keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Kyssäkaaligratiini

Tänään valmistin herkullisen kyssäkaaligratiinin.
Lueskelin Wikipedian sivuilta, mitä kyssäkaalista kerrotaan.

Kyssäkaali eli kaalirapi on kaalin muunnos, joka on yleinen viljelykasvi 
Etelä- ja Keski-Euroopassa. Suomessa  sitä viljellään vielä vähän.
100 grammaa kyssäkaalia sisältää 90 grammaa vettä, 4,2 grammaa hiilihydraatteja sekä vitamiineista erityisesti C-vitamiinia, jota voi olla kyssäkaalissa jopa 60 mg. Tämä vastaa 80 prosenttia aikuisen päivittäisestä saantisuosituksesta. Edellisten lisäksi 100 grammassa kyssäkaalia on useita hivenaineita, kuten 320 mg kaliumia (10 % päivän saantisuosituksesta). Kyssäkaalin proteiinipitoisuus on varsin pieni – 100 grammassa kyssäkaalia on proteiinia vain 0,5 grammaa.

 Ei ollenkaan huono vaihtoehto perunalle. Pidän kyssäkaalin mausta, se on miedompi kuin 
esimerkiksi valkokaalin ja on myös mehukkaampi.

Kyssäkaaligratiini
1 kpl noin 400-500g  kyssäkaali
25 g voita
1 1/2 dl kuohokermaa
muskottipähkinää, mustapippurirouhetta, suolaa
juustoraastetta (käytin pecorinoa ja emmentalia)
Kuori ja kuutioi kyssäkaali. Sulata voi kuumaksi ja kuullota siinä
kyssäkaalikuutioita 3-4 minuuttia. Sekoita joukkoon kerma.
Anna kiehua liedellä noin 10-15 minuuttia, kunnes kaali on kypsää. 
Mausta kaaliseos vähän ennen kypsennyksen loppumista.
Kaada seos gratiinivuokaan.  Lisää pinnalle juustoraaste. 
Gratinoi   uunin grillivastuksien alla 250-asteessa,
kunnes juusto on saanut kauniin värin.
Tarjosin gratiinin kera härän ulkofilepihviä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.