöön päärynäviipaleita 4-5. Ripottele pinnalle kanelia,
mantelimurskaa ja 1 tl ruokosokeria.
Paista 225-asteessa keskitasolla 15 minuuttia.

Juustotorttu vadelmakastikkeella
Pohja
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
vajaa tl leivinjauhetta
1/2 prk maitorahkaa
Nypi voi ja jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen, tasaiseksi.
Lisää maitorahka ja sekoita. Pyöritä palloksi ja nosta
kelmuun käärittynä jääkaappiin hetkeksi.
Täyte
200 g philadelpiajuustoa
4 rkl kermaviiliä
3 rkl tomusokeria
4 rkl sitruunamehua
2 kanamunaa
Sekoita ainekset tasaiseksi. 
Painele taikina irtopohjavuokaan, pohjalla leivinpaperi.
Pistele haarukalla pohjaan reikiä.
Kaada päälle täyte. Paista 200-asteessa 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
Vadelmakastike
2 dl vadelmia
4 rkl hillosokeria
3 rkl sitruunamehua
Keitä muutama minuutti.
Painele siivilän läpi. Tarjoa jäähtyneenä.

Tomaatti-metwurstipiiras
Tämä piiras syntyi aiemmin tekemäni kinkkupiiraan ohjeella.
Kinkun tilalle ohuina suikaleina 100 g metwurstia.
Tässä käytin runsaskuituisia Vaasan Taika täysjyväruisleipäviipaleita.

keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Juusto-paprikasalaatti

Pitkästä aikaa korvasin illallisen salaatilla.
Pitäisiköhän vielä ennen nukkumaanmenoa
ottaa jääkaapista jotain pientä purtavaa.
Salaatissa oli kyllä proteiinia ja hiilihydraatteja,
mutta ehkä ei riittävästi. Juustoa ja omena, se sopisi syötäväksi vielä.

Juustopaprikasalaatti 
Olen ottanut tavakseni, että lisään salaattikulhon pohjalle kastikeainekset.
Tähän salaattiin neitsytoliiviöljyä, tuoretta sitruunamehua puristettuna, ripaus sokeria.
Sekoitan kastikkeen. Lisään kulhoon huuhdellut ja revityt salaatinlehdet ja 
pyöräytän niitä kastikkeessa. Sen jälkeen lisään viipaloidut kurkut ja suikaloidun paprikan.
Vielä pirskotan päälle öljyä ja sitruunamehua ja sekoitan sevyesti.
Lopuksi kuutioitua juustoa, nyt se oli emmentalia. 
Paahdoin kuitupitoista 100%:sta ruisleipää pannulla ja lisäsin ne lopuksi salaattiin.
Yksinkertainen ja maukas arkisalaatti. 
Pitihän minun muutakin laittaa, mutta se jäi. 
Paistoin pienen juustokakun uunissa huomisia vieraita varten. Siitä huomenna.
 

tiistai 15. tammikuuta 2013

Hirvenlihakeitto - Haastettuna

Keittoa, mutta ei kuitenkaan aivan jokapäiväistä.
Olen kertonutkin, että sain ennen joulua.hirvenlihaa
Tänään toteutin hirvenlihakeiton. Ja että oli hyvää.
Tavallisista keittoaineksista tehty, mutta se hirvenliha sen teki.

Hirvenlihakeitto
400 g jauhettua hirvenlihaa ja voita



ruususuolaa, maustepippuria, paprikaa jauheena
600-700 g perunoita lohkoina
7 dl kasvislientä
1 ps keittojuureksia
3 rkl tomaattisosetta
Kuori ja lohko perunat, Jäätä ne kylmään veteen odottamaan.
Kuumenna voi pannulla paahteiseksi. Lisää jauheliha ja ruskista.
Lisää mausteet  ja anna niiden vetäytyä jauhelihaan.
Valuta perunalohkot hyvin. Nosta kattilaan ja kaada päälle kasvisliemi.
Keitä kymmenisen minuuttia keskilämmöllä. Lisää keittojuurekset ja tomaattisose.
Anna kiehua kypsäksi.   Tarkista maku. Nauti ruisleivän kanssa.

*********
Sain d-malli-blogista haasteen vastata 11 kysymykseen.
Ja tehtävänä on laatia 11 uutta kysymystä 11:lle haastetulle.
Haastetta kerrakseen, mutta mielelläni vastaan. Tosin en osaa nimetä niitä 11
teidän blogiani lukevien joukosta, joten ottakaa haaste ja linkittäkää tänne, kun vastatte.


