tiistai 31. maaliskuuta 2015

Valkosipuli-perunakeitto

 Tänään, keittopäivänä, keitin keitoistani parhaimpia.
 Tämä valkosipulia ja sipulia sisältävä perunakeitto on samettisen hyvää.
Pitkästä aikaa muistin tämän lempikeittomme ja pyöräytin sen päivälliseksi.
 
2-3 annosta 
 50 g voita
1 kokonaisen valkosipulin kynnet
1 sipuli hienonnettuna
n 200 g jauhoisia perunoita kuutioina
2 1/2 dl rasvatonta maitoa
2 1/2 dl kanalientä
tarvittaessa suolaa , mustapippuria rouheena
Sulata 1/3 osa voista kattilassa keskilämmöllä. Laita valkosipulinkynnet (kuoritut) 
ja paista 5 minuuttia, kunnes ovat kullankeltaisia.
Lisää hienonnettu sipuli ja kypsennä 2 minuuttia. Lisää perunakuutiot
ja loput voista. Kypsennä 7 minuuttia., kunnes sipulit alkavat pehmetä.
Sekoita usein, ettei perunan tärkkelys tartu kattilan pohjaan.
Kaada joukkoon maito ja kanaliemi. Keitä hiljakseen 15 minuuttia,
kunnes perunat ovat pehmeitä. Soseuta keitto.
Mausta tarvittaessa suolalla sekä mustapippurilla. Itse en lisännyt suolaa.
Paahdettu leipä sopii hyvin keiton kanssa.


sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Appelsiinipannacotta ja mansikkasorbetti

 Tänään tein niin hyvää jälkiruokaa, että postaan sen ensimmäisenä.
Pääruokana olivat juurekset ja entrecotepihvit,  postaan niistä myöhemmin.
Appelsiinit ovat nyt sesonkinsa huipulla ja niitä tulee syötyä joka päivä.
Niinpä päätin tehdä niistä jälkiruokaa. Etsin Dansukkerin sivuilta sopivan ohjeen.
Heidän ohjeittensa mukaan olen onnistunut aina. Niin nytkin. Oikaisin jossain kohdin,
en murskannut jäisiä mansikoita tehosekoittajalla. Rikoin ne perinteisellä tavalla.

Pannacotta 3-4 annosta (pienensin ap ohjeen)

2 dl kevytkermaa 10% (ap ohje kuohukerma) 
1/2 dl rasvatonta maitoa
1/2 dl hyytelösokeria Multi
1/2 appelsiinin raastettu kuori
Sekoita hyytelösokeri ja kermaseos kattilassa.
Kuumenna kiehuvaksi sekoittaen ja keitä 1/2 minuuttia.
Sekoita appelsiinin kuoriraaste joukkoon ja kaada seos annosmaljoihin.
Anna hetki jäähtyä ja siirrä jääkaappiin.
Anna hyytyä vähintään 2 tuntia tai yön yli. Minulla oli hyytymisaika 2 tuntia.
Annostele mansikkasorbettia pannacotta-annosten päälle juuri ennen tarjoilua.
Mansikkasorbetti

3/4 dl appelsiinista puristettua mehua
1/2 dl glukoosisiirappia  Dansukker
 3 dl  mansikoita pakaste  /1ps (250g)

Laita tyhjä kulho pakastimeen kylmenemään. 
Kiehauta appelsiinimehu ja glukoosisiirappi.
Sulata mikrossa jäiset marjat kohmeisiksi. Hienonna ne esim haarukalla.
Lisää kuuma mehuseos nopeasti  joukkoon. Ota astia pakasteesta,
nostele sorbetti kulhoon. Anna jäätyä pakastimessa noin 30-40 minuuttia.
Seos on valmis nostettavaksi pannacotalle.

lauantai 28. maaliskuuta 2015

Uudet perunat ja kylmäsavulohta

 Meillä syödään lähes aina saarekkeella, kun olemme kaksistaan.
Niin tänäänkin. Valmistin ihanan yksinkertaisen aterian. Ostin marokkolaisia 
uusia perunoita. Ne todellakin maistuivat suomalaisittain kevään uusilta.
Ostin myös narsisseja, joista neljä ruukkua asettelin isoon Pentikin vatiin ruokapöydälle.
Pöydällä on myös kutomani paperinarukaitaliina. 

