torstai 29. toukokuuta 2014

Maitohorsmaa sitruunavoikastikkeella

 Tänään kävin metsässä, sää oli otollisen aurinkoinen. Nyt sataa jo vettä.
Pääasiana oli poimia kuusenkerkkiä siirappia varten. Metsä oli omani, joten
lupapuoli oli kunnossa. Poimin 2 1/2 litraa kuusenkerkkiä. Lisäksi tarjolla oli hyvännäköistä 
nuorta maitohorsmaa, joten sitäkin taitoin mukaan aterian verran. Mukana ollut siskoni löysi
korvasieniä kolme kappaletta. Enempää ei löytynyt vaikka etsimme sopivista paikoista.
Laitoin maitohorsmat vesikannuun odottelemaan h-hetkeä.
Etsin sopivan ohjeen, sillä en ole ennen tehnyt parsan tyyliin horsmaa.
Tein Sami Tallbergin reseptin mukaan hieman mukaellen. 
 Maitohorsman ulkonäkö kypsennettynä oli pettymys.
Luulin, että se näyttää raikkaammalta, Maku oli ihan ok ja suuri plussa kastikkeesta
 Huuhtele kevyesti maitohorsmat. Leikkaa varrenpäistä kova osuus pois.
 Olisin saanut leikata enemmän, mutta jätin lautasen reunalle syöntivaiheessa kovat osuudet.
 Riivin jonkun verran lehtiä pois ja käytin niitä salaattiin. 
 Höyrytin horsmat suolalla maustetussa vesitilkassa noin minuutin verran.  
Valutin ja nostin voi-sitruunakastikkeeseen ja pyörittelin siinä varsia.
Päälle ripaus ruususuolaa ja mustapippuria.

Voi-sitruunakastike
75 g voita
2 valkosipulinkynttä
lipstikkaa kolme lehteä eli lehtiruusuke
1/2 sitruunan mehu
Laita voi pannulle ja anna sen sulaa kuohuvaksi. Lisää murskatut valkosipulikynnet
ja lipstikka. Anna voin kiehua, että neste haihtuu ja voi ruskistuu.
Purista sitruunamehu voisulaan. Anna tekeytyä 5 minuuttia. Siivilöi.

Sekoitin vielä salaatin, jossa on friseetä, huuhdeltuja maitohorsmanlehtiä, kuusenkerkkäsilppua, 
retiisirenkaita, ruohosipulia. Kastikkeena oliiviöljy-mansikkavinegrette.
Uusia perunoita keitin myös  ja voi-sitruunakastike sopi niille erinomaisesti.

4 kommenttia:

  1. Samalla reseptillä olen tehnyt parikin kertaa tänä keväänä - herkullista!

    VastaaPoista
  2. Onpas kiva idea, itselläkin pukkaa pihalla sen verran horsmanalkuja että niistä saisi kyllä kätevästi lounaan. Korvasieniretkelläkin kävin tänään, tosin paikallisessa kauppahallissa. ;)

    VastaaPoista
  3. Villiyrtit ovat kyllä ihania!Meillä tosin jäi tosi huonoksi tänä talvena villiyrttikausi kun ei tullut oikein sadetta.

    VastaaPoista
  4. Lumo,
    Katkoin varsia liian vähän, mutta kylläpä se korjaantui lautasella. Ensi kerralla tiedän lyhentää kovan tyven riittävästi.

    Rommirusina,
    Kannattaa kokeilla ja myös lyhentää tyveä tarpeeksi. Korvasienet ovat juuri nyt sesongissa.

    Jael,
    Ne ovat hieman eksoottisiakin, ainakin minulle, kun olen vasta vähän aikaa niitä ottanut ruoanvalmistukseen

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.