1. Jos olisi kukka, mikä kukka olisit?
Olisin tummanlila orvokki.
2. Milloin viimeksi olit matkoilla?
Pidemmällä matkalla Menorcalla olin  toukokuussa 2012.
3. Mihin haluaisit matkustaa seuraavaksi?
Sardiinia  ja Sisilia kiehtovat tällä hetkellä.
4. Asuuko sinussa keräilijä - mitä keräilet?
Minussa asuu pieni keräilijä. Kerään satunnaisesti 1950-60-luvun lasitavaraa.
5. Oletko urheilullinen vai enempi sohvaperuna?
Vaikka olen urheilusukua, en ole itse urheilija.
6. Mikä kädentaidon harrastaminen on sinua lähinnä?
Valokuvaus ja askartelu.
7. Minkä unelmasi olet toteuttanut?


Olen käynyt New Yorkissa, se oli enemmän kuin unelmani.
8. Mitä väriä elämässäsi esiintyy muodossa tai toisessa eniten?
Pakko tunnustaa, että musta ja harmaa pukeutumisessa on vallalla.
9. Mikä vuodenaika saa sinut loistamaan?
Kevät, johtuneeko siitä, että olen keväällä syntynyt.
10. Kun katsot elämääsi taaksepäin, mistä tekemästäsi jutusta voit olla erityisen tyytyväinen?
Olen tyytyväinen siihen kolmioon, jonka kiersin ja palasin takaisin kotiseudulle.
11. Mikä asia tuo sinulle tänä päivänä eniten iloa?
Lapset ja lastenlapset.

11 kysymystä mahdollisille vastaajille.

1. Mikä on tärkein työväline keittiössäsi ?
2. Mitä suolaa/suoloja käytät ruuanlaitossa ?
3. Mikä on mieluisin mausteesi, jota käytät eniten ?
4. Mikä on suosikkijälkiruokasi ? (voisitko postata siitä jossain vaiheessa)
5. Mikä kalaa ostat eniten tai useimmiten ?
6. Oletko käyttänyt tyrnimarjoja ja miten ?
7. Mikä on bravuurisi leivonnassa ?
8. Minkä kapistuksen/astian aiot seuraavaksi ostaa keittiöön ?
9. Mikä on rakkain ja eniten käytetty keittokirja keittiössäsi ?
10.  Kuka suomalainen julkkiskokki  on sinusta paras ?
11. Kasvatatko yrttejä ja muita raaka-aineita puutarhassa, palstalla tai kodissasi ?

Kiitos, kun otat haasteen vastaan.   

maanantai 14. tammikuuta 2013

Mungpapupata

Joulun jälkeinen aika jatkuu keittiökaappien tyhjennyksellä
Tänään otin mungpavut käsittelyyn tai oikeastaan jo eilen.
Laitoin pavut likoamaan yön yli ja tänään kypsyi papupata.
Hyvän ohjeen löysin VihreäLanka-nettisivuilta.

Mungpapupata

2 dl mungpapuja
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl inkivääriä
1 tl paprikajauhetta
2 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä raastettuna
4 dl vettä
1 tl suolaa
annoksiin sitruunaa ja paprikajauhetta
Huuhtele mungpavut  lävikössä. Liota papuja yön yli raikkaassa vedessä.
Kuori ja raasta valkosipulikynnet
Kuumenna kasarissa öljy ja kuullota juustokuminaa, 
korianterinsiemeniä ja inkivääriä.
Lisää kasariin valkosipulit ja paprikajauhe jatka kuullottamista.
Lisää valutetut pavut sekoita ja lisää vesi ja suola.
Peitä kasari kannella ja käännä lämpö minimiin.
 Anna papujen hautua kypsiksi, noin 20 minuuttia.
Lisää annoksille sitruunalohkoja ja paprikajauhetta.

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Kesäkurpitsakeitto

Jätin tänään aamiaisen väliin. Lähes joka aamu syön
turkkilaista jogurttia ja lisään päälle marjoja, mustikoita ja mansikoita
tai pähkinöitä ja siemeniä.
Siksipä keitin keiton lounaaksi vähän aikaisemmin kuin tavallista.
Etsin kaapista kesäkurpitsaa, punasipulia, kuivattua lipstikkaa.
Parikymmentä minuuttia ja keitto oli valmis.