 Ateria on yksinkertainen.
Keitetyt uudet perunat lohkottuina. Kastike voisulaa ja kevätsipulisilppua.
Kylmäsavulohta ja korianteria.
Suklaatomaattia ja tavallista  lohkoina.
Tämän enempää ei tarvita, maut sopivat hyvin keskenään.

Kuvassa lisukkeet.

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Omena-vaniljarahkaherkku

Tänään herkuttelimme terveellisellä jälkiruualla.
Hyvin uskon näin, koska sokeri oli minimissään eikä rasvaakaan
 rahkassa ollut kuin 7/100.
Jälkiruuan kokoaminen on yksinkertaista. Aikaa kului omenien kuorimiseen
ja pilkkomiseen. Kuorin usein ulkolaiset omenat ja etenkin, kun kypsennän ne.

4 omenaa kuorittuna ja pilkottuna
2 rkl ruokosokeria
4 tl kanelia ja 1 tl kardemummaa
2 rkl mantelirouhetta
Sekoita kaikki ainekset. Kaada ne uunivuokaan.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä.
Anna omenoiden jäähtyä.
2 prk vaniljarahkaa
Kokoa annokset.
Vaniljarahkaa, omenakuutioita, vaniljarahkaa,
muutama vadelma ja mantelirouhetta.


torstai 26. maaliskuuta 2015

Broileri-kasvisvuoka

 Kasasin tänään kasvikset kaapista ja ostin broileriohutfileet kaupasta.
Pientä inspirointia ja maukas vuokaruoka kypsyi uunissa 40 minuuttia.
Tämä ruoka valmistui melkein itsekseen.

500 g pieniä broilerin ohutfileitä
 2 tl ruususuolaa, 3 tl curry ym mausteseosta, 2 tl paahdettuja sesaminsiemeniä
Pyyhi broilerifileet. Pilko isohkoiksi paloiksi.
Mausta molemmin puolin ja jätä huoneenlämpöön, kunnes
olet valmistellut muut vaiheet vuokaan.

3 dl riisiä (käytin puuroriisiä)
1 rkl oliiviöljyä
2 dl kevytkermaa ja 2 dl vettä
mustapippuria ja ruususuolaa
pieni parsakaali kukinnoiksi pilkottuna
pala purjon valkoista osaa pienittynä
1/2 suippopaprikaa pienittynä
pala kesäkurpitsaa puolikasviipaleina
ripaus suolaa ja mustapippuria 

Levitä oliiviöljy vuoan pohjalle. Mittaa riisit vuokaan.
Sekoita kerma ja vesi, lisää mukaan mausteet. Kaada neste riisille.
Lisää pilkottu parsakaali, suippopaprika, purjosilppu ja
kesäkurpitsaviipaleet. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa.
Lisää maustuneet broileripalat pinnalle. Lisää persiljaa.
 
 Levitä pinnalle juustoraaste. Kypsennä uunin keskitasolla 200-asteessa n 40 minuuttia.

 Valmista on.
Tarjoa lisänä esimerkiksi hunajamelonia ja tomaattia.
Lisäsin vielä korianteria  pinnalle.
Vuokaruoat näyttävät aina vähän mössöiltä. Maistuvat kyllä hyvältä.

tiistai 24. maaliskuuta 2015

Sieni-juustokeitto

Viimeiset kuivatut sienet käytin tänään keittoon.
Juusto ja sienet sopivat hyvin keskenään. Ajattelin ensin laittaa juureksia mukaan, 
mutta lopulta en laittanutkaan. Se oli ehkä hyvä valinta. Keiton maku oli täyteläinen.

