lauantai 14. maaliskuuta 2015

Uunibroileri uunikasviksien kera

 Tänään oli oikeaa herkkuruokaa. Yllätin itseni sekä muut, ruuasta tuli täydellistä herkkua.
Ostin ei pakastettuna ehjän Kariniemen broilerin. Mukailin Jamie Oliverin 
broileriohjetta ja lopputulos oli kaiken vaivan arvoinen. Tässähän työtä oli vain 
ennen uuniin laittoa. Jäsentelin itselleni etukäteen eri työvaiheet, niin helposti sujui. 

Huuhtaise broileri ja kuivaa.
Laita uunivuoka 225-asteiseen uuniin.
Sekoita mausteet 4 tl ruususuolaa, 2 tl basilikaa, reilu kourallinen persiljasilppua,
2 tl rakuunaa, ripauta sekaan oliiviöljyä. Työnnä mausteseos broilerin nahan alle vatsapuolelta.
Hiero broilerin sisälle suolaa ja mustapippuria.
Puolita pesty sitruuna ja työnnä peräaukosta broilerin sisään. 
Sujauta sinne pari laakerinlehteä ja 2-3 murskattua valkosipulikynttä.
Sido nyt broilerin koivet narulla yhteen. Vedä myös nahka tiiviisti kiinni.
Sekoita muutamaan ruokalusikalliseen oliiviöljyä ruususuolaa ja mustapippurirouhetta.
Hiero seoksella broileri kauttaaltaan.
Ota kuuma vuoka uunista ja voitele rypsiöljyllä.
Nosta broileri kyljelleen vuokaan. Anna ruskistua uunissa 5 minuuttia.
Käännä toinen kylki ja 5 minuuttia. Seuraavana on vuorossa ns pohjapuoli,
sekin saa kypsyä 5 minuuttia. Viimeisenä käännä broileri rintapuoli ylöspäin.
Kypsennä 225-asteessa noin tunti.

Aloita lisukkeiden valmistelu. Kuori 4 perunaa ja 2 porkkanaa.
Lohko perunat veneiksi ja porkkanat vinoviipaleiksi. Kuori ja viipaloi
iso sipuli. Mausta kasvikset ruususuolalla ja paprikalla.
Ripsauta mukaan rypsiöljyä ja sekoita. Kun broilerin paistoaikaa on
jäljellä noin 20 minuuttia, nosta vuoka uunista ja lisää vuokaan kasvikset.
Laita vuoka uuniin ja kypsytä, kunnes broileri on kypsä.

Sekoita lisukkeeksi vielä salaatti. Minulla oli babypinaattia ja rucolaa.
Päälle ripaukset suolaa ja sokeria sekä oliiviöljyä.

Lopuksi nautitaan ateria vaikkapa valkoviinin kera.

4 kommenttia:

  1. Nams - minulta on jäänyt kyllä laittamatta kokonainen broileri - tyydyn useimmiten rintapaloihin;)
    Aurinkoista viikonlopun jatkoa sinne herkkupatojen äärelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ehjänä paistettu broileri on hyvin mehukasta, vaikka se on korkeassa lämpötilassa- Murenevan kypsää.

      Poista
  2. Minunkin luottoreseptini uunibroileriin oli pitkään Jamielta, nykyään rinnalle on tullut pari muuta, mutta se on pysynyt mukana jo pitkälle kymmenen vuotta. Siinä nahan alle työnnetään tuhdisti voita, yrttejä ja parmankinkkua. Alla olevista juureksista tulee aika huumaavia, kun yrttivoi maustaa ne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä ei käytetty voita vaan oliivi- ja rypsiöljyä. Oli tosiaan mehevää ja kypsää. Rypsiöljy oli kasviksissa. Se maistuu minusta hyvältä kasvisten kera.

      Poista

Kiitos kommentistasi.