Kesäkurpitsakeitto (2 annosta)
1/2 isoa punasipulia silputtuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
rypsiöljyä
400 g eli  1 kesäkurpitsa viipaloituna
5 dl kanalientä
kourallinen kuivattua lipstikkaa
kuivattua tilliä, mustapippurirouhetta
40 g aurajuustoa murustettuna
1/2 dl kermaa
Kuullota punasipulisilppu ja valkosipulimurske öljyssä muutama minuutti.
Lisää kesäkurpitsaviipaleet ja jatka kuullottamista viitisen minuuttia.
Lisää kanaliemi ja kuivattu lipstikka, anna kiehua kannen alla hiljakseen 15 minuuttia.
Soseuta keitto. Mausta keitto tillillä ja mustapippurilla. Tarkista maku.
Murustele joukkoon aurajuusto, seuraavalla kerralla murustelen aurajuuston keiton päälle
Juusto ei sula keittoon odotetulla tavalla.
Lisää kerma ja anna kiehahtaa.
Keitosta tuli vahva ja täyteläinen.

lauantai 12. tammikuuta 2013

Kananpojanreidet uunissa ohralisukkeella

Marinoin kananpojanreidet eilen ja tänään ne kypsensin.
Kehittelin marinointiliemen vähän sen mukaan, mitä kaapista löytyi.
Päätin tehdä lisukkeen samalla ja petasin ohrasta petin reisille.

Kananpojanreidet ohralisukkeella
800 g kananpojan reisipaloja
Marinadi
1/2 dl tummaa balsamicoa
4 rkl worcestershirekastiketta
4 rkl hunajaa juoksevaa
currya, paprikaa, juustokuminaa, chiliä
Kiehauta marinadin ainekset. Anna kiehua hetki, jotta seos saostuu.
Jäähdytä marinadi. Vedä pari viiltoa koipireiden pintaan ja nosta vuokaan.
Sivele marinadi kauttaaltaan paloihin. Ripota hieman suolaa.
Anna marinoitua seuraavaan päivään jääkaapissa folion alla.

Kuumenna uuni 200-asteeseen.
4 dl kanalientä
2 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 suippopaprika paloiteltuna
Kiehauta kanaliemi. Mittaa ohraryynit uunivuokaan.
Nosta ohrapetille reisipalat. Lisää väleihin paprikapalat.
Kaada kanaliemi vuokaan.
Kypsennä 30 minuuttia.
Tarjosin  lisäksi salaattia ja herneitä.

perjantai 11. tammikuuta 2013

Rahkalätyt marjoilla

Innostuin paistamaan rahkalätyt. Ajatus lähti MTV3 Makuja-
aamutv-lähetyksestä.  Kun rallikuski Hirvonen halusi
saada reseptin, oletin, että näiden täytyy olla hyviä.
Hyviähän ne olivat, vaikka en käyttänyt vehnäjauhoja ja lisäsin mukaan
purkin pohjalle jäänyttä smetanaa.
Olen tottunut siihen, että lättytaikinaan lisätään kaikkea sitä,
mitä on vain hitusen jäljellä. (Mitään ei kannata  heittää hukkaan).
Mansikat ja mustikat olivat loistava lisuke rahkalätyilleni,
joten eipä tarvinnut lähteä vaahterasiirappia kaupasta hakemaan.

Rahkalätyt marjoilla (luontaisesti gluteeniton)
1 prk maitorahkaa 0,3 %:sta
3 rkl smetanaa (ei ollut ap-ohjeessa)
2 kananmunaa
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
1/2 dl Jytte tummaa gluteenitonta jauhoa
2 tl psyllium-jauhetta - mitä se on ?
se on Plantago ovata-kasvin kuivatuista siemenistä valmistettua jauhetta,
gluteenittoman leivonnan apuaine, joka lisää taikinaan sitkoa.
voita paistamiseen
Sekoita kaikki ainekset taikinaksi.
Anna vetäytyä hetki. Paista voinokareessa.
Käytin lättypannua.  
Tarjoa juuri sulaneiden mansikoiden ja mustikoiden kera. 
Vehnäjauhoversiossa käytät 1/2 dl vehnäjauhoja ja 1 rkl perunahiutaleita psylliumin asemasta.