4 dl kuivattuja sieniä / nämä olivat haperoita
1 iso punasipuli pilkottuna
1 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
1 litra kasvislientä
1 pkt koskenlaskijajuustoa voimakas
mustapippuria ja ruususuolaa tarvittaessa

Pilko sienet ja laita kylmään veteen hetkeksi.
Pilko sipuli. Kuullota voissa kuumalla pannulla.
Lisää pannulle valutetut sienet. Ruskista muutama minuutti.
Kiehauta kasvisliemi ja suurusta se vehnäjauhoilla.
Lisää mukaan sieni-sipulisilppu. Keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia.
Kuutioi mukaan Koskenlaskija ja anna sen sulaa.
Rouhaise mukaan mustapippuria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Annostele ja silppua pinnalle persiljaa.
juusto  

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Marjainen rahkajogurttitrifle

 Tämä jälkiruoka on sekä helppoa että herkullista ja myös terveellistä.

1 prk vaniljarahkaa ja 1 dl turkkilaista jogurttia sekoitetaan.
 2 kpl kiiwiä kuoritaan ja viipaloidaan
2 dl sokerittomia mansikoita sulatetaan
4 tl hunajaa
Kasataan annokset suoraan tarjoilulaseihin.
Pohjalle kiiwiä, jogurttirahkaseosta, mansikoita, hunajaa, jogurttirahkaseosta.
Lopuksi kiiwiä ja päälle muutama vadelma  

Kannattaa kokeilla.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Pulled Pork riisin ja salaatin kera

Käytin hyväkseni K-superin tarjousta ja ostin possunlihaa 2,99 kilo.
Tein pulled porkia, jonka tarjosin keitetyn arborioriisin ja salaatin kera
Helppo valmistaa ja hyvältä maistui koko ateria.

  
1,3 kg luullista rypsiporsaanlihaa
2 rkl dijonsinppia
2 tl ruususuolaa
1 tl mustapippurirouhetta
2 tl chilipippuria 
Kuivaa liha. Hiero lihaan mausteseos. Levitä pinnoille sinappi.
Nosta liha uunivuokaan. Anna maustua tunnin verran huoneenlämmössä.
2 1/2 dl omenatäysmehua
1 dl omenaviinietikkaa
2 isoa sipulia kuorittuina ja lohkoina
3 valkosipulinkynttä ehjänä
Kaada vuokaan omenamehu ja -etikka.
Laita mukaan sipulilohkot ja valkosipulinkynnet.
Peitä vuoka foliolla. Kypsennä 3 tuntia 175-asteessa.
Poista folio ja jatka kypsentämistä noin 1 tunti, kunnes liha on 94-asteista.
Nosta vuoka ja liha liemessään  jäähtymään 1/2 tunniksi.
Nosta liha vadille ja revi haarukkaa käyttäen irtonaiseksi.
Kaada lihan joukkoon hieman paistolientä. 
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Pidä lämpimänä, kunnes kaikki on valmista syömistä varten.

Keitä lisukkeeksi suolalla maustettuna arborioriisiä.

Lihan kypsytyksessä olleet sipulilohkot valutin ja käytin lisukkeina annoksissa. 

Kuorin ja lohkoin hunaajamelonin possunlihan lisukkeeksi.
Se sopi hyvin possunlihalle. Samoin raikassalaatti.
Salaatissa on friseetä, purjosipulia, kurkkua, suippopaprikaa, suklaatomaattia,
persiljaa ja oliiviöljyä sekä ripaus suolaa.
 

