lauantai 18. joulukuuta 2010

Täytetyt uuniperunat savusiikasalaatilla Jouluisia torttuja

Kokonainen savustettu siika oli  illallisen raaka-aineena. Sen seuraksi valmistin lämpimät täytetyt uuniperunat. Uuniperunat olivat niin hyviä, että niitä pitää vastaisuudessa valmistaa useammin. Savusiikasalaatti sopi erinomaisesti lämpimän perunan kylkeen. Eikä tässä vielä kaikki. Paistoin pekonia mehukkaan rapeaksi ja se oli kuin piste iin päällä.
Aikomukseni oli paistaa perinteisiä joulutorttuja, mutta sattumalta käsiini osuivat piparkakkumuotit. Ne ovat olleet toimettomina jo vuosia. Päätin tehdä perinteistä poiketen leikkimielisiä torttuja. Iso sydän- ja pikkupossumuotit pääsivät mukaan joulutorttuleivontaan.

Täytetyt uuniperunat
Valitsin kaupasta isoimmat perunat joita löysin. Ne olivat kiinteämaltoisia, mutta sopivat siitä huolimatta uuniperunoiksi.
Pese perunat harjaamalla huolellisesti. Nimittäin kuorikin on erittäin hyvää syötäväksi. Pistele perunoita haarukalla etteivät halkeile. Ota käteen isohko  nokare voita ja hiero se perunoiden pintaan. Nosta perunat  uunivuokaan ja ripottele pinnalle karkeaa merisuolaa. Kypsennä perunoita 200-asteessa noin tunti, kunnes perunat ovat kypsiä. Anna perunoiden jäähtyä hieman, että voit käsitellä niitä.
Leikkaa perunoista pituussuunnassa ohut viipale pois. Älä heitä tätä lakkia pois, sekin tulee syödyksi.
Aloita täytteen teko. Koverra perunoista sisukset niin että säilyvät ehjinä perunakuppeina.
Täyte
2 dl perunasurvosta, 3 rkl ranskankermaa,  1 kananmuna, 2 dl juustoraastetta (saa olla voimakasta), chili- ja paprikajauhetta,  kuivattua persiljaa,  ruususuolaa. Sekoita täyte tasaiseksi. Täytä perunakupit täytteellä samoin pienet perunalakit.  Tämä täytemäärä on neljälle isolle perunalle.
Laita täytetyt perunat vuossa takaisin uuniin ja anna gratinoitua noin 15 minuuttia.

Savusiikasalaatti
Pienilehtistä friseesalaattia revittynä, punasipulisilppua, kuorittua kurkkua viipaleina. Sekoita kastikkeeksi ranskankermaa, dijonsinappia, mustapippuria, sokeria, suolaa. Sekoita kastike salaattiin ja nosta salaatti vadille. Lisää mukaan kekona savusiikaviipaleet. Ripottele pinnalle rucolaa ja muutama tomaattiviipale.
Kuutioi pekoni ja paista rapeaksi, ripauta mukaan suolaa. Pekonikuutiot lisäsin suoraan annoslautasille.

Sydänpossutortut
Ota Myllyn Paras lehtitaikina sulamaan hetkeksi ennen leipomista. Kauli taikinaa hieman. Ota sydänmuotilla torttupohjat. Lisää keskelle luumusosetta. Kuori ja poista omenoiden siemenkota leikkaa renkaiksi ja paina omenarengas luumusoseen päälle. Pikkupossut asetellaan omenarenkaan päälle. Paistetaan 200 asteessa. Ripottele pinnalle tomusokeria. Nautitaan kahvin tai glögin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.