torstai 10. tammikuuta 2013

Balsamicolohi - Aurajuustoa ja piparia

Kylläpä se niin lienee, että lohta on valmistettava 
aika ajoin ja usein. Tänään valitsin norjalaista merilohta.
Fileestä pyysin leikattavaksi kahden lohipihvin verran.
En tietääkseni ole valmistanut aikaisemmin teriyakilohta,
en tosin tehnyt sitä nytkään, vaikka aikomus oli.
Eihän meillä ollut miriniä eli riisiviiniä. Ei ole koskaan ollutkaan.
Sen sijaan löytyy tummaa balsamicoa  pari vaihtoehtoa ja
yksi vaalea. Valitsin tumman balsamicon. Siksi myös otsikossa
lukee balsamicolohi. Kannattaa kokeilla, oli sen verran hyvää.
Keitin lisukkeeksi kasvisliemessä riisiä ja pyöräytin salaatin.
Piparkakut (ei itsetehtyjä) on syötävä loppuun, joten hetken mielijohteesta
tein niistä pohjan jälkiruualle, lisäsin aurajuustoa ja itsetehtyä luumuhilloa. 

Balsamicolohi
500 g  merilohta = 2 kpl fileitä
1 dl soijakastiketta
3/4 dl tummaa balsamicoa
reilu 1 rkl raastettua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
1 rkl sokeria
ripaus rypsiöljyä ja  sesaminsiemeniä
öljytilkka paistamiseen
Sekoita kattilaan sokeri, soija, balsamico, inkivääri ja valkosipuli.
Kiehauta ja anna kiehua 5 minuuttia. Jäähdytä.
Leikkaa lohi fileiksi ja laita kulhoon.
Sivele pintaan öljyä ja ripottele sesaminsiemeniä. Kaada päälle
balsamicomarinadi ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunti.
Kääntele välillä.
Kuumenna öljy pannulla. Kuivaa fileet marinadista ennen paistamista.
Paista molemmin puolin keskilämmöllä, kunnes filee on läpikypsä, mutta ei ylikypsä.
Kypsennä lisäkeriisi kasvisliemessä.
Sekoita salaatti, salaatissani oli pehmeää friseesalaattia, 
aurinkokuivattua tomaattia ja kurkkua.
Sekoitin kastikkeen salaattikulhon pohjalla, neitsytoliiviöljyä, balsamicoa ja 
aurinkokuivattuja tomaatteja. Lisää revitty salaatti ja kurkkuviipaleet.
Sekoita kastike salaattiin.

Aurajuustoa piparilla
Piparkakkua murusteena, aurajuustoa, luumuhilloa.
Syödään lusikalla.
 
 

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Kiinalaisessa ravintolassa

Viime syksynä avattiin kiinalainen ravintola melkein  naapuriimme.
Matkaa on noin sata metriä. Ajattelin, että tuonne  on mentävä
jossain vaiheessa lounaalle. Aikaa kului ja vasta tänään toteutin ajatukseni.
Ravintola oli kiinalaiseen tapaan sisustettu, viinin punaista, kullankeltaista ja vihreää.
Lounas oli suomalaiseen tapaan  itsepalvelutiskissä.
Alkusalaattina raikas kaalisalaatti, kurkkua, paprikaa.
Lämminruoka  kiinalaisittain härän (naudan)lihaa tulisesti maustettuna ja
toinen versio possua vähemmän tulista.  Rapeat kanakääryleet olivat herkkuani.
Kanapalat oli kätketty taikinakuoreen ja 
uppopaistettu kuumassa öljyssä. Näitä kokeilen joskus kotona.
Valkoista riisiä ja herkullista mm sesamilla maustettua couscousia.
Ruoka oli hyvää ja vähärasvaista. 
Kiinalainen ruoka eroaa suomalaisesta aika tavalla.
Ruoka kypsennetään wokpannussa korkeassa lämpötilassa nopeasti.
Peruna lienee aika harvinaista, sen sijaan riisi, kasvikset, sienet
kuuluvat kiinalaiseen keittiöön. 
Kaunis seinävalaisin. 
  

tiistai 8. tammikuuta 2013

Mustajuurikeitto

Keitot ovat juuri nyt sopivan keveitä.
Valikoimaa ja vaihtoehtoja löytyy yllin kyllin.
Oikeastaan melkein mistä tahansa juureksesta, hedelmästä, vihanneksesta
voi kehitellä keiton. Toki mukaan tarvitaan muutakin
kuin vain mustajuurta, esimerkkinä mainitakseni.
Tänään kuorin mustajuuret ja upotin ne heti
sitruunaveteen, että eivät mustuisi.
Silppusin keittoon kaksi isoa sipulia.
Voin kertoa teille, joilla on ennakkoluuloa sipulin tai sen maun
suhteen, ei hätää sipulin makua tuskin edes erotatte keitosta.
Mustajuuri on voikukan sukulainen ja sisältää runsaasti rautaa.
Odotetaanpa siis toukokuuta, jolloin voikukat ilmestyvät. 
Kaivetaan juuret esiin ja keitetään voikukkajuurikeittoa.