lauantai 21. maaliskuuta 2015

Paistetut nieriäfilepalat

Jos haluatte nopean ja maistuvan ruuan, se on ehdottomasti kalafilee paistettuna.
Ostin lempikalaani nieriää fileenä.
Ja kuinka nopeasti tämä ateria syntyikään. Lisukkeena perunamuusi ja salaatti.
Perunamuusin aikaavievin osuus on perunoiden kuoriminen ja paloittelu
eikä siinäkään kulu 10 minuuttia enemmän. Samoin on salaatti, 
huuhtelu ja pilkkominen ei aikaa vie paljonkaan. 
Ripautan kastikkeeksi oliiviöljyä, ja ripottelen mustapippuria, suolaa ja sokeria ripaus.
Kun nuo vaiheet on tehty, paistan nopeasti fileet tirisevässä voissa kuumalla pannulla.
Maustan ennen paistamista.  Muutama minuutti ja fileet on valmiit.
Syömään. Tänään juomana oli rasvaton piimä. Sekin on niin hyvää.

Mukavaa viikonloppua.
 
 

perjantai 20. maaliskuuta 2015

Pikkupizzat salaatilla

 Tällä hetkellä mielenkiintoni on keskittynyt kankaan kutomiseen.
Kudon videonauhasta ja puuvillalangasta kangaspuilla kangasta.
Tämä on elämäni ensimmäinen kerta kangaspuilla. On mukava nähdä
omissa käsissä syntyvää kangasta. Tämä harrastus on vienyt aikaani, joten
ruuanlaitto ja muu keittiöpuuhailu jää vähän taustalle. 
Yritän saada ruokaa nopeasti ja helposti. Tänäänkin se onnistui ihan mukavasti.  
 Ostin pyöreitä ruisleipiä ja tekaisin niistä pizzoja tai voi niitä kutsua lämpimiksi leiviksikin.

Pikkupizzojen tekemiseen tarvitsin 

Pieniä ruisleipäkiekkoja
Tomaattipyrettä, oliiviöljyä, tuoretta basilikaa, mozzarellajuustoraastetta,
kesäkurpitsaa, mustapippuria, ruususuolaa, emmentaljuustoa, korianteria.

Leivät voidellaan ensin tomaattipyre/oliiviöljyseoksella. lisätään
pinnalle basilikasilppua, mozzarellaraastetta.
Seuraavaksi pari viipaletta kesäkurpitsaa per leipä, 
päälle mustapippuria ja hieman suolaa.
Lopuksi päälle emmentalviipaleet.
Paistetaan 225-asteessa noin 15 minuuttia.
Päälle lisätään korianteria.

Salaatissa on
makeaa friseesalaattia, rucolaa, oliiviöljyä, suolaa, sokeria,
kurkkua, kiiwiä, avokadoa ja tomaattia.

torstai 19. maaliskuuta 2015

Hedelmäsalaatti lounaaksi

 Punaiset papaijapalat sokeriliemessä luki purkin kyljessä.
Käänsin purkkia ja huomasin siellä salaattiohjeen.
Ohjetta muutellen toteutin salaatin. Se oli hyvä lounas tänään.
 
1 tlk punaisia papaijapaloja / valuta sokeriliemi pois
5 kpl puolitettuja kirsikkatomaatteja
1 appelsiini kuorittuna ja paloiteltuna
puolikas suippopaprikaa pilkottuna
2 kiiwiä kuorittuna ja  paloiteltuna
2 tl sitruunamehua
muutama basilikanlehti
salaattisiemeniä

Sekoita salaattiainekset. Mausta sitruunamehulla.
 Lisää pinnalle salaattisiemeniä ja basilikanlehtiä.
Nauti.
 

tiistai 17. maaliskuuta 2015

Tomaattimozzarellameetvurstipizza

 Tänään oli aika tehdä pizzaa pitkästä aikaa.
Pizza onnistui oikein hyvin. Ensin ajattelin kokonaan kasvispizaa, mutta mies sai
ylipuhuttua ja pinkaisi hakemaan lähikaupasta meetvurstia.

