perjantai 20. kesäkuuta 2014

Raparperipiirakka marengilla

 Aamulla aikaisin leivoin raparperipiirakan. 
Tätä marenkista piirakkaa on leivottu useissa blogeissa.
Kuulosti sen verran makoisalta, että päätin leipoa, mutta pohjataikinan 
vaihdoin moneen kertaan testaamaani versioon. Muuten piirakka lienee
usean muunkin leipojan toteutuksen mukainen. Älköön kukaan pahastuko, jos en nimeä
juuri sinua ohjeen ensimmäiseksi toteuttajaksi.

Pohja
100 g pehmeää voita, 3/4 dl sokeria, 1 muna
1 1/2 dl vehnäjauhoja, 1 dl perunajauhoja, 1 tl leivinjauhetta
Sekoita voi, sokeri ja muna sähkövatkaimella
Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ja sekoita voi-munaseokseen.
Voitele piirakkavuoka. Levitä taikina pohjalle ja hieman reunoille
Esipaista 175-asteessa 15 minuuttia.
Raparperikiisseli
6 dl pilkottua raparperia, 1 1/2 dl sokeria, 1/2dl vettä
Sekoita ainekset kattilassa ja keitä n. 5 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmeitä.
4 keltuaista, 3 rkl vehnäjauhoja
Sekoita toisessa kattilassa keltuaiset ja vehnäjauhot.
Kaada kuuma raparperiseos päälle. Vatkaa vispilällä hyvin sekaisin.
Nosta kattila liedelle ja anna seoksen pulpahtaa.
Lisää lopuksi kiisseliin 3 rkl voita ja reilu 1 tl vaniljasokeria
Kaada kiisseli piirakkapohjan päälle. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Marenki 
4 valkuaista ja 1 dl sokeria
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä hyvin vatkaten.
Pursota tai leivitä vaahto kuuman piirakan päälle. Levitin vaahdon lusikalla
vapaamuotoisesti nostellen. Säästyin pursottimen puhdistamiselta.
Nosta vuoka uuniin (200-astetta) noin 5 minuutiksi. Seuraa uunia, että marenki ei pääse kärähtämään.
Marenki saa ruskettua kauniisti.

Mukavaa ja iloista Juhannusta kaikille

4 kommenttia:

  1. Oikein hyvää juhannusta myös sinulle!

    VastaaPoista
  2. Tuota piirakkaa täytyy kokeilla kunhan raparperit vähän kasvavat. Hyvää Juhannusta!

    VastaaPoista
  3. Lady of The Mess,
    Kiitos ja mukavaa jatkoa sinulle.

    Annekatariina,
    Tämä piirakka oli erinomaista. Äsken syötiin jälkkäriksi viimeiset palat.
    Pojat tuplasivat annoksensa.

    Jael,
    Se on hyvää, pitää uusia jossain vaiheessa jonkun hedelmän kanssa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.