Mustajuurikeitto 
500 g mustajuuria
vettä ja sitruunamehua
2 isoa sipulia silputtuna
rypsiöljyä
8 dl vettä + kasvisliemifondipala
100 g Koskenlaskija juustoa naturel,  maustetutkin sopivat
1 tl sisilialaista yrttimaustetta tmv
rouhaisut mustapippuria
suurusteeksi 2 rkl maissitärkkelystä vesitilkkaan sekoitettuna
päälle persiljaa

Pese multa mustajuurista pois. Kuori juoksevan veden alla.
Laita sitruunalla maustettuun  veteen tummumisen estämiseksi.
Hienonna sipulit ja kuullota rypsiöljyssä kattilassa.
Lisää kasvisliemi. Leikkaa mustajuuret lanteiksi ja 
lisää kuumaan liemeen. Lisää paloiteltu sulatejuusto ja mausteet.
Keitä kannella peitettynä noin 20 minuuttia.
Sekoita maissitärkkelys vesitilkkaan. Lisää seos kattilaan koko ajan sekoittaen.
Anna keiton kiehua pari minuuttia.  Tarkista maku.
Lisää annoksille persiljaa, joka sopii todella hyvin keiton makuihin.

maanantai 7. tammikuuta 2013

Hernekeitto - Mustikkajogurtti

Viimeiset rippeet kinkusta upposivat hernekeittoon.
Keitin keiton lauantaina ja tänään siitä syötiin loput.
Hernekeittoahan sopii valmistaa isompi annos, herneitähän liotellaan pitkään.
Kinkun määrä myös ratkaisee keiton määrän. 
Näillä perusteilla keittoa syntyi kahdelle päivälle.
Ostin possunkylkeä, jota ruskistin rapeaksi pannulla.
Pekoni sopi hyvin keiton päälle.
Punainen tuore ja hieman makea paprika oli raikas lisä keittoon.

Hernekeitto  
2 l vettä
5 dl herneitä
2tl suolaa
400 g luutonta (joulu)kinkkua
1 luomulihaliemikuutio
1 tl meiramia, vajaa tl timjamia, 1 tl mustapippuria
1 punainen paprika
150 g possun kylkeä
Huuhtelöe herneet ja laita ne yöksi likoon suolalla maustettuun veteen.
Laita herneet kiehumaan liotusveteensä.
Paloittele kinkku ja lisää se keittoon  kypsymisen puolivälissä.
Anna kiehua noin 2 tuntia. Keitto on kypsää, kun herneet hieman soseutuvat.
Mausta keitto lihaliemitiivisteellä, timjamilla, meiramilla ja mustapippurilla.
Poista paprikasta kanta ja siemenet. Pilko paprika pieniksi kuutioiksi.
Lisää kuutiot keittoon. Kiehauta keitto ja tarkista maku.
Leikkaa possunkylki pieniksi suikaleiksi. Ruskista pannulla rapeiksi.
Nosta talouspaperille valumaan.  Lisää keittoannoksille.

Mustikkajogurtti hapankorpulla

Kuten me kaikki tiedämme, mustikka on hyvin terveellistä jopa superfoodia.
Mustikoissa on A-, B- ja C-vitamiinia, magnesiumia ja kalsiumia,
mangaania, kuituja, flavonoideja ja sakkaroideja.
Näillä on terveysvaikutuksia. Ne pienentävät sydän- ja verisuonisairauksien,
silmäsairauksien ja syövän riskejä..
Antioksidantit vähentävät tulehduksia.
**
Nautimme tätä extemporeena valmistamaani mustikkajogurttia illallisena.
Se syntyi näin. Murustele pari hapankorppua annoskulhon pohjalle.
Nostele desi pakastemustikoita sulamaan murusteen päälle.
Lisää pari rkl fariinisokeria. Kun mustikat ovat sulaneet, sekoita.
Lopuksi lisää turkkilaista jogurttia 1 1/2 dl ja sekoita jälleen.
Nauti niin huomaat, että yksinkertainen sörsseli on erittäin hyvää. 
Antioksidantit vähentävät tulehduksia