Pohja
5 dl vehnäjauhoja
1 ps / 11g kuivahiivaa
1 tl ruususuolaa
2 dl vettä 42-asteista
1/2 dl oliiviöljyä
Sekoita vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola.
Lisää 42-asteinen vesi ja oliiviöljy.
Alusta taikina kimmoisaksi noin 10 minuuttia.
Jos siltä tuntuu, lisää jauhoja. Itse en lisännyt.

Laita uunipannulle leivinpaperi. Ripauta pellille hieman haaleaa vettä,
leivinpaperi pysyy paremmin paikoillaan.
Kauli taikina pellin kokoiseksi. 
Peitä pohja pyyheliinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa noin puolisen tuntia.

Pohjan kastike
1 prk/400g Mutti tomaattimurskaa 
muutama rouhaisu mustapippuria
3 rkl tomaattipyrettä
1 rkl punaviinietikkaa
kourallinen silputtua tuoretta basilikaa
2 rkl sokeria ja ripaus ruususuolaa
Valuta siivilän läpi tomaattimurskasta nestettä pois.
Sekoita kaikki ainekset keskenään
Levitä kastike kohonneelle pohjalle.

Täytteet  /levitä tässä järjestyksessä
200 g mozzarellaraastetta
15 cm  purjon valkoista osaa silputtuna
1 rs pilkottuja ja huuhdeltuja kirsikkatomaatteja
120 g meetvurstia (tmv) suikaleina
200 g hyvää mozzarellaa viipaleina
Paista uunin keskitasolla 225-asteessa  20 minuuttia
Uunista oton jälkeen levitä pinnalle rucolaa.
Annoslautasilla voit lisätä pizzalle vielä salaattisiemeniä.

 Pizza juuri uunista otettuna ja rucolat jo ripoteltu päälle.

Pizza on ruoka, jonka kanssa juomme cocacolaa. Muutoin emme sitä juo.
Sitäkin haettiin vain pizzaa varten lähikaupasta.
 

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Paistettua haukifilettä

 Vaalea kala on maultaan mieto. Siksipä valmistan sen hyvin yksinkertaisella 
tavalla ruuaksi. Tänään syötiin haukifilettä. Hauki on ruotoinen kala ja fileroimalla
siitä on poistettu ruodot. Melkein kaikki, muutama ohut ruoto löytyy, mutta ne on helppo poistaa.

Kuumensin pannulla voin tiriseväksi ja vähän jo ruskistuneeksi.
Nostin paloitellut fileet pannulle. Maustoin ruususuolalla, mustapippurirouheella ja
ripautin  myös savupaprikaa. Paistoaika kuumalla pannulla oli 2+3 eli yhteensä 5 minuuttia.
Sekoitin lautaselle frisee-rucolasalaatin, johon lisäsin viipaloitua kurkkua ja oliiviöljyä.
Mukaan pilkoin hieman korianteria.
Antellin Ruisnappiset maistuivat kalan kanssa oikein hy vin.
Tämä on helppoa ja nopeaa ruokaa.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Parsaa

Olen ostanut jo muutaman kerran parsaa. Kaukaa se näyttää tulevan.
 Talvella parsa oli perulaista, nyt  se tulee Meksikosta.
Tämä meksikolainen oli hyvää. Muutama minuutti riitti kypsentämiseen.

Valmistin parsa-aterian perinteisellä tavalla.
Kanamuna sopii keitettynä parsalle, samoin tomaatti
ripaukset suolaa ja mustapippuria.
Sulatin ja kirkastin  nokareen voita kastikkeeksi.
Parsat huuhtelin hyvin leikkasin palan tyvipäätä pois.
Kolme minuuttia kiehuvassa vedessä riitti kypsytykseen.
Nopea ateria.

lauantai 14. maaliskuuta 2015

Uunibroileri uunikasviksien kera

 Tänään oli oikeaa herkkuruokaa. Yllätin itseni sekä muut, ruuasta tuli täydellistä herkkua.
Ostin ei pakastettuna ehjän Kariniemen broilerin. Mukailin Jamie Oliverin 
broileriohjetta ja lopputulos oli kaiken vaivan arvoinen. Tässähän työtä oli vain 
ennen uuniin laittoa. Jäsentelin itselleni etukäteen eri työvaiheet, niin helposti sujui. 

Huuhtaise broileri ja kuivaa.
Laita uunivuoka 225-asteiseen uuniin.
Sekoita mausteet 4 tl ruususuolaa, 2 tl basilikaa, reilu kourallinen persiljasilppua,
2 tl rakuunaa, ripauta sekaan oliiviöljyä. Työnnä mausteseos broilerin nahan alle vatsapuolelta.
Hiero broilerin sisälle suolaa ja mustapippuria.
Puolita pesty sitruuna ja työnnä peräaukosta broilerin sisään. 
Sujauta sinne pari laakerinlehteä ja 2-3 murskattua valkosipulikynttä.
Sido nyt broilerin koivet narulla yhteen. Vedä myös nahka tiiviisti kiinni.
Sekoita muutamaan ruokalusikalliseen oliiviöljyä ruususuolaa ja mustapippurirouhetta.
Hiero seoksella broileri kauttaaltaan.
Ota kuuma vuoka uunista ja voitele rypsiöljyllä.
Nosta broileri kyljelleen vuokaan. Anna ruskistua uunissa 5 minuuttia.
Käännä toinen kylki ja 5 minuuttia. Seuraavana on vuorossa ns pohjapuoli,
sekin saa kypsyä 5 minuuttia. Viimeisenä käännä broileri rintapuoli ylöspäin.
Kypsennä 225-asteessa noin tunti.

Aloita lisukkeiden valmistelu. Kuori 4 perunaa ja 2 porkkanaa.
Lohko perunat veneiksi ja porkkanat vinoviipaleiksi. Kuori ja viipaloi
iso sipuli. Mausta kasvikset ruususuolalla ja paprikalla.
Ripsauta mukaan rypsiöljyä ja sekoita. Kun broilerin paistoaikaa on
jäljellä noin 20 minuuttia, nosta vuoka uunista ja lisää vuokaan kasvikset.
Laita vuoka uuniin ja kypsytä, kunnes broileri on kypsä.

Sekoita lisukkeeksi vielä salaatti. Minulla oli babypinaattia ja rucolaa.
Päälle ripaukset suolaa ja sokeria sekä oliiviöljyä.

Lopuksi nautitaan ateria vaikkapa valkoviinin kera.

perjantai 13. maaliskuuta 2015

Kukka-parsakaalikeitto

 Pidin tänään keittopäivän. Kasviskeiton valmistin tavalla, jonka keksin 
keittoaineksia pilkkoessani. Halusin kukka- ja parsakaalin kukinnot ehjinä keittoon,
soseutin keittopohjan. Keitosta tuli maukas.

1,2 l kasvislientä /  luomukasvisliemikuutiosta
200 g porkkanaa kuorittuna ja pilkottuna
150 g palsternakkaa kuorittuna ja pilkottuna
1 salottisipuli ja 1 iso valkosipulinkynsi pilkottuna ja murskattuna
tilkka rypsiöljyä
ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta
450 g kukkakaalia huuhdeltuna ja kukinnot pilkottuna
300 g parsakaalia huuhdeltuna ja kukinnot pilkottuna
1 1/2 dl ruokakermaa
päälle korianterisilppua

Kuullota sipulisilppu ja valkosipulimurska rypsiöljyssä.
Keitä, n 15 min, pilkotut porkkanat, palsternakat ja sipulisilppu kasvisliemessä. 
Soseuta  ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippurirouhetta.
Lisää keittopohjaan kukka- ja parsakaalikukinnot.
 Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Tarkista maku.
Annostele. Lisää lautasille korianterisilppua.

torstai 12. maaliskuuta 2015

Lihapulla-avocadosalaatti

 Ihanaa salaattia tänään illalliseksi. Tein ensimmäistä kertaa hieman erilaisen yhdistelmän.
Paistoin pienet ja mausteiset lihapullat ja yhdistin salaatissa mukaan avokadoa.
Yllätyin positiivisesti, avokado sopi todella hyvin lihapullien kanssa.

Lihapullat
400 g nautajauhelihaa 10%
mausteina; savupaprika, cajunmauste, maustepippuri, meirami ja ruususuola
1 kananmuna ja 3 rkl täysjyväkorppujauhoja
Sekoita taikina hyvin. Pyörittele pienet pullat.
Paista öljy/voiseoksessa. Anna hieman jäähtyä.
 
 Sekoita salaatti
huuhdeltua pehmeää friseetä ja babypinaattia
1/2 punasipuli pienittynä
ripaukset ruususuolaa ja sokeria
3 rkl hyvää oliiviöljyä
Sekoita kevyesti.
Lisää kurkkuviipalepuolikkaita ja kuutioitua avokadoa 
Purista puolikkaan limen mehu päälle
Lopuksi lisää lihapullat.
 

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Aamiainen

Instagramissa jo kerroin tämän kuvan kera aamiaisestani. Jogurttiaamiainen toistuu
eri versioin lähes joka aamu. Silloin tällöin keitän kaurapuuroa. Se tarjotaan
perinteiseen tapaan oivariinillä pyöristettynä. Joskus ripottelen mukaan  marjoja.

Jogurttiaamiainen  tänä aamuna

2 dl turkkilaista jogurttia 10%
4 rkl  mansikoita tällä hetkellä pakasteesta huoneenlämmössä  sulatettuna
4 rkl mustikoita  pakasteesta huoneenlämmössä sulatettuna
2 rkl kuusenkerkkäsiirappia (itse tehtyä)
3/4 dl täysjyväkaurahiutaleita + vadelma Elovena
2 rkl pellavasiemenrouhetta
lopuksi kuorin ja syön omenan 
Näistä aamiaisista näen melkein unta. Aamulla on aina  kiire aamiaiselle,
 joka syntyy muutamassa minuutissa.

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Ohra-kasvis-jauhelihavuoka

 Vuokaruuat ovat sopivaa arkiruokaa. Ne kypsyvät uunissa itsekseen ja
kokoaminenkin on nopeaa. Sana arki ei kuitenkaan tarkoita arkisen mautonta.
Tätä voi syödä sunnuntaina, silloin on aikaa satsata lisukkeisiin, alkusalaatteja voi
väsätä useampiakin. Arkena, etenkin työpäivän päätteeksi, lisukkeiden näpertely  on se yksinkertaisin versio, kuten minulla nyt. 
Tosin maku ei salaatissa kärsi, se on freesiä  oliiviöljyllä terästettyä.
 2 dl rikottuja ohrasuurimoita (täysjyvä)  
4 dl vettä ja 1 tl ruususuolaa, keitä kunnes vesi on imeytynyt
400 g nautajauhelihaa 10%
1 sipuli hienonnettuna
rypsiöljyä ruskistamiseen ja kuullottamiseen
1 tl ruususuolaa, 2 tl savupaprikaa, 2 tl maustepippuria, 1 tl cajunmaustetta
2 dl/ n 1 iso porkkana raasteena
150 g/1 pieni kukkakaali pilkottuna
 2 dl juustoraastetta ja  4 rkl piparjuurella maustettua tuorejuustoa
4 dl kasvislientä ja 1 kananmuna
Ruskista jauheliha öljyssä kuumalla pannulla. Lisää mukaan mausteet.
Kuullota öljyssä sipulisilppu ja ripauta hieman sokeria ja suolaa
Sekoita keskenään jauhelihasipuliseos ja ohrasuurimot.
Kokoa ainekset kerroksittain vuokaan.
Puolet jauhelihaseoksesta, pilkottu kukkakaali, porkkanaraaste, 
4 rkl  piparjuurijuustoa nokareina ja 1 dl juustoraastetta.
Loput jauhelihaseoksesta. Kaada päälle kasvismunaliemi.
Lopuksi pinnalle juustoraaste.
Kypsennä uunin 200-asteessa noin 40 minuuttia.
Ripottele pinnalle korianteria.
 Puolivälissä porkkanaraasteen päälle seuraavaksi juustot.
Valmista uuniin kypsymään.

sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Mausteinen uunilohi

 Lohen valmistaminen uunissa on vaivatonta. Tämä lohi maustettiin ensin tuhdisti
ja se sai odottaa uuniin pääsyä puolisen tuntia. Lopputulos oli herkullinen.

1,2 kg merilohta
Maustaminen
4 rkl oliiviöljyä
4 tl ruususuolaa
4 tl maustepaprikaa, 2 tl chilijauhetta, 1 tl timjamia, 2 tl sokeria
Sekoita mausteet öljyyn. Pyyhi lohi talouspaperilla ja leikkaa sivurasva pois.
Aseta lohi uunivuokaan.  Levitä mausteseos lohen pinnalle.
Anna maustua 30 minuuttia huoneenlämmössä. Työnnä lohi vuoassaan uuniin. 
Paista 200-asteessa noin 25 minuuttia.

 Nosta vuoka uunista, tarkista kypsyys. Leikkaa annospaloiksi.
Meillä syötiin lohta perunamuusin ja salaatin kera.
Tämä mausteinen lohi ei kaipaa kastikkeita. Mehevä perunamuusi sopii hyvin.

lauantai 7. maaliskuuta 2015

Uuniomenat

 Pyöräytin tänään uuniomenat jälkiruuaksi.

Neljä omenaa  hyvin pestyinä, puolitettuna ja siemenkota poistettuna
Laita omenat uunivuokaan. Ripauta omenoille 3 rkl tummaa siirappia,
kanelia ja lopuksi mantelirouhetta.
Vuoan pohjalle voit lisätä hieman omenamehua.
Paista uunin 200-asteessa noin 20 minuuttia eli kunnes omenat ovat pehmeitä

Tarjoa joko valkohomejuuston tai vaniljajäätelön kera.
Pirskottele omenoille uunivuoan pohjalle kertynyttä omenamehusiirappia.

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Suomalainen lihakeitto

 En muista milloin olen keittänyt lihakeittoa.Tänään keitin suomalaisittain. Tosin ei aivan perinteiseen tapaan.
Kaupasta löysin paloiteltua keittolihaa ja se poikkesi vanhanajan luullisesta lihasta.
 Tästä versiosta tuli oikein hyvää.

500 g naudankeittolihaa paloiteltuna
voi ja rypsiöljyä ruskistamiseen
hienoa merisuolaa ja mustapippuria rouheena
1/l vettä, 2 laakerinlehteä, iso sipulisuikaleina 
Paloittele liha hieman pienemmäksi. Kuumenna voi/öljy pannulla tiriseväksi.
Ruskista lihat ja mausta.
Siirrä lihat pannulta kattilaan ja lisää vesi pannun kautta kattilaan.
Lisää mukaan laakerinlehdet ja sipulisuikaleet.
Anna kiehua pienellä lämmöllä, kunnes liha on täysin mureaa.

1 l lihalientä (kuutioista)
1 iso porkkana kuutioina
200 g lanttua kuutioina
150 g palsternakkaa kuutioina
1/2 purjoa renkaina
6-7 isohkoa perunaa kuutioina
persiljaa

Siivilöi kattilasta laakerinlehdet ja sipulisuikaleet pois.
Lisää kattilaan lihaliemi
Lisää juureskuutiot ja purjo. Keitä 10 minuuttia.
Lisää perunakuutiot. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä.
Ripottele annoksille tuoretta persiljaa.
 
 
Kasviskeitto syntyy tällä ohjeella näppärästi. Liha pois ja kasviksia tilalle.
Mausteilla basilika, timjami jne voi korvata mustapippurin.